Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Jihočeským hejtmanem bude Kuba, jasná jsou i další místa v radě

  19:06aktualizováno  7. října 13:01
V Jihočeském kraji se v úterý na složení koalice domluvily čtyři uskupení. K ODS a Společně pro jižní Čechy (KDU-ČSL a TOP09) se připojily ČSSD a hnutí Jihočeši 2012. Jejich zástupci to stvrdili při podpisu memoranda. Ve středu pak oznámily strany další podrobnosti o personálním složení rady.

ODS, která získala stejně jako vítězné ANO 12 mandátů, by měla získat post hejtmana pro Martina Kubu. Koalice by měla 29 mandátů v 55členném zastupitelstvu.

Známé je už také jméno prvního náměstka. Tento post má obsadit František Talíř (KDU-ČSL). „My jsme se s ODS na základě memoranda dohodli na dvou jménech. Kromě společného kandidáta na hejtmana jsme navrhli na pozici prvního náměstka. O zbylém obsazení budeme jednat,“ přidal František Talíř.

Martin Kuba už také oznámil rozdělení pozic a gescí v radě kraje. Tři křesla získají ODS, ČSSD a KDU-ČSL s TOP 09, zatímco Jihočeši 2012 budou mít dvě. Placených pozic bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období.

Za ODS budou v radě také českobudějovická zastupitelka Lucie Kozlová a krajský zastupitel Tomáš Hajdušek. Jeden post bude uvolněný a druhý neuvolněný. První jmenovaná se bude věnovat sociálním věcem, IT, vědě a výzkumu. Hajdušek se bude starat o finance, ekonomiku a investice.

První náměstek Talíř bude mít na starosti cestovní ruch, regionální rozvoj či životní prostředí. Krajský zastupitel a pedagog Pavel Klíma (TOP 09) se bude věnovat školství, sportu a veřejným zakázkám.

Jisté je také, že v radě bude i starosta města Větřní a dosavadní uvolněný radní Antonín Krák (ČSSD), který se bude starat o dopravu a dopravní obslužnost či správu krajského majetku. Stávajícímu náměstkovi Pavlu Hrochovi (Jihočeši 2012) zůstává zemědělství, kultura, venkov a památková péče.

Zbylými členy rady by se měli stát za ČSSD Miroslav Joch a Olga Bastlová, Jan Bartošek z KDU DU-ČSL a Jiří Fišer za hnutí Jihočeši 2012.

Podrobné výsledky v Jihočeském kraji najdete zde

O dalších podrobnostech se ještě jedná. „V současné době ladíme programové priority. Jednání ukázala, že tam není žádný problém,“ vzkázal Kuba. Koaliční smlouvu by podle něj subjekty mohly podepsat příští týden.

„Já osobně mluvím s spolupráci klasických demokratických stran. Proto jsme složili tuto kandidátku a ze stejného důvodu mi přijde správné spojení s ODS. Kromě krajské politiky pracujeme i s výhledem pro parlamentní volby,“ sdělil už v úterý po prvním kolem jednání lídr Společně pro jižní Čechy František Talíř.

Počet křesel v zastupitelstvu

Počet křesel v zastupitelstvu

ANO 12
ODS 12
Piráti 9
KDU-ČSL a TOP 09 7
ČSSD 6
STAN 5
Jihočeši 2012 4

Pozn.: Podoba nové koalice má celkem 29 křesel v 55členném zastupitelstvu Jihočeského kraje.

Martin Kuba ve funkci hejtmana nahradí Ivanu Stráskou (ČSSD). „Sociální demokracie v této středopravé vládě má svou logiku. Myslíme si, že každá věc má mít sociální rozměr, proto jsme uvítali možnost v koalici být a dál prosazovat svůj program, který klade důraz na funkční a veřejné zdravotnictví, sociální služby či školství,“ sdělila Stráská.

Ta byla podle svých slov příznivcem široké koalice. Počet stran se ale postupně zužoval. „Sociální demokracie v určitou stáhla před volbou, jestli u toho projektu bude nebo ne. Šlo mi o to, abychom mohli pokračovat v tom, co jsme tady 12 let dělali. Může to být koalice, která vydrží čtyři roky a odvede kus práce,“ doplnila.

V opozici končí vítězné ANO, Piráti a také STAN. Jejich zástupci v úterý ještě vyjednávali a snažili se situaci zvrátit tak, aby tvořili koalici, ale to se nakonec nestalo. 

Piráti i ANO při vyjednáváních shodně nabídli post hejtmanky Ivaně Stráské (ČSSD), která tuto funkci zastávala od roku 2017. Sociální demokraté se i přesto prozatím přiklonili jinam.

„Spojení ODS s TOP 09 a lidovci je logické. Přiznám se ale, že je pro mě překvapením, že do této koalice jde paní hejtmanka. My jsme ČSSD nabídli post hejtmanky či hejtmana. Podle mě by to pro ně bylo zajímavé a věřím, že by funkci zastávali kvalitně. Je mi to trochu záhadou,“ komentoval vývoj lídr ANO František Konečný a upozornil, že podepsané memorandum neznamená, že je hotová koalice.

Autor:
  • Nejčtenější

Top selfie z jihu Čech: magický Kuklov, Ďáblova prdel i mosty na Třeboňsku

Vstoupit do Skrýše na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, vyndat mobil a cvak. Na světě je selfie s krásným pozadím s Černou věží či Samsonovou kašnou. Nebo vystoupat Stezkou...

25. července 2024  6:10

U Českých Budějovic srazilo auto tři lidi. Skončili v nemocnici ve vážném stavu

Poblíž Starých Hodějovic u Českých Budějovic došlo ke střetu osobního auta se třemi osobami. Zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

21. července 2024  19:51,  aktualizováno  21:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dodávka sjela z kempu do Lužnice. Doplula do půlky řeky, zastavila se o mělčinu

Dodávka po střechu potopená v řece zaměstnala ráno jihočeské hasiče. Sjela do vody v Kolodějích nad Lužnicí. Při jejím vytažení pomáhali potápěči, kteří museli přijet z Českých Budějovic a Českého...

25. července 2024  11:16

Nehoda karavanu uzavřela dálnici D3 ve směru na České Budějovice

Kvůli nehodě karavanu u Soběslavi na Táborsku byla přibližně hodinu uzavřena dálnice D3 ve směru na České Budějovice. Dálnice je přibližně od 16:30 plně průjezdná, uvedl ve zprávě mluvčí jihočeské...

20. července 2024  16:51

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fotbalové Dynamo povede Jirka se Skálou a Kristkem. Ten skončil v Jihlavě

Českobudějovický fotbalový klub už zná nové složení svého vedení. Kromě nového majitele Dalibora Jirky v něm budou dva jeho bývalí ředitelé Lubomír Skála a Emil Kristek. Ten už oficiálně ukončil své...

23. července 2024  14:01,  aktualizováno  14:55

Dobronice rozebrali místní i dělníci. I méně známé zříceniny stojí za návštěvu

O České republice se říká, že je to země hradů a zámků. Platí to také o Jihočeském kraji, kde mohou turisté navštívit desítky známých staveb. Za uplynulá staletí se z řady z nich staly zříceniny....

27. července 2024  10:11

Konec zdlouhavých přesunů, žákům ve Veselí staví tělocvičnu za 65 milionů

Když mají děti ze ZŠ na třídě Čs. armády ve Veselí nad Lužnicí tělocvik, musejí využívat malé a nedostačující prostory, nebo chodit do vzdálené sportovní haly. Už od příštího školního roku budou mít...

26. července 2024  15:56

Roklanskou chatu čeká obnova, kvůli ochraně tetřeva ale může trvat léta

Roklanská chata se bourat nebude. Čeká ji obnova. Ministr životního prostředí Petr Hladík to prohlásil na Modravě po dnešním jednání se zástupci šumavských obcí a Správou Národního parku Šumava....

26. července 2024  7:01,  aktualizováno  12:29

Kulajdová je pro odvážné, za okurkovou se lidé vracejí, říká zmrzlinář z Milevska

Premium

Josef Kortan připravuje netradiční příchutě zmrzlin, jeho práce ho baví i v 72 letech. Zaujal i v soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Připravuje okurkovou, s rumem a arašídy – takzvaného Rumburaka,...

25. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....