Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový pivní styl bych dělal každý týden, říká vrchní sládek Starobrna

Před rovnými dvaceti lety začínal Jiří Brňovják ve Starobrnu jako pomocný dělník, už v té době však pomalu přičichával k vývoji nových druhů piv. Dnes zastává pozici vrchního sládka a je autorem tří řemeslných neboli craftových nápojů, která nedávno brněnský pivovar uvedl na český trh.

Vedle Starobrna dohlíží Jiří Brňovják na kvalitu piva i v Krušovicích nebo Velkém Březnu, spadajících také pod Heineken. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

„Na první pohled to může působit, že když na jaře přišel koronavirus, Starobrno nemělo co dělat, a tak začalo vyrábět nová piva,“ glosuje sládek. Myšlenka přitom vznikla už před rokem, v pivovaru jen nevěděli, co přesně chtějí nabídnout.

Kdo je autorem tří nových piv, která jsou dnes v obchodech?
Receptury jsou přímo moje, na vývoji se však podílel celý tým lidí. Na úplném začátku existovala řada různých druhů piv, které se zkoušely. Ty tři, které šly ve finále na trh, si určil sám zákazník. Dělali jsme si totiž průzkum, jaké pivní styly konzumenty nejvíce osloví, a vyšly nám jako nejatraktivnější APA, IPL a RED, které dnes nabízíme. Všechny tři mají společný základ, kdy je tam zachovaný proces typický u vaření českého piva. Z něho jsem nechtěl slevit. Obecně plán na nová piva vycházel i z toho, že je trend craftových piv, což vnímáme jako potenciální díru na trhu.

Tu však plní spíš malé pivovary.
V sudovém segmentu máte pravdu, že by to bylo z naší strany nošení dříví do lesa. Tam je trh nasycen, ale u plechovek či lahví není malými pivovary pokrytý.

Protože nemají takové kapacity?
Může to být kapacitami, zároveň je technologicky náročnější je takto zabalit.

Proč piva označujete jako craftová, tedy řemeslná? Ředitel Starobrna Karel Honegr loni mluvil o digitalizaci výroby, což mi s označením „řemeslný“ nejde moc k sobě.
Záleží na definici craftu, která není stanovená a každý sládek na ni má svůj názor. Pro nás není v tom, jakým způsobem pivo vyrábíme, ale jak chutná a z čeho je vyrobené, kdy se tam využívají ty nejkvalitnější suroviny. Následně mohou být použity tradiční technologie, ale i nové metody.

Zaujalo mě, že jste začali tato piva dělat, protože ještě loni váš ředitel říkal, že vaši zákazníci mají jiné chutě a že takové pivo nevnímá jako prioritu.
Před rokem jsme nevěděli, s jakou novinkou přijdeme, teprve jsme zjišťovali, co by zákazníky mohlo zaujmout. Z pohledu objemu to však není naše priorita, živí nás ležák.

Na koho tedy novými pivy cílíte?
Určitě to není pro širokou veřejnost. Je to pro ty, kteří rádi experimentují, mají rádi tento pivní styl a zatím si ho od nás nemohli koupit. I proto jsme chtěli naši nabídku rozšířit.

Jak se novinka ujala?
Je to teprve krátká doba, nicméně jsme ve fázi dobrého startu a ohlasy jsou vesměs velmi pozitivní. Všichni chtějí piva ochutnat, takže i co se týče objemu, vaříme ho podle očekávání. Teď tomu musíme dát čas a někdy na konci roku nebo na začátku příštího vyhodnotíme, jak se na trhu tato novinka usadila.

Které z těchto tří piv lidem nejvíce chutná?
Zatím máme kladné reakce na všechna, ale přinejmenším můj dojem je, že nejvíce pozitivní jsou na pivo amerického stylu APA. Je to možná proto, že je svrchně kvašené, čímž je chuťově velmi odlišné. Také je v plechovce, což běžně nekoupíte. Navíc plechovky získávají svou praktičností mezi lidmi čím dál větší oblibu.

Koronavirus snížil výrobu

Skupina Heineken, do níž spadá také pivovar Starobrno, už se vrátila s množstvím vařeného piva na předkoronavirová čísla. Stále však nechala zavedená bezpečnostní opatření, například nošení roušek v pivovaru.

Během celostátní karantény, kdy byly zavřené restaurace, společnosti i přes mírný nárůst prodejů piva v obchodech výroba výrazně klesla. Navíc odebírala zpět plné sudy, které hospodští nestihli vytočit. „Řádově šlo o stovky hektolitrů,“ vyčíslil ředitel výroby a logistiky Milan Schramm.

Jaký bude mít jarní přiškrcení ekonomiky dopad na výsledek hospodaření Starobrna a celé skupiny, zatím nechtěl odhadovat. „Snažíme se být optimističtí, ale samozřejmě nevíme, co přinese druhá polovina roku,“ podotkl.

Plánujete nová piva distribuovat i do zahraničí?
V tuto chvíli se neexportuje, primárním cílem bylo nabídnout je zákazníkům v České republice. Uvidíme však, co bude.

Starobrno obecně stále nemá ideální pověst, mnozí jej posměšně označují jako „starobahno“. Jak to vnímáte, když jste za kvalitu piva zodpovědný?
Určitě to člověka nepotěší. Snažíme se reagovat na všechny stížnosti, které se k nám dostanou, řešit je a zjistit, co bylo příčinou. Musím říct, že máme hodně pozitivních ohlasů, když zákazník zjistí, že reagujeme osobně. Ve finále jsou obě strany spokojené.

Z čeho však pramení, že se o Starobrnu nemluví jen v dobrém?
Většinou je to negativní zkušenost z minulosti, která ani nemusí být způsobená pivem. Hodně známé je pořekadlo, že sládek pivo vaří, ale hospodský ho dělá. Pivo je velice choulostivý produkt, takže když s ním neumíte zacházet, skladujete ve špatných podmínkách, máte ho v teple, čepujete ho čtyři dny nebo máte špinavé trubky, tak i z dobrého piva uděláte takové, že byste nepoznal, že je od vás.

Stál jste i u vzniku zeleného piva, které vaříte už patnáct let. V roce 2012 jste však kvůli němu měli problém s inspekcí, protože na zelené barvě se podílel likér s umělým potravinářským barvivem, nikoli bylinky, jak jste měli v reklamě. Jak k tomu došlo?
Říkalo se, že pivo obarví bylinky, což nebyla pravda. Bylo to špatně formulované. Likér, který se do zeleného piva přidává dodnes, má na barvě velký podíl. Stejně tak jsou důležité i bylinky a je potřeba i speciální slad, aby bylo takto zelené.

Máte další nápady na nová piva?
Myšlenek je opravdu hodně. Kdyby bylo na mně, každý týden máme nějaký nový pivní styl, ale tak jednoduché to není.

Neměl jste někdy chuť založit si vlastní minipivovar a dělat si vše po svém?
Samozřejmě jako každý sládek mám sen o vlastním pivovaru. Chtěl bych ho mít doma, ale nepočítám, že bych se tím živil. Už na začátku jsem si vyzkoušel práci v mikropivovaru, kde jsem se podílel na vývoji zázvorového speciálu, takže vím, že to není lehká věc.

Autor:
  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jeden zákaz nestačil. V Brně na vyšrafovaná místa přidali betonové zátarasy

10. dubna 2024  17:04

Vyšrafované bílé pruhy zakazují parkování aut v křižovatkách v ulicích okolo Nejvyššího soudu v...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Úspěšná prostějovská série skončila s Vyškovem. Chyběla odvaha, hlesl kouč

17. dubna 2024  20:44

Třetí skalp silného soupeře v řadě fotbalisté Prostějova nezískali. Ve 23. kole druhé nejvyšší...

Druhá liga: Dukla i Vyškov vyhrály a dál je mezi nimi dvoubodový odstup

17. dubna 2024  19:53

Fotbalisté vedoucí Dukly i druhého Vyškova ve 23. kole druhé ligy zvítězili a nadále je na špici...

Do Brna se po odmlce vrátí duhový průvod, pořadatelé věří ve větší toleranci

17. dubna 2024  17:03

Po dlouhých čtrnácti letech vrátí festival Brno Pride Week do ulic města duhový průvod. Předchozí...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...