Naše pivo je už mnoho let stejně dobré, říká nový šéf Starobrna

  10:02
Dva a půl roku šéfoval pivovaru Starobrno Ondřej Koucký. Od začátku letošního roku ho však v čele podniku na Mendlově náměstí, který patří do nizozemské skupiny Heineken a ročně uvaří přes 1,25 milionu hektolitrů piva, vystřídal další Pražan.
Novým ředitelem pivovaru Starobrno je od začátku roku 2019 Karel Honegr.

Novým ředitelem pivovaru Starobrno je od začátku roku 2019 Karel Honegr. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Starobrno má v rámci Heinekenu fantastickou pověst,“ říká nový ředitel Karel Honegr.

Do Starobrna přecházíte z krušovického pivovaru. Jaké pivo si teď dáváte v restauraci nebo kupujete domů?
V Brně samozřejmě brněnské pivo. Vaříme ho tady, chodím na degustace, mám ho rád.

Kdy jste vůbec Starobrno ochutnal poprvé?
Už je to nějakou dobu, kdy jsem pil dvanáctku Draka. Byl na mě tehdy hodně silný, ale oblíbil jsem si ho. Pivo mám rád celkově. Chodím a zkouším různé značky pod Heinekenem. Zajímá mě, jak je v restauracích čepují. Od brněnské nabídky většinou přejdu k Březňáku nebo Krušovicím, které jsem pil dosud.

Máte kolem sebe lidi, kteří by vám dokázali říct, že Starobrno není dobré?
Najdou se kritici každého piva. To se týká i Plzně. My ale můžeme zodpovědně říct, že se naše pivo vaří už mnoho let podle stejných receptur a je i stejně dobré. Je však možné, že se mění chutě lidí. Dopad na to má samozřejmě i fakt, jak dostanu pivo natočené v hospodě.

Takže vidíte zásadní vliv na pověst piva také u hospodských?
Přesně tak. Jednou z našich priorit je soustředit se na to, abychom si byli jistí, že se pivo dostane ke konzumentovi v takové kvalitě, v jaké je v pivovaru. Když nám volá nespokojený hospodský, okamžitě je sládek schopen vyjet a vyřešit s ním problém na místě. Na to teď klademe důraz.

Proč jste se o post šéfa brněnského pivovaru vlastně ucházel?
Jde o prestižní místo. V rámci Heinekenu má Starobrno fantastickou pověst. Přišel jsem z oddělení, které mělo na starosti služby zákazníkům, což vnímám jako to hlavní, co musíme podporovat. To jsem chtěl do Brna přinést.

Jak konkrétně tedy budete služby zákazníkům zlepšovat?
Ono to zní hrozně obecně, ale pro nás to hlavně znamená, že lidi, kteří vaří pivo, jezdí za hospodskými řešit jejich problémy a učí je pivo čepovat, jak chceme, aby ho zákazník dostal. Pivovar musí dělat kroky směrem k hospodám.

Při svém nástupu jste avizoval, že se chcete zaměřit na podporu prodeje v domácím regionu. Vypijí tedy Brňané a lidé na jižní Moravě málo Starobrna?
Určitě ho nepijí málo. Pořád jsme v regionu dominantní silou, ale trh je vysoce konkurenční, vidíme tlak malých pivovarů. Proto vnímáme jako nutnou potřebu poskytovat našim zákazníkům prvotřídní službu, o níž jsem mluvil.

Do Krušovic jste naskočil v roce 2012, do té doby jste ale neměl zkušenost s výrobou piva ani potravinářským průmyslem. Pracoval jste ve firmě zaměřené na prodej drogistického zboží nebo v někdejším Telecomu. Proč jste si vybral zrovna pivovarnictví?
To byla šťastná shoda okolností. V předchozí práci jsem měl na starosti největší sklad firmy ve střední Evropě. Tehdy do Heinekenu hledali člověka na místo manažera plánování a logistiky. Tu jsem znal dobře ze skladu a plánování mi taky nebylo zcela neznámé, protože jsem se s ním už dříve potkával. Každopádně mě lákalo přesunout se do pivovarnictví, takže jsem tento krok udělal a jsem za to rád.

V Krušovicích jste měl na starosti právě plánování a logistiku a snažil jste se různými opatřeními zlepšit efektivitu práce. Je to něco, v čem dnes brněnský pivovar pokulhává?
Vůbec ne, Starobrno je v tomto ohledu naopak v rámci celé skupiny Heineken jeden z nejlepších pivovarů. Minulý rok podnik dosáhl na naprosto fantastické ocenění, když získal takzvanou Stříbrnou cenu. Tu nemá ani deset ze zhruba 140 pivovarů v Heinekenu.

Co to znamená?
Že pivovar má minimální spotřebu energií při výrobě piva, minimální spotřebu vody, zato velice produktivní provoz v tom, že na jednoho zaměstnance připadá hodně uvařených hektolitrů. Nedá se toho dosáhnout z roku na rok. Je to řada opatření za spoustu let, než se pivovar „vytuní“. Většina ostatních oceněných pivovarů je navíc postavena nově na zelené louce, takže od začátku disponují jinou technologií než my tady ve Starobrnu.

Jaké nedostatky byste tedy chtěl ve Starobrnu vylepšit?
Pivovar má jedno vrozené omezení, což je místo. Potřebovali bychom mnohem větší sklady, manipulační prostory, ale s tím nic neuděláme. Do pivovaru ale i dál investujeme, například do digitalizace, v níž je jedním z nejlepších.

Výroba piva je přece jen stále spíše řemeslo než automatická linka s roboty. V čem spočívá digitalizace v pivovarnictví?
Máte pravdu, pořád tu pracují lidé. V minulosti se budovaly velíny, kde bylo na obrazovkách vidět, jak vše běží. Dneska má každý zaměstnanec svůj tablet. Nic není na nástěnkách, vše už je v tabletu.

Jak v digitalizaci hodláte pokračovat letos?
Plánujeme přejít do varny. Na konci roku bychom mohli být zhruba ve třetině pivovaru. V některých částech, kde už máme hotovo, zaměstnanci s sebou kromě tabletů nosí také chytré hodinky. Ten důvod je takový, že člověk chodí po pivovaru, může dělat něco jiného, a když se něco děje se zařízením, které obsluhuje, na hodinkách se mu to ukáže, nemusí tam stát. A má to i bezpečnostní aspekt, tedy že mistr ví, kde jeho lidi jsou.

Vaří tedy pivo ještě člověk, nebo program v tabletu?
Samozřejmě ho dělá člověk, nicméně ho vyrábí tak, že ovládá počítač. Vše jede v automatu, ale pořád je tam sládek, který musí pivo v určitých fázích výroby degustovat. Digitalizace nám zajišťuje, že pivo má stabilní kvalitu.

Když jste na začátku říkal, že se pivo dělá pořád stejně, tak je to tedy skutečně pravda? V minulosti tyto technologie přece neexistovaly, pivo nebylo pod neustálou kontrolou v každém okamžiku výroby, takže přece muselo být jiné...
Pokud lidé měli stejné zkušenosti a chtěli vyrobit stejné pivo, tak se ručně dobrali k podobnému výsledku jako my s technologiemi. Chuťově nemohlo být identické, ale bylo velmi podobné.

Karel Honegr (45)

  • Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.
  • Od roku 2012 pracuje v české pobočce skupiny Heineken, kam kromě Starobrna patří pivovary ve Velkém Březně a Krušovicích. Právě tam tehdy nastoupil jako manažer plánování a logistiky.
  • V roce 2017 se stal lídrem zákaznického servisu a logistiky Heinekenu, který je na českém trhu trojkou po plzeňském Prazdroji a Pivovarech Staropramen.
  • Od 1. ledna 2019 vede brněnský pivovar Starobrno – na pozici ředitele vystřídal Ondřeje Kouckého, jenž se přesunul do Bulharska.

Hodně se mluví o velmi nízké nezaměstnanosti v Česku a u pivovarů hlavně o nedostatku sládků s tím, jak vyrostly minipivovary. Máte dost lidí?
Je to až neuvěřitelné, ale my máme minimální fluktuaci, tedy odchody zaměstnanců a příchody nových. Právě jedním z parametrů při udílení Stříbrné ceny je také ten, jak se pivovar stará o své lidi. A u nás se jich mění jen pár za rok.

V Brně se nevyrábí pouze Starobrno, ale i další značky Heinekenu, třeba nealkoholický Zlatopramen nebo Hostan. Plánujete ohledně nich nějaké změny, například bude se výroba některého z těchto piv navyšovat nebo přesouvat jinam?
Aktuálně žádné zásadní změny neplánujeme, značky jsou hodně regionálně ukotvené, není důvod to dělat jinak. Vše souvisí i s vývojem trhu. Třeba rok 2018 nám hrál do karet – bylo velmi horké léto.

Které pivo Starobrna se nejvíce prodává?
Na množství surového piva je to zdaleka nejvíce sudová jedenáctka Medium.

Objeví se nějaký nový druh Starobrna, nebo zůstanete u zaběhnutých značek?
Vím, že marketingové oddělení má nějaké inovace v hlavě, ale nevím, v jaké je to fázi a co a kdy půjde do výroby. Samozřejmě se díváme i na nabídku minipivovarů, sládci jdou jejich piva ochutnat, pak nad tím debatujeme a přemýšlíme o tom. Třeba teď český trh zažívá boom svrchně kvašených piv typu IPA, která právě minipivovary hodně vaří.

Chtěl byste, aby takové pivo vznikalo i ve Starobrnu?
Naše cílová skupina má trochu jiné chutě. Mně chutná brněnské pivo, jaké je dnes, takže pivo typu IPA nevnímáme jako prioritu. Sám mám napitých piv hodně, ale vždy u mě nakonec zvítězil klasický český spodně kvašený ležák, jenž má pitelnost a hořkost, která mi vyhovuje.

Žijete v Praze. Budete se teď se změnou zaměstnání stěhovat do Brna?
Budu, ale až později. Mám dvě malé děti, které chodí do školy, takže ve školním roce ne, ale od září bychom tady už chtěli být.

Kam v Brně nejraději chodíte na pivo, když vynecháme starobrněnskou Pivovarskou restauraci, kterou máte hned po ruce?
Po pravdě, dál jsem se ještě nedostal. První měsíc byl dost hektický. Nicméně byl jsem tady už o Vánocích, kdy jsem si prošel v Brně adventní trhy. Ty mě uchvátily, protože i když moje manželka pochází z Moravy, přímo v historickém centru Brna jsem předtím nikdy nebyl.

Opravdu?
Ano, ze své původní pozice jsem jezdil jen do pivovaru. Ale brněnské centrum o Vánocích opravdu vypadalo lépe než Praha, kde je to hodně komerční. Tady jsem měl takový příjemný pocit u srdce.

Starobrno láká na prohlídky podzemí i pivní kurzy:

Nejčtenější

Návštěvníci chodili na pivo, dům hořel několikrát. V Brně ožil slavný seriál

Bráfovou ulicí v Brně včera znovu zněla houkačka a hasiči se pustili do hašení požáru domu, v němž shořel unikátní sešit geniálního chlapce Adama Bernaua. Tak si místní připomněli slavný televizní...

Další rozruch kolem radějovské obory, miliardář nelegálně postavil ubytovací sruby

Premium

Dostal stavební povolení s tím, že v oboře v Radějově na Hodonínsku, která mu patří, může vybudovat zařízení pro myslivecké a lesnické potřeby. Podnikatel Leoš Novotný starší místo toho postavil osm...

Rarita v Brně. Tunel pod železnicí je pro dva příliš úzký, průchod řídí semafor

Na raritu narážejí chodci poblíž modernizovaného nádraží v brněnském Králově Poli. Průchod tunelem, který pod železnicí spojuje prostory před a za stanicí, řídí semafor. V jednom místě je totiž kvůli...

V Bohémě už se Pohlreich nerozčílí. Místo restaurace bude edukační centrum

Do legendární brněnské restaurace Bohéma pod Janáčkovým divadlem, známé i díky natáčení pořadu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, se gastronomický provoz přes snahu vedení města nevrátí. Poté, co se...

Brno přikleplo Polívkovu divadlu rekordní dotaci. Odměna za kampaň, tvrdí opozice

Velkého potlesku se při nedávném zahájení celostátní předvolební kampaně koalice SPOLU dočkal známý herec Bolek Polívka. Jeho jméno se probíralo i na úterním brněnském zastupitelstvu. Město schválilo...

Lukrativní pozemky i ubytovna za plochu pro novou stanici. Brno mění s hasiči

Netradiční směna pozemků se brzy uskuteční v Brně. Město bude obchodovat s hasiči. Za víc než 80 milionů korun odkoupí Brno od svých dvou firem parcely na výstavišti. Plochy však v jeho vlastnictví...

17. června 2025  12:40

ANALÝZA: Babišův problém jménem Brno. Vazby ANO a ODS se mu nedaří přetrhat

Brněnská buňka ANO opět dělá starosti šéfovi hnutí Andreji Babišovi. Blíží se sněmovní volby, v nichž se coby hlavní soupeř postaví koalici SPOLU v čele s ODS, a přitom právě s touto stranou, kterou...

17. června 2025  11:34

Exšéf brněnské kriminálky dostal přísnější trest, pykat bude i jeho podřízená

Městský soud v Brně za zneužívání zvláštního policejního fondu na placení informátorů zpřísnil podmíněný a peněžitý trest bývalému šéfovi brněnské hospodářské kriminální policie Vladimíru Machalovi....

17. června 2025  10:32

Ve Španělsku studuje a poznala manžela, sní o WNBA. Reisingerovou inspiruje matka

Od kočárku na palubovku. Julia Reisingerová s basketbalem doslova vyrostla. Dnes je z ní 27letá opora evropských klubů i české reprezentace, se kterou už ve čtvrtek v Brně vstoupí do mistrovství...

17. června 2025  6:30

Tak přece. Brno postaví přelomový komplex za miliardu, zaplatí jej i bez dotací

Poslouží třem různým skupinám potřebných. Zázemí v plánovaném zdravotně-sociálním komplexu na Červeném kopci v Brně najdou senioři vyžadující pomoc ošetřovatelek, lidé v následné péči po...

17. června 2025  5:40

Jak vyhrávat i před diváky? Basketbalistky před domácím ME řeší kuriózní rébus

Sehranější a vyzrálejší jdou české reprezentační basketbalistky do blížícího se mistrovství Evropy, na němž navazují na 7. místo z minulého EuroBasketu. Do bojů v základní skupině vstoupí ve čtvrtek...

16. června 2025  19:19

Výhra nad digitalizací. Studenti si vybojovali vrácení přelepek na kartu ISIC

Kompletní digitalizace studentského průkazu ISIC, kterým se v Česku prokazují tisíce studentů, se setkala s odmítavou reakcí. Proti nahrazení plastové karty její elektronickou verzí vznikla koncem...

16. června 2025  17:12

Sen každého geologa. V Brně vytvořili model Země bez jediné kapky vody

Brněnská hvězdárna odhalila nový nafukovací vesmírný model, který představí na letošním ročníku Festivalu planet. Na Kraví hoře budou moci návštěvníci nově vidět Litosféru, která ukazuje planetu Zemi...

16. června 2025  16:31

Mladistvý ve Znojmě najížděl autem do lidí. Šlo o konflikt znesvářených skupin

Policisté ve Znojmě v neděli řešili incident, při němž mladistvý najížděl autem v parku na skupinu lidí. Nikomu se nic nestalo, protože všichni stihli uskočit. Policisté auto později vypátrali stejně...

15. června 2025,  aktualizováno  16.6 15:02

OBRAZEM: Největší dronová show v Česku vykouzlila draka, venuši i závodní okruh

Rekordních 300 dronů v sobotu vylétlo nad Brněnskou přehradu, světelná show takového rozsahu se v Česku rozzářila poprvé. Představení spadající pod tradiční festival Ignis Brunensis s názvem „Město a...

16. června 2025  12:55

Spal na zemi, bili ho, jídlo házeli na zem. Pár týral invalidu a bral mu důchod

Otřesným způsobem zacházeli manželé z Brna s invalidním důchodcem, kterému pronajímali prostor ve svém bytě. Muž trpící epilepsií nesměl opustit malou místnost bez oken, byl nucen spát na betonové...

16. června 2025

Rally Hustopeče slaví 20 let: Rada junior poprvé v roli navigátora

Když rallyové speciály před dvaceti lety poprvé zaburácely na šotolinových tratích klikatících se mezi jihomoravskými vinicemi, Martinu Radovi mladšímu bylo půl roku a jeho táta, dnes předseda...

16. června 2025  8:47
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.