Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj o pracanty sílí, firmy budou zvyšovat platy i vylepšovat benefity

  10:03
Situace na trhu práce letos opět nahrává zaměstnancům. Jihomoravské firmy si je hýčkají zvyšováním platů, příspěvky na stravu či pojištění i řadou dalších benefitů. Nové lidi shánějí také v zahraničí.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

S výrazným nedostatkem zaměstnanců se potýká Jihomoravský kraj. Firmy tak musejí pracovníky „krást“ konkurenci, už teď je ale jisté, že řada z nich se bez posil ze zahraničí neobejde. Přetahovaná na trhu práce má pro lidi zásadní pozitivum – navyšování platů. Některé společnosti pro letošek ohlásily jejich více než desetiprocentní růst.

Zřetelně si polepší třeba zaměstnanci energetického gigantu Innogy, který v kraji dává práci sedmi stovkám lidí. Vedení společnosti se dohodlo s odboráři na zvyšování mezd do roku 2020 – celkem v průměru o 18 procent. Navíc na konci roku každý dostal mimořádnou odměnu 12 tisíc korun.

„Reagujeme tím na situaci na trhu práce. Chceme být preferovaným zaměstnavatelem pro nejlepší talenty a odborníky na trhu,“ vysvětlila personální ředitelka Innogy Erika Vorlová.

Společnost také zvýšila počet dnů osobního volna s náhradou mzdy, tzv. sick days, z původních tří na pět. Zvedla i hodnotu stravenek z 80 na 100 korun. „Chceme ocenit stávající zaměstnance a zároveň naplňovat naše ambice – tedy patřit mezi nejlepší a inovativní firmy na trhu. A k tomu potřebujeme ty nejlepší lidi,“ prohlásil předseda představenstva Martin Herrmann.

Oběd za pět korun

Navýšení mezd až o 13,5 procenta ohlásila i společnost Saint-Gobain Adfors CZ ve svém závodu v Hodonicích na Znojemsku, kde vyrábí skleněná vlákna pro stavebnictví. Na dělnické pozici se plat v průměru vyšplhá na 35 tisíc korun.

Navyšování tady začalo již v říjnu, kdy lidé pracující ve směnném provozu dostali přidáno dva tisíce korun a přilepšili si tak o 6,5 procenta. Víc peněz na výplatní pásce pak mohou očekávat od 1. dubna.

Zaměstnanci mají nárok i na dotovaný oběd v kantýně za pět korun, příspěvek na pojištění či týden dovolené navíc. „Naše firma dlouhodobě roste, daří se jí a má dobré výsledky, což nám umožnilo poměrně výrazné navýšení mezd. Reagujeme tím na aktuální situaci na trhu práce, která klade na pracovníky nebývalý tlak,“ podotkl Miloš Pavliš, ředitel společnosti, která potřebuje nabrat kolem desítky pracovníků na dělnické, technické i administrativní pozice. Zvyšuje proto i nástupní mzdy – ta se třeba u dělníků pohybuje mezi 28 až 30 tisíci korunami.

Nové lidi bude přijímat i břeclavský Gumotex, kde pracuje tisícovka zaměstnanců. Uvítá asi dvacet lidí, převážně do výroby. Mzdy tady navyšovali již loni o tisíc korun měsíčně.

„Další přilepšení jsme připravili od Nového roku. Mzda se navyšuje dělníkům v průměru o sedm procent a technikům o pět procent. Přepočteno na peníze se základní mzda zvedla minimálně o 1 200 korun. Toto navýšení má další dopad na zvýšení prémií i třinácté platy,“ vypočetl tajemník společnosti Pavel Kašuba.

Gumotex letos mezi firmami zazářil – stal se exportérem roku. „Velmi nás těší, že nezůstává bez povšimnutí snaha získávat nové trhy v těžké konkurenci. Je to pro nás ocenění společné týmové práce, pochvala našich lidí, kvalitních výrobků a určitý odraz toho, jak jsme vnímáni veřejností a obchodními partnery,“ zhodnotil Kašuba.

IT specialisté přecházejí z nadnárodních firem do českých

Nové pracovní příležitosti letos nabídne i jihomoravský RegioJet. Strojvedoucí a stevardy v řádu desítek lidí nabere hlavně na provoz linky do Vídně. „Dále samozřejmě budeme hledat nové zaměstnance na pokrytí fluktuace. Aktuálně poptávanou pozicí jsou i řidiči autobusu. Ti si u nás můžou na mezinárodních linkách vydělat více než 35 tisíc korun čistého,“ podotkla mluvčí společnosti Klára Majíčková.

Většina firem se shoduje, že shánět nové pracovníky je obtížné, problémy s nedostatkem zaměstnanců mají už ale i IT firmy, které si v minulosti mohly vybírat.

„Sledujeme častější odchody některých specialistů z nadnárodních firem. Mezinárodní společnosti typu Red Hat, NetSuite nebo IBM si vždy volily, koho přijmou. Nyní ale nastává přechod lidí zpět do menších českých firem, které mají zakázky a musejí mít pracovníky za téměř každou cenu,“ nastínil Ladislav Chodák, předseda představenstva Regionální hospodářské komory Brno.

„Je zřejmé, že bez zahraničních posil situaci v kraji, potažmo v celém Česku vyřešit nepůjde. Už jsme zahájili aktivity v dovozu pracovní síly z kulturně přijatelných oblastí – zejména z Ukrajiny, Srbska, Bosny a Hercegoviny a Černé Hory,“ přiblížil Chodák.

Chybí svářeči i řidiči kamionů

Navíc průzkum komory z posledního kvartálu roku 2017 dokazuje, že o zaměstnance ze zemí mimo Evropskou unii je stále větší zájem. „Téměř 48 procent respondentů z řad personalistů a majitelů různých společností uvedlo, že by rádi přijali zaměstnance z Ukrajiny. Více než 26 procent pak mělo zájem i o pracovníky ze Srbska či Ruska,“ dodal Chodák.

Největší poptávka je po dělnických profesích, jako jsou svářeči či obráběči. Cizince by ale podniky chtěly přijmout i třeba na volná místa řidičů kamionů.

Zatímco lidé přicházející ze států Evropské unie mají podmínky téměř srovnatelné s Čechy, ostatní čeká důkladný schvalovací proces.

„K obdržení zaměstnanecké karty potřebují mnohdy prokazovat odbornou způsobilost, musejí předkládat existující pracovní smlouvu a prověřována je i společnost, pro kterou mají pracovat. Při změně pozice či zaměstnavatele navíc musejí vše hlásit. Pokud by pak o práci přišli a do dvou měsíců nepodali souhlas se změnou zaměstnavatele, karta jim zanikne bez nároku na obnovu,“ upřesnil ředitel Regionální hospodářské komory Brno Čeněk Absolon.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Tisíce drobných orchidejí zdobí kopec u Znojma, letos kvetou o měsíc dřív

18. dubna 2024  16:44

Populace orchideje vstavač kukačka kolem Cínové hory u Znojma, která je největší v Česku a unikátní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Konec impozantní série. Basketbalistky USK v lize padly po 11 letech. Radují se Žabiny

22. dubna 2024  20:08

Basketbalistky ZVVZ USK Praha prohrály ve druhém ligovém finále na palubovce Žabin Brno 69:71 a v...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...