Naučíme vás vařit levná, a přitom dobrá jídla

  0:48
Kdo chce dobře jíst, musí vařit z kvalitních surovin. Kvalitní ale nemusí být vždycky drahé. Naučíme vás dobroty, které rodinný rozpočet určitě nezruinují.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ledvinkové ragú na cibulceLedvinkové ragú na cibulce

Příprava: 30 minut + máčení + 1 hodina dušení

Pro 4 osoby

* 500-600 g vepřových ledvinek
* 0,5-1 l mléka
* 80 g uzeného špeku
* 1 lžíce sádla
* 1 velká cibule, nakrájená najemno
* 3-4 stroužky česneku, usekaného
* 1-2 lžičky kmínu
* sůl a mletý pepř
* voda na podlévání, asi 500 ml
* 1 lžíce hladké mouky

1. Ledvinky omyjeme ve studené vodě, vložíme do mísy nebo kastrolu a zalijeme mlékem, aby byly potopené a necháme máčet nejlépe do druhého dne, minimálně 2 hodiny. Potom ledvinky opláchneme, odblaníme, rozpůlíme je, vykrájíme z nich močovody a nakrájíme na plátky. Nakrájené ledvinky vložíme do cedníku, spaříme horkou vodou a důkladně propláchneme teplou vodou a necháme okapat.

2. V kastrole rozškvaříme na sádle na kostičky nakrájený špek, přidáme jemně pokrájenou cibulku, usekaný česnek, kmín a osmahneme do zlatova. Přidáme připravené ledvinky, promícháme, podlijeme vodou, osolíme, opepříme a dusíme bez poklice asi 30 minut, do poloměkka.

3. Potom necháme vydusit všechnu vodu a ledvinky zaprášíme lžící mouky. Za stálého míchání mouku osmahneme, zalijeme vlažnou vodou, dobře rozmícháme a na mírném ohni vaříme, dokud ledvinky nezměknou a šťáva není provařená. Trvá to zhruba dalších 20-30 minut. Podle potřeby podléváme vodou a nakonec chuť doladíme solí a pepřem.

Chlebová polévkaChlebová polévka

Příprava: 5 minut + 30 minut vaření

Pro 4 osoby

* 4 velké silnější krajíce tvrdšího chleba + 2 krajíce k podávání
* 1,25 l vody nebo vývaru, i z kostky
* sůl a mletý pepř
* 2 lžičky kmínu
* 1 lžíce másla + 1 lžíce na opečení chleba
* 1 lžíce hladké mouky
* 4 mladé cibulky

1. Tvrdý chléb nalámeme na kousky nebo nakrájíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme kmín, osolíme a vaříme na mírném ohni, dokud se chléb nerozvaří, tvá to asi 5-10 minut. Potom polévku propasírujeme přes jemný cedník nebo rozmixujeme, zahustíme růžovou jíškou z másla a mouky a 20 minut povaříme.

2. Podle potřeby dolijeme trochu vody nebo vývaru a dochutíme solí a pepřem. Zbylý chléb nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi na kousku rozehřátého másla. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a zpěníme na zbylém másle. Opečený chléb a cibulku vložíme do polévky a podáváme.

Dušené cibulky s hrachem a bůčkemDušené cibulky s hrachem a bůčkem

Příprava: 20 minut + asi 40 minut dušení

Pro 4 osoby

* 600 g malých cibulek (zimní sazečky)
* 300 g uzeného bůčku
* 2 lžíce oleje nebo sádla
* 1 celá hlavička česneku
* 1-2 lžičky cukru krupice
* 1 lžíce sladké mleté papriky
* špetka pálivé mleté papriky
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* sůl a mletý pepř
* 500 ml vody nebo vývaru na podlití
* 300 g uvařeného hrachu nebo cizrny
* 1 krajíc tvrdého tmavého chleba
* 2 snítky čerstvého oregána nebo majoránky

1. V pánvi na polovině rozehřátého tuku opečeme na kostky nakrájený uzený bůček, stáhneme z ohně, poprášíme mletou sladkou i pálivou paprikou, aby zpěnila a necháme stranou. V kastrole na zbylém tuku osmahneme celé oloupané cibulky a celé oloupané stroužky česneku. Posypeme je cukrem, necháme lehce zkaramelizovat, vmícháme rajčatový protlak, sůl, pepř, podlijeme vodou nebo vývarem, vmícháme opečený bůček s paprikou, nastrouhaný tvrdý chléb a dusíme doměkka. Občas zamícháme a podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem.

2. Ke konci varu přidáme uvařený hrách nebo slitou a propláchnutou cizrnu a ještě chvíli společně povaříme. Nakonec dochutíme solí, pepřem a usekanými lístky oregána nebo majoránky.

Tip
Guláš můžete také zahustit nastrouhanou syrovou bramborou nebo k cibulkám přidat 1-2 pokrájená padaná jablka a pokrm dusit v troubě. Zimní sazečku můžete nahradit normální žlutou cibulí překrájenou na čtvrtky.

Jáhly s hlávkovým zelím a špekemJáhly s hlávkovým zelím a špekem

Příprava: 15 minut + 20-25 minut vaření

Pro 4 osoby

* 600 g bílého hlávkového zelí
* 1 lžíce másla nebo sádla
* 1 cibule
* 150-200 g uzeného prorostlého špeku či slaniny
* sůl a mletý pepř
* 1/2 lžičky drceného kmínu
* 300 g jáhel

1. Jáhly propereme a propláchneme. Potom je spaříme vroucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme. Na 1 díl jáhel dáme 2 díly vody. Osolíme, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme bez míchání přikryté 15-20 minut. Stáhneme z ohně a necháme ještě dojít pod pokličkou 5-10 minut.

2. Hlávkové zelí rozčtvrtíme, očistíme, vykrojíme košťál a nakrouháme na nudličky. Zelí promačkáme v míse s trochou soli a necháme chvíli stát. V kastrole na rozehřátém tuku osmahneme na kostičky nakrájený špek, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.

3. Vložíme vymačkané nakrouhané zelí, kmín, opepříme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni ve vlastní šťávě doměkka. Trvá to asi 15-20 minut. Uvařené jáhly nakypříme vidličkou a promícháme s dušeným zelím se slaninou a podáváme.

Čočkový salát s cibulí a salámemČočkový salát s cibulí a salámem

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 400-500 g čočky
* 2 lžíce kvalitního oleje
* 150 g šunkového salámu
* sůl a čerstvě mletý pepř

1. Čočku propláchneme a na hodinu až dvě namočíme do vody. Vodu slijeme, čočku zalijeme dvojnásobným množstvím teplé vody. Uvedeme k varu a bez míchání uvaříme doměkka, trvá to asi 15-20 minut. Potom ji scedíme, necháme okapat, vložíme do mísy a promícháme s plátky nakrájené cibule.

2. V pánvi na oleji krátce osmahneme nakrájený šunkový salám, vmícháme ho do čočky a salát dochutíme solí, pepřem, worcesterem a octem. Salát ozdobíme bylinkami a podáváme teplý nebo i po vychlazení.

Kroupové rizoto se zeleninouKroupové rizoto se zeleninou

Příprava: 20 minut + 45–60 minut vaření

Pro 4 osoby

* 400 g pšeničných krup
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička másla
* 4 jarní cibulky
* 4 stroužky česneku
* 1 l vody
* 400 g čerstvé sezonní zeleniny (karotka, pórek, celer, kedlubna)
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* 1/4 lžičky mletého zázvoru
* 1/4 lžičky mletého rozmarýnu

1. Kroupy vypereme a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, vsypeme kroupy, za stálého míchání orestujeme a zalijeme větším množstvím vody. Přidáme jednu očištěnou cibulku i s natí, osolíme, uvedeme k varu a vaříme pod poklicí doměkka.

2. Mezitím si zeleninu nakrájíme nadrobno. V kastrole zpěníme na zbylém oleji jemně pokrájenou zbylou cibuli a usekaný česnek.

3. Vsypeme zeleninu, osmahneme, osolíme, opepříme, okořeníme a opékáme na mírnějším ohni, dokud zelenina nezkřehne. Kroupy slijeme, promícháme se zeleninou, lžičkou másla a podáváme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...