Chutné recepty na jídla, která stojí pár korun

  0:17
Krupicová kaše nebo škvarky jsou jídla, která stojí pár korun. Přesto patří mezi delikatesy. Mlsat můžete zkrátka i za málo peněz.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

JáhelníkRecept pro ONU: Jáhelník

Autor: Hana Zemanová
Nadšená propagátorka biopotravin a zdravého vaření, spolumajitelka pekárny Zemanka právě pracuje na další knížce, která pod názvem Bioabecedář vyjde v březnu.

* 250 g jáhel
* 8-10 lžic medu
* 200 g sušených švestek
* 0,5 kg hrubě strouhaných jablek
* 2 lžíce skořice
* 4 lžíce kukuřičného škrobu
* 100 g rozinek
* 4-5 lžic ovesné smetany

1. Jáhly uvaříme v poměru 1 díl jáhel na 2,5 dílu vody. Vychladlé je smícháme s medem (nebo obilným sirupem) a dle chuti dosladíme. Do vymazané dortové formy dáme polovinu jáhel, na ně naskládáme předem namočené sušené švestky a další vrstvu vytvoříme z jablek se skořicí a pudinkem.

2. Na jablka lžící naklademe druhou polovinu jáhel, které potřeme ovesnou smetanou a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 na cca 35-40 minut. Povrch necháme ke konci zezlátnout pod grilem.

Ovesné placičky s bylinkamiOvesné placičky s bylinkami

Příprava: 20 minut + doba na odležení + 10 minut opékání

Pro 4 osoby

* 4 hrnky vloček
* 1/2 hrnku loupaných dýňových semínek
* 1-1,5 hrnku vody
* 1 cibule
* 1 lžíce másla
* špetka muškátového oříšku
* 2 hrsti čerstvých bylinek (majoránka, oregáno, petrželka, atp.)
* 1 vejce
* 100 g polohrubé mouky
* olej na opékání

1. Ovesné vločky, semínka a vodu promícháme v míse a necháme aspoň hodinu odpočinout. Cibuli zesklovatíme na lžíci másla a vmícháme do směsi. Osolíme, okořeníme, přimícháme bylinky a vejce a necháme ještě chvíli odpočinout.

2. Tvarujeme placičky a lehce je obalíme v mouce. Rozpálíme pánev, potřeme ji trochou oleje a placičky opečeme dozlatova.

Cibulový štrúdlCibulový štrúdl

Příprava: 45 minut + 35-40 minut pečení

Na 2-3 štrúdly

* 500 g listového těsta
* 1,25 kg cibule
* 1 lžíce kmínu
* 3 lžíce sádla
* 1-2 lžíce cukru krupice
* 50-100 ml suchého vína
* vinný ocet
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce hladké mouky
* 1 vejce na potření

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Cibuli oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme napříč na plátky. V kastrole rozehřejeme sádlo, vsypeme půlku cibule, kmín a osmahneme. Přidáme zbylou cibuli, osolíme, chvíli opékáme, posypeme cukrem, necháme lehce zkaramelizovat, zastříkneme vínem a dusíme, dokud cibule nezvláční a víno se neodpaří. Dochutíme pár kapkami octa, solí, pepřem, případně cukrem, odstavíme a necháme zchladnout.

2. Listové těsto rozdělíme na 2-3 díly a každý díl postupně vyválíme na pomoučeném vále na obdélníkový plát silný asi 3-5 mm. Na pláty těsta rozdělíme cibulovou náplň, rovnoměrně ji rozprostřeme, okraje necháme volné. Po delší straně stočíme jako roládu a kratší konce dobře spojíme. Záviny přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 35-40 minut.

Polévka z červené řepyPolévka z červené řepy

Příprava: 20 minut + 20-25 minut vaření

Pro 4 osoby

* 400 g červené řepy
* 1-2 lžíce octa
* 1,25 l vývaru
* 1 mrkev
* 1/2 celeru
* 2 velké brambory
* 1 cibule
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček nového koření
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* čerstvý kopr k podávání
* 1 lžíce másla
* 1-3 lžičky cukru krupice
* 200 g čerstvého měkkého sýra nebo kysané smetany

1. Řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo (nejlépe v gumových rukavicích), vložíme do kastrolu, přidáme ocet, sůl, zalijeme trochou vody a dusíme doměkka.

2. Zeleninu a brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Zeleninu, brambory a cibuli vložíme do hrnce, přidáme celé koření, protlak, zalijeme vroucím vývarem, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 10-15 minut do změknutí. Potom vyjmeme celé koření. Měkkou řepu rozmixujeme, vlijeme do zeleninové polévky, vložíme kousek másla na zjemnění a dochutíme solí, pepřem, octem a případně přisladíme. Podáváme s usekaným čerstvým koprem a čerstvým sýrem nebo kysanou smetanou.

Zapečený květákZapečený květák

Příprava: 15 minut + 30 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1 květák
* 125 g anglické slaniny
* 6 velkých vajec
* 250 ml mléka
* špetka muškátového květu
* 2 lžíce dětské krupičky
* menší svazek pažitky
* máslo a strouhanka

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Květák zbavíme košťálu, rozebereme na menší růžičky, omyjeme je a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky a v míse promícháme s růžičkami květáku.

2. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, urovnáme do ní květák se slaninou a přelijeme směsí rozšlehaných vajec s mlékem, solí, pepřem, muškát. květem, krupičkou a lžící pažitky. Pečeme asi 30 minut, dokud vejce nezpevní a květák nezměkne. Zapečený květák vyjmeme z trouby a podáváme posypané zbylou pažitkou.

Paštika z kuřecích jaterPaštika z kuřecích jater

Příprava: 20 minut + 1-1,5 hodiny pečení

Pro 4-6 osob

* 500 g kuřecích jater
* 250-500 ml mléka
* 100 g slaniny + několik plátků
* 1 cibule
* 2 žloutky
* 125 g másla, přepuštěného
* 200 g pečeného kuřecího masa
* 1/2 lžíce paštikového koření
* 50 g strouhanky
* 1 lžíce koňaku nebo rumu

1. Játra omyjeme, vložíme do misky a zalijeme mlékem. Necháme několik hodin namočená a potom játra odblaníme.

2. Slaninu pokrájíme a v kastrole s nepřilnavým dnem vyškvaříme. Vsypeme jemně pokrájenou cibulku, necháme ji zpěnit a zesklovatět, odstavíme a necháme zchladnout.

3. V mixéru našleháme žloutky a polovinu zchladlého přepuštěného másla. Přidáme pokrájená játra, slaninu s cibulkou, na kousky nakrájené kuřecí maso, koření, strouhanku, osolíme, opepříme, ochutíme alkoholem a umixujeme na velmi jemnou hmotu.

4. Formu vymažeme máslem, dno vyložíme plátky slaniny. Směs nalijeme do tří čtvrtin formy. Formu vložíme do pekáče s vodou, měla by sahat asi do poloviny formy, a pečeme v předehřáté troubě ve vodní lázni asi hodinu a půl. Vychladlou paštiku zalijeme přepuštěným máslem a necháme v chladu ztuhnout.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...