Chutné recepty na jídla, která stojí pár korun

  0:17aktualizováno  0:17
Krupicová kaše nebo škvarky jsou jídla, která stojí pár korun. Přesto patří mezi delikatesy. Mlsat můžete zkrátka i za málo peněz.

JáhelníkRecept pro ONU: Jáhelník

Autor: Hana Zemanová
Nadšená propagátorka biopotravin a zdravého vaření, spolumajitelka pekárny Zemanka právě pracuje na další knížce, která pod názvem Bioabecedář vyjde v březnu.

* 250 g jáhel
* 8-10 lžic medu
* 200 g sušených švestek
* 0,5 kg hrubě strouhaných jablek
* 2 lžíce skořice
* 4 lžíce kukuřičného škrobu
* 100 g rozinek
* 4-5 lžic ovesné smetany

1. Jáhly uvaříme v poměru 1 díl jáhel na 2,5 dílu vody. Vychladlé je smícháme s medem (nebo obilným sirupem) a dle chuti dosladíme. Do vymazané dortové formy dáme polovinu jáhel, na ně naskládáme předem namočené sušené švestky a další vrstvu vytvoříme z jablek se skořicí a pudinkem.

2. Na jablka lžící naklademe druhou polovinu jáhel, které potřeme ovesnou smetanou a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 na cca 35-40 minut. Povrch necháme ke konci zezlátnout pod grilem.

Ovesné placičky s bylinkamiOvesné placičky s bylinkami

Příprava: 20 minut + doba na odležení + 10 minut opékání

Pro 4 osoby

* 4 hrnky vloček
* 1/2 hrnku loupaných dýňových semínek
* 1-1,5 hrnku vody
* 1 cibule
* 1 lžíce másla
* špetka muškátového oříšku
* 2 hrsti čerstvých bylinek (majoránka, oregáno, petrželka, atp.)
* 1 vejce
* 100 g polohrubé mouky
* olej na opékání

1. Ovesné vločky, semínka a vodu promícháme v míse a necháme aspoň hodinu odpočinout. Cibuli zesklovatíme na lžíci másla a vmícháme do směsi. Osolíme, okořeníme, přimícháme bylinky a vejce a necháme ještě chvíli odpočinout.

2. Tvarujeme placičky a lehce je obalíme v mouce. Rozpálíme pánev, potřeme ji trochou oleje a placičky opečeme dozlatova.

Cibulový štrúdlCibulový štrúdl

Příprava: 45 minut + 35-40 minut pečení

Na 2-3 štrúdly

* 500 g listového těsta
* 1,25 kg cibule
* 1 lžíce kmínu
* 3 lžíce sádla
* 1-2 lžíce cukru krupice
* 50-100 ml suchého vína
* vinný ocet
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce hladké mouky
* 1 vejce na potření

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Cibuli oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme napříč na plátky. V kastrole rozehřejeme sádlo, vsypeme půlku cibule, kmín a osmahneme. Přidáme zbylou cibuli, osolíme, chvíli opékáme, posypeme cukrem, necháme lehce zkaramelizovat, zastříkneme vínem a dusíme, dokud cibule nezvláční a víno se neodpaří. Dochutíme pár kapkami octa, solí, pepřem, případně cukrem, odstavíme a necháme zchladnout.

2. Listové těsto rozdělíme na 2-3 díly a každý díl postupně vyválíme na pomoučeném vále na obdélníkový plát silný asi 3-5 mm. Na pláty těsta rozdělíme cibulovou náplň, rovnoměrně ji rozprostřeme, okraje necháme volné. Po delší straně stočíme jako roládu a kratší konce dobře spojíme. Záviny přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 35-40 minut.

Polévka z červené řepyPolévka z červené řepy

Příprava: 20 minut + 20-25 minut vaření

Pro 4 osoby

* 400 g červené řepy
* 1-2 lžíce octa
* 1,25 l vývaru
* 1 mrkev
* 1/2 celeru
* 2 velké brambory
* 1 cibule
* 2 bobkové listy
* 5 kuliček nového koření
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* čerstvý kopr k podávání
* 1 lžíce másla
* 1-3 lžičky cukru krupice
* 200 g čerstvého měkkého sýra nebo kysané smetany

1. Řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo (nejlépe v gumových rukavicích), vložíme do kastrolu, přidáme ocet, sůl, zalijeme trochou vody a dusíme doměkka.

2. Zeleninu a brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Zeleninu, brambory a cibuli vložíme do hrnce, přidáme celé koření, protlak, zalijeme vroucím vývarem, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 10-15 minut do změknutí. Potom vyjmeme celé koření. Měkkou řepu rozmixujeme, vlijeme do zeleninové polévky, vložíme kousek másla na zjemnění a dochutíme solí, pepřem, octem a případně přisladíme. Podáváme s usekaným čerstvým koprem a čerstvým sýrem nebo kysanou smetanou.

Zapečený květákZapečený květák

Příprava: 15 minut + 30 minut pečení

Pro 4 osoby

* 1 květák
* 125 g anglické slaniny
* 6 velkých vajec
* 250 ml mléka
* špetka muškátového květu
* 2 lžíce dětské krupičky
* menší svazek pažitky
* máslo a strouhanka

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Květák zbavíme košťálu, rozebereme na menší růžičky, omyjeme je a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na kostičky a v míse promícháme s růžičkami květáku.

2. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, urovnáme do ní květák se slaninou a přelijeme směsí rozšlehaných vajec s mlékem, solí, pepřem, muškát. květem, krupičkou a lžící pažitky. Pečeme asi 30 minut, dokud vejce nezpevní a květák nezměkne. Zapečený květák vyjmeme z trouby a podáváme posypané zbylou pažitkou.

Paštika z kuřecích jaterPaštika z kuřecích jater

Příprava: 20 minut + 1-1,5 hodiny pečení

Pro 4-6 osob

* 500 g kuřecích jater
* 250-500 ml mléka
* 100 g slaniny + několik plátků
* 1 cibule
* 2 žloutky
* 125 g másla, přepuštěného
* 200 g pečeného kuřecího masa
* 1/2 lžíce paštikového koření
* 50 g strouhanky
* 1 lžíce koňaku nebo rumu

1. Játra omyjeme, vložíme do misky a zalijeme mlékem. Necháme několik hodin namočená a potom játra odblaníme.

2. Slaninu pokrájíme a v kastrole s nepřilnavým dnem vyškvaříme. Vsypeme jemně pokrájenou cibulku, necháme ji zpěnit a zesklovatět, odstavíme a necháme zchladnout.

3. V mixéru našleháme žloutky a polovinu zchladlého přepuštěného másla. Přidáme pokrájená játra, slaninu s cibulkou, na kousky nakrájené kuřecí maso, koření, strouhanku, osolíme, opepříme, ochutíme alkoholem a umixujeme na velmi jemnou hmotu.

4. Formu vymažeme máslem, dno vyložíme plátky slaniny. Směs nalijeme do tří čtvrtin formy. Formu vložíme do pekáče s vodou, měla by sahat asi do poloviny formy, a pečeme v předehřáté troubě ve vodní lázni asi hodinu a půl. Vychladlou paštiku zalijeme přepuštěným máslem a necháme v chladu ztuhnout.

Autoři:
  • Nejčtenější

Třináctiletá Charlotta pokračuje ve stopách Karla Gotta

Ve svých třinácti letech má za sebou zkušenosti z hudební branže, o kterých se dospělým začínajícím zpěvačkám může jen...

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Premium

Mladí ztrácejí chuť na sex. Závislost na pornu stoupá, říká sexuoložka

Sex je všude kolem nás, děti a dospívající vyrůstají s internetovou pornografií. Rodiče by si neměli myslet, že děti na...

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Život Anny byl peklo. Dětem realita splývá s online světem, tvrdí experti

Školáci vyměnili běhání venku za chytré telefony, od kterých se prakticky nedokážou odtrhnout. Rodiče a pedagogy přitom...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Jak skončila Vémolova pohádka o lvech. Végha přitom zatracoval

V rozlehlé O2 areně vypadal tak malý, když se v kleci bezvládně zhroutil k zemi. V tu chvíli se z Karlose Vémoly jindy...

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Koláčky s čokoládou, švestkami a oříšky

Čokoláda, švestky a oříšky - kombinace chutí, která vás rozhodně nezklame. Upečte si z nich lahodné koláčky k víkendové...

RECEPT DNE: Asijská kuřecí polévka s nudlemi a brokolicí

Milujete asijské jídlo? Pak rozhodně vyzkoušejte recept na kuřecí polévku s nudlemi a brokolicí.

RECEPT DNE: Pečená husí stehna se švestkovým zelím

Nechce se vám na svatého Martina péct celá husa? Vyzkoušejte náš recept na husí stehna se švestkovým zelím.

RECEPT DNE: Těstoviny s avokádem a hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná skvěle podpoří vaši imunitu. Zkuste ji uvařit podle našeho receptu s těstovinami a avokádem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz