Předpěstování provádíme od konce ledna do konce února.

Předpěstování provádíme od konce ledna do konce února. | foto: Profimedia.cz

Je nejvyšší čas zasít papriky. Hlídejte teplotu substrátu, ať se jim daří

  • 2
Ať už ve vlastním skleníku, na záhonu či balkoně, papriky patří k nejčastějším domácím zahrádkářským počinům. Právě nyní je správná doba na jejich výsev a předpěstování, připomíná týdeník 5plus2.

Abyste se mohli rodině či přátelům pochlubit bohatou úrodou chutných domácích paprik, je nezbytné vybírat osiva od spolehlivých prodejců, kteří garantují kvalitu semínek i jejich zdravotní stav. 

Předpěstování provádíme z výsevů do zakoupených jemných výsevních substrátů od konce ledna do konce února, nejlépe tedy deset týdnů před předpokládanou výsadbou do skleníku nebo na záhon.

Pro klíčení je třeba zajistit teplotu alespoň 25 °C. Jde však o teplotu substrátu a ne pouze vzduchu v místnosti, protože při uložení na parapetu může být teplota od chladnějších oken mnohem nižší. 

Po přepikýrování, tedy přesazení, můžeme volit teplotu nižší okolo 20 °C, aby se nám sadba příliš nevytahovala. Důležitý je dostatek světla nejlépe s umístěním na jižní straně nebo přisvětlením vhodnou UV lampou.

25 stupňů Celsia by měla být teplota substrátu, kde budou papriky klíčit.

Jednotlivé odrůdy a typy volíme podle způsobu pěstování, využití a vlastních preferencí. Většina se hodí pro pěstování ve sklenících, ale v posledních době díky teplejším sezonám stále více i na běžném záhonu.

Vhodnou prevencí proti jarnímu podchlazení a současně k urychlení sklizně je počáteční pěstování v nízkém tunelu z fólie nebo bílé netkané textilie, kterou na konci června můžeme odstranit.

Dost zálivky, aby nepřischly

Polní papriky mají většinou pevné rostliny se stabilním stonkem, odolným proti vyvracení. Jejich větvení není tak široké, aby docházelo k lámání jednotlivých větví ve větru. 

Jsou to většinou rané odrůdy, vhodné i ke sklizni v technologické zralosti, kdy mají plody zelenavě bílou barvu, nebo světle žlutozelenou barvu, a přitom už příjemně paprikové aroma i šťavnatou dužninu.

Podle zkušeného pěstitele Čestmíra Vorlíčka je nutné od počátku myslet na dostatečnou zálivku. „Jinak vám rostliny mohou takzvaně přischnout, protože papriky koření velmi povrchově, zhruba jen do hloubky nějakých deseti centimetrů,“ upozorňuje.

A pamatujte, že kvůli specifickým nárokům na živiny se papriky nemají minimálně pět let sázet na stejné místo. Záhonek s paprikami průběžně zbavujte plevele a opět můžete rostlinám poskytnout i oporu, aby se nezlomily. 

Ale nutné to podle Vorlíčka není: „Papriky se o sebe dokážou i vzájemně opírat a obejdou se bez vyvazování.“ Skleníkové odrůdy jsou v krytech lépe chráněny, mohou mít vyšší rostliny a vyplatí se opatřit je vhodnou oporou – podélným vyvazováním nebo kolíky. 

Papriky dnes můžeme pěstovat i v nádobách nejlépe o objemu od 20 až 30 litrů s možností jejich umístění na balkonech nebo terasách. Proti větrnějším podmínkám je můžeme opatřit pevnou kruhovou oporou, která se používá pro některé květiny, například pro jiřiny.

Vyznejte se v druzích paprik

  • Podle tvaru plodu volíme papriky nejčastěji klasické široce trojúhelníkovité se silnou dužninou, nebo protáhlejší trojúhelníkovité, nazývané kapie. 
  • Pro konzumaci v čerstvém stavu nebo i jako plněné a zapečené se výborně hodí kvadratické neboli kubické papriky s velkými a těžkými plody nejrůznějších barev. 
  • Delší lichoběžníkovité tvary s tupým zakončením mají papriky tzv. Lamuyo typ, typické mohutnými šťavnatými silnostěnnými plody a výraznými brázdami, určenými převážně do skleníků a fóliovníků a k následnému využití na všechny typy příprav, včetně čerstvých zeleninových salátů.
  • Býčí rohy s delšími, typicky zakřivenými plody protáhle trojúhelníkovitého tvaru vynikají silnostěnnou sladkou dužninou. 
  • S tenkými hladkými a dlouhými plody se silnější stěnou a mírnějším zakřivením potom nazýváme kozí rohy. Jsou i v pálivých formách, pro čerstvý konzum nebo nakládání. 
  • Naopak tenkostěnné, na povrchu zvrásněné a typicky výrazně zakřivené jsou beraní rohy, vhodné pro konzervaci a použití ke gulášům nebo na pizzu. Jejich pálivou verzi plodů potom můžeme sušit a ponechat na provázku zavěšené v kuchyni i pro použití v zimě. 
  • Kulaté plody tzv. rajčinových typů se potom hodí podle velikosti k nakládání celých plodů nebo jejich plnění zelím, případně sýrem a česnekem. 
  • Oblíbenou formou v poslední době jsou také baby papriky nebo také svačinkové papriky s menšími sladkými plody, které se hodí jako zdravý doplněk do svačinových krabiček nejen pro děti. 
  • Sortiment chilli paprik potom zahrnuje nepřebernou škálu barev, tvarů i pálivostí, které se hodí k sušení i dochucení teplých jídel, případně přípravě nejrůznějších chilli omáček a pikantních zeleninových směsí.
,