Umíte skvělou pečeni, kotletu, krkovičku či guláš? Soutěžte o kuchařku

  2:09
V desátém dílu Deníku Dity P. poteče krev. Dita totiž pořádá zabijačku. A s čerstvým masem se ihned pustí do vaření a pečení. Jaký je váš nejoblíbenější masový recept? Vyhrajte za něj kuchařku, podle které je seriál České televize natočen.

Dita s rodinou a přáteli uspořádá na chalupě tradiční zabijačku. A všechno úžasně čerstvé maso samozřejmě hned začne zpracovávat. Tentokrát k tomu ovšem nemá svoji vymazlenou kuchyň, ale improvizovanou variantu ve stodole.

Nejdřív připraví francouzskou delikatesu rilletes. Zatímco ve Francii si pochutnávají na vařeném a pečeném kachním masíčku, Dita použila samozřejmě vepřové. Krkovičku, plecko, bůček, sádlo a pro chuť vyvařila i kost a kůži.

Krkovičky Dita připravuje podle receptu svého kamaráda Majka z Kanady, se kterým odstartovala "velkého vaření", protože recept potřeboval dovést k dokonalosti.  Krkovičky připraví Dita v medové a barbecue marinádě a k nim  podává bramborový salát, vylepšený o jablko a dijonskou hořčici.

Na zabijačce samozřejmě nesmí chybět (kromě jitrnic) zabijačkový guláš, který je připraven z několika druhů masa i vnitřností. Po tříhodinovém dušení je dostatečně měkký a Dita ho servíruje kamarádům.

Umíte upéct báječné maso? Vyhrejte za recept kuchařku

Jaká je vaše oblíbená úprava masa? Pečete ho v marinádě, nebo v omáčce? Nebo ho raději nakrájíte na nudličky a pomalu dusíte? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 13. listopadu do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Kateřina Lemberková s receptem na hermelínovou pomazánku. Zajímavé jsou i recepty na škvarkovou a zelenou pomazánku nebo pomazánka z vajec a tresčích jater. Všechny soutěžní recepty najdete zde.

Krkovička na medu

Příprava15 minut, odležení nejméně 1 hodina, grilování 10 minut, nebo pečení 3 hodiny, pro 4–6 osob

Krkovička na medu s bramborovým salátem podle Majka
  • 150 ml barbecue omáčky
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 6 větších stroužků česneku, utřených se solí
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 8 silnějších plátků prorostlé krkovičky

1. Do velké mísy naliju barbecue omáčku, přidám cibuli, česnek, dijonskou hořčici, med a olivový olej. Vše pořádně promíchám, osolím a opepřím. Krkovičky "vymáchám" v této marinádě a nechám je v ní nejméně hodinu, ale nejlépe přes noc marinovat. Pak rozpálím gril a griluju asi 5 minut z každé strany.

2. Když nejsem zrovna na zahradě u grilu, peču krkovičku v troubě. Předehřeju troubu na 170 °C. Plátky krkovičky pořádně promíchám s marinádou, rozložím je na pečicí plech, nebo do pekáče a zaliju je zbylou marinádou. Přiklopím, nebo zakryju alobalem a dám do trouby. Peču 2 hodiny zakryté, pak alobal sundám a peču další hodinu. Poslední hodinu pečení polévám krkovičky každých 15 minut vypečenou šťávou. Podávám je s bramborovým salátem s jablky, nebo s bramborovou kaší.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...