Zažít víno u Bratislavy jinak: na vinařském safari a s rybízovým burčákem

„Vyzkoušíme první terénní úsek,“ volá se smíchem řidič Martin Szabó a veteránská vojenská šestikolka Steyr-Puch Pinzgauer se škrábe do strmého vršku mezi vinicemi ve Svätém Juru u Bratislavy. Účastnící vinařského „safari“ se se smíchem natřásají na plachtou překryté korbě, adrenalinovo-gastronomické dobrodružství právě začíná.

Zhruba tříhodinové putování teréňákem po kopečcích a vinohradech obklopujících Svätý Jur představuje ojedinělý způsob, jak poznat vinařství v Malých Karpatech z trochu jiného úhlu než při tradiční ochutnávce ve sklípku.

„Nechceme návštěvníky zavírat do sklepa, říkali jsme si, že je radši vezeme do přírody – tam, kde se réva pěstuje,“ vysvětluje charismatický průvodce a řidič v jedné osobě.

Slovo příroda pak během projížďky opakuje pravidelně. Třeba když povídá o tom, jak nechává mezi řádky na vinici růst trávu, která pomáhá zadržet vlhkost, nebo jak do půdy vrací matoliny zbylé po lisování hroznů. Anebo když vypráví o unikátní svätojurské kvasince.

Zpustlý vinohrad nad Svätým Jurom

Příroda se koneckonců během safari jízdy připomíná dost hlasitě sama. Ne všechny zdejší vinice jsou totiž jako z marketingových propagačních brožur. Část majitelů, kterým se po revoluci pozemky vrátily, už na socialismem zpřetrhané vazby a vinařské tradice nenavázala. A na pár místech je dobře vidět, jaká džungle může na místě takového zapomenutého vinohradu vyrůst. Místní pro něj mají i speciální pojmenování – pusták.

Dunaj, nejen řeka

Dunaj je odrůda vyšlechtěná na Slovensku křížením Muscatu Bouchet, Oporta a Svatovavřineckého. Dává vína jižního typu vonící po přezrálých višních až čokoládě.

Jeden takový pusták vrací teď Martin Szabó zpět k životu, je to však běh na hodně dlouhou trať. Zanedbanou vinici je potřeba nejprve vyklučit od všeho, co se na ní za dlouhé roky nashromáždilo. Pak nechá půdu nějaký čas regenerovat jen travou a nízkým porostem. „Po pěti až šesti letech přípravy pak začneme s novou výsadbou,“ říká.

Během rozprávění o révě je samozřejmě čas i na samotné víno. Kde si ho také vychutnat lépe, než přímo na místě, kde se rodí. Do skleniček tak postupně putuje Müller Thurgau a Ryzlink vlašský, dvě nejrozšířenější odrůdy na svätojurských svazích. A po nich i raritní Donaurielsling z panenské sklizně nebo v Česku zatím nepříliš známá Pesecká Leánka. Taky jedno rosé a na závěr slovenský novošlechtěnec Dunaj, který tu rychle nabírá na popularitě. Všechny vyrobené bez chemie a stabilizované jen nezbytným množstvím síry.

Průvodce WIne Safari Martin Szabó s lahví vína odrůdy Donauriesling na jedné ze zastávek

Na závěr pak Martin rukou podrtí čerstvě natrhané hrozny a z kyblíku do skleniček rozlévá opojně voňavý slaďounký mošt, který v tu chvíli chutná líp než jakékoli dezertní víno. A vůbec nevadí, že je nealkoholický.

Vinařské safari po téměř třech hodinách, které utekly jako voda, končí. Kdo by však neměl dost, může si domluvit i hodování ve vinohradech a další tři hodiny si užít přípravou červeného zelí a opékáním bramborových lokší k pečeným kachnám.

Rybízák na Devíně

Klasických vín se dá v Bratislavě a nejbližším okolí ochutnat moře, ať už přímo ve vinařstvích nebo v nespočtu vinoték. Nějakých deset kilometrů od centra slovenské metropole si lze však dopřát víno z trochu netradiční suroviny, z rybízu. Pod hradem Devín, na soutoku Moravy a Dunaje, sídlí vinařství Thebener zaměřené na výrobu rybízových, převážně polosladkých vín. Nejde přitom o módní výstřelek poslední doby, firma se odvolává už na více než stoletou tradici.

U jejího zrodu stál počátkem dvacátých let minulého století Alois Sonntag, který rybíz pěstoval i vykupoval z dvousethektarových plantáží a původně jej zpracovával na džemy, sirupy a podobné produkty, jež následně exportoval do zemí někdejší monarchie. S jejím rozpadem si musel najít nový výrobní program – a našel ho v rybízovém víně.

„Dokázal tehdy vyrobit nějakých 170 tisíc litrů, během roku je všechny prodal. A postupně začal ze světa vozit i mezinárodní ceny,“ vypráví provozní vedoucí Sali Salihi. Původní Sonntagův rybízák měl přitom 90 gramů cukru na jeden litr, dnešní verze je dietnější a vystačí si jen s 45 gramy cukru. „Pan Sonntag také dělal jen jeden druh, my jich dnes vyrábíme čtyřiadvacet,“ dodává Salihi s tím, že aktuální roční produkce se pohybuje okolo 200 tisíc litrů.

V sezoně se pod hradem Devín podává i rybízový burčák. Ten ve džbánku je z bílého rybízu.

Stejně jako klasické víno, musí i to rybízové projít fází, kdy se z nakvašených bobulek stává burčák. A i ten se dá v září pod Devínem ochutnat. Oproti hroznovému je sladší – i zásluhou přidaného cukru, který se při výrobě musí rybízovým kuličkám při kvašení dosypat – a třeba ten z bílého rybízu voní po muškátu a vanilce.

S tradičním vínem se pak dá narýsovat ještě jedna paralela. I to rybízové se dá totiž archivovat a regály v zrekonstruovaném sklepě vinařství Thebener skrývají i pěknou řádku notně zaprášených lahví. „Rybízová vína se časem zahušťují, stávají se plnější. Nedávno jsme ochutnávali víno z roku 2007 a bylo pořád dobré,“ říká Sali Salihi.

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  23.5 22:02

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Zahoďte tlustý bajk. Obratný štěrkolet je univerzál a sluší i holkám

19. května 2024

Móda gravelových kol nabírá novou sílu. „Silničky“ na tlustých pláštích pro pohodlné jízdy ve...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

VELKÝ TEST ELEKTROKOL 2024: Kdo umí řídit, dojede dál a šetrněji

21. května 2024

Přemýšlíte o nákupu univerzálního horského elektrokola? Nechte se inspirovat testem, který pro...

TEST ELEKTROKOL 2024: Německá kvalita i české překvapení

21. května 2024

Premium Tucet terénních elektrokol s pevnou zadní stavbou prošel obsáhlým testem. Zkušení jezdci i naprostí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bez pojištění zapláčete. Kolik stojí záchrana vrtulníkem v rakouských Alpách

20. května 2024  13:39

Záchrana v horách či jiném těžce přístupném terénu se může turistům v Rakousku výrazně prodražit,...

KVÍZ: Sněžka je nejvyšším vrcholem Polska. Je to pravda, nebo lež?

26. května 2024

V tomto vědomostním kvízu vám předložíme několik tvrzení o různých zeměpisných zajímavostech z...

Na co zírá mašinfíra: Deset kilometrů těžké romantiky na mladějovské dráze

26. května 2024

Vůbec poprvé během jedné jízdy vyměníme lokomotivy, včetně mašinfíry. Vyrazíme na úzkokolejku v...

Pláže v Evropě, kde si užijete pohodu téměř bez lidí, pořád existují

25. května 2024

Vyrovnané řady lehátek a slunečníků, které se ztrácejí v mase slunících se těl. Pláže, kde pro...

Dovolená na kterou nezapomenete. Rakousko nabídne vše, co od prázdnin očekáváte

24. května 2024

Advertorial Výšlapy za dechberoucími výhledy, dobrodružné výpravy do jeskyní nebo plavby kolem přírodních krás....

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...