Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Premium

Veganský šéfkuchař vaří ve škole. Sestavit menu je velké taktizování, líčí

Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité „šlágry“ školních jídelen se snaží NA PRAŽSKÉ HANSPAULCE vytlačit moderní nabídkou šéfkuchař Petr Klíma, muž světových zkušeností a autor knižních kuchařek. | foto: archiv Petra Klímy

  16:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Vzpomínáte na buchtičky se šodó, univerzální hnědou omáčku nebo haši? Letité „šlágry“ školních jídelen se snaží na pražské Hanspaulce vytlačit moderní nabídkou šéfkuchař Petr Klíma, muž světových zkušeností a autor knižních kuchařek. Mimo jiné má veganskou restauraci. Co tedy teď vaří školákům? Prozrazuje to v rozhovoru pro Magazín Víkend DNES.
Hovory na talíři

Jaké vzpomínky na školní jídelnu máte ze svého dětství?
Krásné. Já byl velký jedlík, co vždycky stával u výdejního okénka a chtěl přidat. Jednou mě paní kuchařka vzala do kuchyně a ukazovala mi tabulky tehdejších norem. Vůbec jsem tomu nerozuměl, chtěla mi dokázat, že maso mi už prostě přidat nemůže.

Toho je spousta, co se tady v kuchyni nikdy nepoužívalo. Třeba rýžový papír na závitky, balkánský sýr nebo mi dokonce dovolili dvě láhve vína, které jsem potřeboval použít.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Hovory na talíři

Nové diety? Marketing strachu z jídla, hrají si s naší mentalitou, říká Vaněk

Popularizátor gastronomie Roman Vaněk

Roman Vaněk ví, jak jídlo funguje v naší hlavě. Která svíčková je podle něj nejlepší? Co si myslí o...

Michelinské restaurace? Toxické prostředí, šikana i drogy, líčí kuchař Molina

Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na...

Přiznává, že naplňuje známé klišé: „Špatně jsem se učil, a tak jsem šel na kuchaře.“ Ale Ondřej...

Čokoládové lanýže? Hodně lidí se ptá, zda je v nich opravdu houba, líčí výrobce

Václav Durďák

Největšího výrobce řemeslné čokolády v Česku, Čokoládovnu Janek, založil před lety Václav Durďák s...

Z šesti knedlíků jsem nešťastný. Menší porce zamezí plýtvání, míní foodkritik

Pavel Maurer

Nejezte blbě, zní bonmot milovníka jídla a foodkritika Pavla Maurera. Rád ochutnává, hodnotí, o...

Máme tu lekci z reálného kapitalismu, komentuje Pohlreich zdražování

Zdeněk Pohlreich v restauraci hotelu Imperial, kde se právě uklízí po snídani...

Zdeněk Pohlreich za sebou má padesát let v oboru, tak své životní zkušenosti v praxi shrnul v...

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...