Devětatřicetiletá doktorandka Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně Dagmar Štruncová má zároveň dvě malé děti, kvůli nimž se začala o rostlinnou stravu zajímat podrobněji. Díky vystudované farmacii lépe pronikla do jednotlivých medicínských studií dokazujících výhody veganského jídelníčku.
Podle studie Ipsos Food Trends preferuje stravu s omezením či úplným vyloučením masa jedenáct procent české populace. Bude se toto číslo zvyšovat?
Myslím si, že ano. Více se o tom mluví a hodně dopředu jde také výzkum, díky němuž se ukazují zdravotní benefity rostlinné stravy. Přijde mi, že zejména mladší generace je tomu více otevřená a je ochotná zkoušet nové věci. Například pro mě je i vaření mnohem zábavnější, když člověk pořád nejí maso s přílohou a zažije plno různých chutí.
Luštěnin se lidé bojí pro jejich nadýmavé účinky, ale tělo si zvykne. Je dobré s nimi začínat pomalu a postupně množství zvyšovat.