Negativní vliv globální produkce masa či mléčných výrobků na planetu je již léta dobře známý. Předchozí studie však pracovaly pouze s modelovými jídelníčky. Tato nová studie ale analyzovala skutečnou stravu více než 55 tisíc lidí ve Velké Británii a využila ke svému zkoumání i údaje z více než 38 tisíc farem ze 119 států po celém světě. Informoval o tom deník The Guardian.
Z výsledků vědecké studie plyne, že veganská strava by až o 54 procent snížila spotřebu vody a o 66 procent by zredukovala negativní vlivy potravinové výroby na přírodu. Pozitivní efekty analytici očekávají také ve vztahu k současnému znečištění mnoha vodních toků.
Budoucnost patří lupení a odpovědnosti. Chytrý manuál pro vegany i masožravce |
„Naše strava má na planetu velký vliv. Snížení množství masa a mléčných výrobků v jídelníčku by mělo na životní prostředí pozitivní efekty,“ řekl pro deník The Guardian profesor Peter Scarborough z Oxfordské univerzity, který výzkum vedl.
Tlak na politiky
Vědci ve své studii zároveň uvádějí, že britská vláda by měla přistoupit k politice, která by v dohledné době vedla ke snížení množství konzumovaného masa. V návaznosti na tuto studii ale současní ministři Spojeného království veřejnost opakovaně ujišťují, že nebudou britským spotřebitelům nařizovat, co mají konzumovat. „Lidé by se měli sami rozhodovat o tom, co budou jíst,“ uvedla mluvčí britské vlády.
Zkuste si veganství na měsíc a uvidíte, jaké ucítíte změny, říká expertka |
Potravinový systém planetu velmi zatěžuje. Je odpovědný až za třetinu emitovaných skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování. Dlouhodobě se ukazuje, že spotřebovává asi 70 procent světové sladké vody a z 80 procent stojí za současným znečištěním řek i jezer.
Právě on do velké míry stojí i za obrovskými ztrátami v biologické rozmanitosti. Ničí se lesy a dostupná půda se čím dál častěji využívá pro klimaticky náročné zemědělství.
Kvůli veganům přebývá Americe mléko. Nalijí ho do nádrží, dělají z něj vodku |
„Odklon od potravin živočišného původu může významně přispět ke snížení ekologické stopy celého Spojeného království,“ okomentoval výsledky studie také profesor Neil Ward z univerzity v Norwichi.
Speciálně označené udržitelné potraviny?
Britská Aliance pro zdraví v roce 2020 přišla s návrhem, aby udržitelná strava byla podpořena povinným speciálním označením pro klimaticky přijatelné potraviny. Aliance k tomu také dodala, že by mělo dojít k regulaci propagace klimaticky nepřívětivé stravy a k masivnějšímu zdanění potravin s velkou uhlíkovou stopou.
Kosmetické novinky tohoto jara: prim hrají bio i veganské produkty |
„Tato studie představuje dosud nejkomplexnější pokus o zkoumání dopadů výroby potravin na životní prostředí. Pokud bychom podpořili konzumenty s vysokým podílem masa v jejich stravě k tomu, aby ho nahradili, a jestliže bychom přiměli vegetariány, aby se stali vegany, měly by se produkované emise snížit,“ uzavřel pro deník The Guardian profesor Richart Tiffin z univerzity v Readingu.