Budete do nádrže tankovat naftu, benzín anebo spíše polotučné či plnotučné? Zdánlivě nelogický příměr bohužel názorně ilustruje aktuální situaci ve Spojených státech amerických. Kde se farmáři z Michiganu, tradičně produkující mléko, museli adaptovat na novou realitu trhu a jeho ekologická kritéria.
Přibližně šest procent Američanů, tedy zhruba okolo 9,7 milionů lidí, se na základě svých stravovacích návyků identifikuje jako vegani. Tedy jako vegetariáni, kteří navíc odmítají i nemasité produkty živočišné produkty. Včetně například mléčných výrobků. A jak se dá odtušit, jedním z důsledků tohoto výrazného společenského hnutí – stojícího na pomezí filozofie, životního stylu a módy – je v USA výrazný pokles zájmu o mléčné produkty.
Mléko ani krávy tu zkrátka nejsou v trendu, ať už v hledisek etických či ekologických. Farmáři z Michiganu, kteří své živobytí vystavěli na tisícihlavých stádech krav a produkci čerstvého mléka, na to pochopitelně zareagovali.
Je libo doušek něčeho ostřejšího?
Už před lety začali hledat odbyt na jiných trzích, a s úspěchem navázali úzkou spolupráci s lihovary v Kanadě. Začali jim dodávat mléčný permeát. Laktózou proslazenou tekutinu, která vznikne profiltrováním a odstředěním, odstraněním bílkovin a tuku z mléka. K čemu je to dobré?
Stejně jako každou přirozeně sladkou tekutinu je možné i mléčný permeát nechat kvasit a destilovat z něj alkohol. Z víceméně odpadního meziproduktu průmyslového zpracování mléka tak v ontarijském lihovaru Dairy Distillery vzniká jakostní vodka. Je to skvělý byznys.
Jen pro představu: v supermarketu za litr mléka ve Státech zaplatíte v přepočtu okolo jednačtyřiceti korun, a litr mléčného permeátu seženete ve specializovaných obchodech přibližně za dvacetikorunu. Marže, přímý zisk pro farmáře, je v obou případech minimální. A trable spojené s existencí na americkém trhu, který se k mléčným výrobkům obrací zády, maximální.
Ovšem s kanadskou mléčnou vodkou – která se stylově jmenuje Vodkow – je to hned o něčem jiném. Láhev o litrovém objemu přijde na tisícovku, a farmáři z Michiganu na tom rozhodně škodní nejsou.
Jediný zádrhel je v tom, že i poptávka po silném alkoholickém pití má své limity. „A tak jsme začali řešit, jaké jsou další možnosti velkoobjemového využití mléčného permeátu,“ vysvětluje Omid McDonald, předseda Sdružení michiganských producentů mléka z Grand Rapids.
Během pandemie covidu-19, ve spolupráci s univerzitou v Ontariu, vyzkoušeli například výrobu dezinfekčního prostředku na mytí rukou. Lihová báze, odvozená z kravského mléka, slavila další úspěch. A odtud už byl jen krůček k jejich nejnovějšímu nápadu. Expanzi na trh s biopalivy.
Spalovací motory v roce 2035 neskončí, ale budou muset tankovat e-paliva |
Přizpůsobit se nebo zbankrotovat
Bio-benzín, spadající do kategorie E10 sice nenese tolik jako kanadská jakostní kořalka, ale pro farmáře se s ním pojí jedna podstatná výhoda. Za výrobu ekologického biopaliva si totiž mohou započítat emisní odpustky.
Tím, že mléčný permeát přemění na bionaftu, mohou kompenzovat až 14 500 tun uhlíkových emisí ročně.
Sdružení michiganských producentů mléka nyní zainvestovalo 41 milionů dolarů do výstavby nové rafinerie, v níž se z mléka – mléčného permeátu – bude vyrábět biopalivo. Zařízení o rozloze 790 metrů čtverečních prý bude schopno produkovat více než 8 milionů litrů etanolu ročně.
„Mnoho lidí se teď proti mlékárenským výrobkům vymezuje, kvůli jejich ekologickým aspektům,“ dodává McDonald. „My se teď snažíme alespoň část těch dopadů živočišné produkce na životní prostředí eliminovat.“ I když to znamená, že kvůli finanční udržitelnosti teď budou michiganští farmáři místo jogurtu, tvarohu, másla nebo sýrů muset produkovat vodku, a kvůli ekologické udržitelnosti dělat z mléka biopalivo.