Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Objevte léčivou sílu poctivého vývaru. Chutná, zahřeje a vyžene bacily

Známé české rčení říká, že polévka je grunt, což rozhodně není daleko od pravdy. Dobrý vývar zahřeje, posílí naši imunitu, nebo alespoň minimálně zvedne naši náladu.

Zeleninový vývar vždy po ruce | foto: Kulinární studio MAFRAShutterstock

Silný domácí vývar nabízí hned několik úžasných benefitů, pro které bychom si ho měli zamilovat a vyčlenit mu ve svém jídelníčku čestné místo. Nejenže skvěle chutná, zvlášť když si dáme tu práci a táhneme ho několik hodin, to pak naše chuťové pohárky téměř omdlévají blahem. Navíc ještě dokáže z těla vyhnat všemožné neduhy chřipkou a nachlazením počínaje a první pomocí při „opičce“ konče.

A do třetice umí báječně zahřát, což během chladných měsíců potřebujeme snad ze všeho nejvíc. Sečteno a podtrženo, dost důvodů k tomu, abychom celé rodině připravili k obědu velký hrnec tohoto báječného, lahodného elixíru.

Klouby a imunita

Jak už název napovídá, vývar vzniká pomalým vařením kostí (ať už kuřecích, vepřových, hovězích či ze zvěřiny), a díky tomu obsahuje velké množství tělu prospěšných živin. Jednou z nich je kolagen, což je látka, která stimuluje růst vlasů, regeneraci a zdravý vzhled kůže, pomáhá udržovat pevné nehty a posiluje elasticitu chrupavek. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že pravidelná konzumace masového vývaru může být velice přínosná při léčbě artrózy i artritidy, kdy zároveň dochází k tlumení zánětlivých procesů a bolesti.

Neméně významnou látkou je rovněž glutamin, což je aminokyselina, která podporuje imunitu a dokáže poskytnout úlevu všem, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku (nespecifické bolesti břicha, nadýmání a poruchy vyprazdňování). To je v dnešní době, bohužel, stále rozšířenější a velmi devastující onemocnění, které může vést až k depresím a sociální izolaci postižených.

Glycin, další aminokyselina obsažená ve vývaru, zase přirozeně detoxikuje tělo, podporuje zdravé zažívání, napomáhá regulaci hladiny cukru v krvi a využití glukózy.

* V této době je velmi vhodné použít při přípravě vývaru alespoň jeden druh kořenové zeleniny, protože veškerá výživná síla se s nadcházejícím chladným obdobím stahuje právě do kořene.

Zázrak zvaný morek

Nesmíme však zapomenout ani na prolin, který slouží jako nezbytný zdroj pro vznik kolagenu, pozitivně ovlivňuje činnost srdce a přispívá k dobrému stavu cév.

Kostní dřeň, lidově morek, je také plná důležitých minerálů, bez kterých se naše imunita neobejde (vápník, hořčík, sodík, fosfor). Jejich nedostatek vede ke zhoršení obranyschopnosti i nervových funkcí, ke vzniku křečí a k dalším nepříjemným projevům. To je nejspíš něco, co naši předkové intuitivně věděli už dávno, proto tak rádi vydlabávali morek z vyvařených polévkových kostí.

Pečený vývar s celestýnskými nudlemi

Šup s tím na pekáč

Masový vývar se dá připravit na několik způsobů. Vždy ale myslete na to, že jeho výsledná chuť se odvíjí od obsažených ingrediencí. Pokud maso a kosti dáte nejdřív do trouby a upečete je dozlatova, polévka získá chuťově úplně jiný rozměr. Se zeleninou to však v masovém vývaru zbytečně nepřehánějte.

O blahodárné účinky vývaru nemusí být ošizeni ani ti, kteří maso zrovna moc nemusí, případně se stravují vegetariánsky. Také zeleninový vývar je velmi zdravý. Během vaření se totiž ze zeleniny uvolňuje velké množství látek, jako jsou vitaminy, minerály, esenciální oleje a různé mikroživiny.

Polévka je grunt, tvrdily už naše babičky. A měly pravdu

K přípravě můžete použít nejrůznější druhy zeleniny, bylinek a koření. Tradiční kombinace zahrnuje mrkev, celer a petržel, ale tím se nenechte omezovat, záleží hlavně na vaší fantazii a chutích. Po uvaření se vývar scedí a všechny pevné části zeleniny se buď vyhodí, nebo se ve vývaru ponechají. Doba varu by ale neměla být příliš dlouhá, některé vitaminy a další zdraví prospěšné látky se vařením vytrácejí. To je i důvod, proč byste měli držet vývar těsně nad bodem varu, aby jen zvolna probublával.

Tip na doma

Na 4–6 porcí potřebujete: 1 kg masa a kostí, 1 velkou cibuli, 1 celeru, 1 mrkev, 1 petržel, 1 snítku petrželové natě, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 lžičky soli, slunečnicový olej

Jak postupovat: Troubu rozehřejte na maximum a zvolte program grilování. Maso a kosti vyskládejte do pekáče a zakápněte olejem. Promněte je v rukou a vložte do trouby. Pečte dozlatova a v průběhu pečení aspoň jednou obraťte. Po upečení přendejte maso i s výpekem do vysokého hrnce. Zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na minimum, aby voda jen lehce probublávala. Přidejte sůl a vařte aspoň 3 hodiny. Pak přidejte zeleninu a všechno koření a vařte na mírném ohni další hodinu. Na závěr vývar sceďte.

Autor:
  • Nejčtenější

Klidní jako stoikové. Dodržujte pět pravidel a budete žít šťastně

Dnešní svět je neúprosný a naše mysl ještě neúprosnější. Ze všech stran na nás útočí tisíce informací a hlava je chce...

Horoskop pro každé znamení na 22. týden roku 2024

Co si pro nás hvězdy připravily do posledních květnových dní? Blíženci, před vámi se otevírají nové možnosti. Neřešte,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nehrajte loutku vydanou napospas. Odolat manipulaci není tak těžké

Manipulace je způsob, jak ovlivnit myšlení a jednání druhých. Lze se s ní setkat v každodenním životě. Manipulátoři...

Zařaďte neutrál. Tyto jarní kousky rozhodně nejsou nudné, umí čarovat

Fascinují vás neutrální barvy? Dobře děláte, dá se s nimi hezky kouzlit. Navíc jsou nadčasové a šik, takže s nimi nikdy...

Výživné masky vaše pleť miluje. Víme, jak je používat správně

Začněte víc myslet na svou pokožku a dopřejte jí to nejlepší. A maska, když ji vyberete správně, tím nejlepším určitě...

Držte svá kila na uzdě. Víme, které potraviny zrychlí metabolismus

Dvojnásobně zrychlit metabolismus a aktivovat trávení jako mávnutím kouzelného proutku? Jistě, jde to. Prozradíme vám,...

Valentýn v Česku slaví pětina lidí. Při oslavách ale nezapomínejte i sami na sebe

Únor obvykle bývá zimním měsícem, který je sice kratší než ty ostatní, ale za to je plný velmi chladných dnů bez...

Pět důvodů, proč si dopřát probiotika. Lepší pleť, imunita i trávení

V dnešní uspěchané době bychom měli klást důraz nejen na to, zda se dobře a kvalitně stravujeme, pravidelně odpočíváme...

Udělejte z domova nádherné místo pro život. Pomůže učení feng šuej

Kde jinde byste se měli cítit více v pohodě a v bezpečí než právě doma? Uspořádejte si obydlí i život podle umění...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...