Kuba, jahelník i česnek. Bez čeho se neobešla vánoční tabule našich předků

Vánoce patří mezi nejrozšířenější svátky na světě. Dny plné dobrého jídla, zimních radovánek a vzájemného obdarovávání si oblíbili lidé různého vyznání i ateisté. V Česku si dnes svátky neumíme představit bez kapra a bramborového salátu, dlouhá staletí jsme si přitom pochutnávali na něčem úplně jiném.
Část 1/4

Houbový kuba patřil k tradičním českým Vánocům mnohem déle než kapr a bramborový salát.

Kroupy a houby nesměly chybět

Ke čtyřem týdnům před Vánoci patřily už odedávna úklid, noční bdění a modlitby, koleda a především půst. Kromě náboženských důvodů ho lidé dodržovali i z jednoho praktického – úrodu šetřili pro nadcházející Vánoce.

Kdy se začaly slavit Vánoce?

Vánoce jsou svátkem nejen rozšířeným, ale i prastarým – první doklady o jejich slavení pocházejí už ze 4. století. Zatímco na Východě byly spojeny s Ježíšovým křtem, na Západě se připomínalo jeho narození. Zprvu nebylo stanoveno žádné přesné datum, k 24., respektive 25. prosinci došli až středověcí teologové a astronomové.

Půst se držel až do Štědrého dne, který byl posledním dnem adventu. V jeho průběhu se buď nejedlo vůbec, nebo hladové žaludky zaplnila řídká polévka. Zatímco dnes dětem rodiče slibují zlaté prasátko, kdysi je strašili Šprechem, který neposlušným a nepostícím se dětem provrtal břicha.

K štědrovečerní večeři celá rodina i s čeládkou zasedla po východu první hvězdy. Hostinu tvořily hlavně obiloviny, houby, ovoce a případně i ryby. To však neznamenalo, že by byla chudá, právě naopak.

Tvořil ji velký počet chodů, které lidé vnímali jako symbol prestiže. Podle starého pořekadla tomu, „kdo na Vánoce mnoho jí, se povede po celý rok dobře,“ nebo naopak „kdo na Vánoce vstane od stolu hladový, ten bude celý rok trpět hladem.“

Postní krupicová polévka podle Františky Hansgirgové (1864)

Suroviny: petrželová nať, celerová nať, krupice, máslo, čtyři žloutky, smetana, sůl dle chuti

Postup: Rozsekej na drobounko zelenou petružel i celer, a dej to do pěti žejdlíků vody svařit; zavař pak do toho půl žejdlíka krupice, přidej k tomu kus másla, osol a nech to půl hodiny vařit. Rozkloktej v hrnéčku čtyři žloutky s půl žejdlíkem smetany, přilej ji do krupice, rozkloktej to dobře u ohně a vlej polívku do mísy.

Jako předkrm se někdy podával kousek chleba nebo tenké oplatky slazené medem, jinde si je vylepšovali bylinkami a česnekem. Následovala polévka, nejčastěji z hrachu, čočky, zeleniny, sušeného ovoce a vůbec všeho, co dům dal. Na Valašsku se jí říkalo ščedračka.

Na moravsko-slovenském pomezí se jedla kapustnica, jejímž základem je zelí. V hustě zalesněných oblastech Krkonoš či Jizerek si pochutnávali na polévce houbové a v jižních Čechách zase na rybí.

Tradičním hlavním pokrmem byl černý kuba připravovaný z krupek a lesních hub. Třeba na Slovácku se jedla svarba, což byl hrách s kroupami, na Bechyňsku jáhlová kaše. Kuličky získávané loupáním prosa si však oblíbili i na jiných místech v Čechách: na Jičínsku, Rychnovsku, Pojizeří i Litomyšlsku, kde se pekly jahelníky.

Rozšířené byly také kaše z hrachu nebo krupice. Do mnoha pokrmů se přidával česnek, který dodával sílu a jedlíky chránil před upíry, čarodějnicemi a temnými duchy.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Oslavte den dětí sladce. Potěší je nejen dort, ale i cupcakes nebo pohár

1. června 2024

Mezinárodní den dětí je skvělou příležitostí blýsknout se svými cukrářskými dovednostmi a přitom...

Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

8. června 2024

Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

8. června 2024

Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu....

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Střední

120 min

Potěšte sebe a své blízké tímto božím koláčem.

Koláčky s rybízem

Koláčky s rybízem

Střední

60 min

Dokonalý dezert z křehkého těsta, nakyslé náplně a nadýchaného sněhu.

Čokoládovo-malinový dort

Čokoládovo-malinový dort

Střední

45 min

Kombinace čokolády a malin je neodolatelná.

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...