Domácí kapustnica se strouháním

Nejen o Vánocích si můžete vychutnat tradiční slovenskou polévku.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

6 PORCE +

Strouhání:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    430 KCal

    20 %

    18 %

  • Energie

    1798 KJ

    20 %

    18 %

  • Sacharidy

    19,5 g

    22 %

    20 %

  • Vláknina

    2,4 g

    8 %

    8 %

  • Bílkoviny

    21,0 g

    33 %

    31 %

  • Tuky

    29,3 g

    45 %

    42 %

  • nasycené

    7,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Uzené maso opláchneme, vložíme do hrnce s vodou a krátce ho povaříme. Vodu slijeme. Maso zalijeme čerstvou vodou a v té ho uvaříme doměkka.
  2. Houby namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Z oleje, nadrobno pokrájené cibule a mouky připravíme jíšku.
  3. Do hrnce vložíme kysané zelí i s nálevem. Přilijeme vývar s uzeného, přidáme nabobtnalé houby a vše asi 10 minut povaříme. Polévku zahustíme jíškou a necháme vařit dalších 15 minut. Nakonec v ní necháme prohřát na kousky pokrájené uzené a klobásu. Polévku dochutíme solí a pepřem.
  4. Z mouky a vejce vypracujeme tužší těsto. Na hrubém struhadle ho nastrouháme do osolené vroucí vody. Strouhání vaříme, dokud nevyplave na hladinu. Pak ho vyjmeme a podáváme jako vložku do polévky.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z kachních drůbků

Pokud máte chuť na polévku jako podle babičky, zkuste tento recept.

Polévka Polenta

Polévka plná zdravé zeleniny s vyváženou chutí.

Ostrá králičí polévka

Nevíte, jakou polévku byste už vyzkoušeli? Máme něco přesně pro vás.

Kololik

Tradiční arménská polévka s jehněčími masovými kuličkami.

Papriková polévka

Polévka, která vás zasytí na cele odpoledne.