Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Masterchef Rajniš ukázal, jak ze staré bagety udělat tuarežskou zemlbábu

Zdeněk Rajniš je architekt, která se „na stará kolena“ přihlásil do projektu Masterchef jen proto, aby si splnil sen. Na svých cestách si ověřil, jak využívají staré pečivo v saharské oblasti Afriky příslušníci kmene Tuaregů. Recept ukázal v novém online pořadu Do posledního sousta, který můžete zhlédnout na stránkách Novy.

„Šest let jsem přednášel architekturu v Alžíru a naučíte se tam neuvěřitelné věci,“ říká Rajniš, kterému během natáčení Masterchefa někteří porotci říkali důvěrně Dědku. Tentokrát si vybral recept na zemlbábu takzvaně na slano, kterou se naučil od místních.

Bagety jsou úžasné, ale nejlepší jsou v okamžiku, když si je přinesete od pekaře. Jenže jen málokdy se podaří je všechny sníst hned. „Tvrdnou jim, takže neustále vymýšlejí, co s nimi dál, aby se zužitkovaly,“ vysvětluje původ svého receptu.

Rajniš při pobytu „okoukl“, jak si s nimi elegantně poradit a dát jim novou šanci. Na rozdíl od české klasiky to není na sladko, ale naopak na slano.

Nejdřív se namočí do smetany, aby se pěkně nasákly, pak nakrájíte cukety a nakonec uděláte bešamel. Princip je vlastně podobný, jako když si připravujete lasagne – jednotlivé vrstvy se budou střídat.

Rajniš na bešamel používá cibulovou jíšku. To znamená, že na omastku lehce opraží cibulku, pak zapráší moukou. Nechá minutku zasmažit a pak zalije smetanou zbylou od namáčení bagety. 

„Přidávám tam pár deka kozího sýra, ať to má grády, a když to moc zhoustne, doliju ještě troškou smetany,“ radí. Nakonec přistrouhá ještě trošku muškátového oříšku.

Do posledního sousta

Pořad, ve kterém se postupně vystřídají bývalí účastníci soutěže Masterchef, bude nasazovat každý nový díl vždy ve čtvrtek na portálu TV NOVA.

Pak už stačí vymazat zapékací misku máslem a začít vrstvit. Napřed vrstvu cukety, „pak nacintat tu máčku“, jak popisuje svým svérázným slovníkem.

A vrstvíte, vždy bageta a cuketa proložená bešamelem. Ten musí přijít i nahoru, protože po zapečení udělá pěknou kůrku a barvu. 

Jako ozdobu Reiniš používá asant, což je lejopryskyřice, získávaná naříznutím oddenků kořene rostliny, která se jmenuje ločidlo smrduté a roste v Asii. Ne nadarmo se mu taky říká čertovo lejno.

Pak už stačí povrch postrouhat sýrem a upéct v troubě na 200 stupňů dvacet až třicet minut do růžova. 

Autor:
  • Nejčtenější

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Terén zahrady vymodelovali i s pomocí balvanů, do záhonů zvolili štěrk

7. června 2024

Soutěž Po mnoha letech se vrátili do svého rodiště v Pardubickém kraji a vlastními silami vybudovali...

Víkend otevřených zahrad už si žije vlastním životem, radují se organizátoři

6. června 2024

Již v sobotu se po celé České republice symbolicky otevřou návštěvníkům více než dvě stovky zahrad,...

Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu

5. června 2024

Premium Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy,...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...