Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Vepřová žebra na grilu, která se budou jenom rozpadat

Vepřová žebra jsou asi nejčastější pochoutkou, kterou milovníci grilování v Česku připravují. Šéfkuchař Martin Kortus zvolil kombinaci žeber a jablečné omáčky, jež jim dá nezaměnitelnou chuť. Mistr grilu ukáže, jak na ně, aby byla šťavnatá a zároveň měkká.

„Na grilu mají vepřová žebírka snahu zesládnout už tím, že na ně během grilování rozstřikujeme směs jablečného octa s jablečným džusem, chutě tak vyvažujeme,“ říká Kortus.

Jako první se musí vepřová žebra zbavit blanky, kterou jsou v zadní části obalena. Martin používá na odblanění vykosťovací nůž, který je tenký a má ostrou špičku. 

„Díky tomu se lehce dostanu pod blanku, začínám ve středu každého žebra, jakmile se mi ji podaří chytit, lehce ji stáhnu,“ dodává, když vepřová žebra půlí tak, aby se lépe vešla na mřížku grilu. A zároveň odhaluje jeden za základních fíglů, které lidé často zanedbávají a pak se zbytečně diví, proč jejich žebra připomínají podešev.

Koření nesmí chybět

Do nakrájených žeber pak šéfkuchař zapracuje připravenou směs koření. Ten, kdo nechce s jejím mícháním ztrácet čas, koupí si ji už hotovou. Na trhu je mnoho směsí s označením Ruby, kde jsou opravdu jen bylinky a další ingredience v čistém stavu, bez přidaných látek.

„Nesmíme zapomenout ani na směs jablečného octa a jablečného džusu v poměru jedna ku třem, kterou budeme žebírka postřikovat během grilování. To musí být nepřímé a teplota se nesmí dostat nad sto dvacet stupňů. Žebra v grilu necháme čtyři až šest hodin, každou hodinu je nejen postříkáme, ale do uhlí přidáme i jablečné peletky,“ říká šéfkuchař.

Směs jablečného džusu a octa má podle něj i další funkce – nejen vyvažování chutě vepřového. Maso díky dodaným tekutinám nevysychá a také se na něm nepřipaluje koření, v němž jsme ho obalili.

Jednoduchá marináda

Zatímco se žebra grilují při sto dvaceti stupních (i tentokrát Kortus zvolil gril Kamado ve tvaru vajíčka ze speciální keramiky, která uvnitř přesně drží zvolené teplo, ale zvenku zůstává pec chladnější, a nikdo se tak o ni nepopálí), připravíme si jablečnou marinádu. 

Na marinádu:

  • 2 lžičky granulovaného česneku
  • 1/2 lžičky chilli
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • kečup
  • jablečný džus

Krátce povařit

Ingrediencí je jenom pár: granulovaný česnek, chilli, černá sojová omáčka, co nejkvalitnější kečup a jablečný džus. Vše zamícháme a krátce povaříme.

A už jdeme do finále. „Změklá žebra potřeme marinádou, zabalíme do pečícího papíru a poté do alobalu. Vše ještě další hodinu grilujeme při 120 stupních, na posledních dvacet minut žebra rozbalíme, znovu potřeme marinádou a grilujeme klidně i při vyšší teplotě,“ radí Martin Kortus.

K poslední fázi grilování dodává šéfkuchař ještě několik rad:

1. Žebra se dávají nejdřív do pečicího papíru, aby se nedostala do přímého kontaktu s hliníkovou folií.

2. Alobal dáme tak, aby jeho lesklá plocha byla na vnitřní straně, tak totiž udrží teplo. Matná plocha naopak umožňuje, aby teplo unikalo ven.

3. Pokud máte slabý alobal, nebojte se žebra zabalit do více vrstev. Důležité je, aby balíček s masem byl co nejlépe uzavřen.

„Je to skvělý, a přitom jednoduchý recept, tak se nebojte do vepřových žeber s jablečnou marinádou pustit,“ doporučuje kuchař Kortus.

Autor:

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

Burgery propíchněte párátkem, aby držely pohromadě.

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Dokonalý rib eye steak je perfektní s omáčkou z piva a hořké čokolády

Rib eye steak se zámeckými bramborami a slaninou

VIDEO V dnešním dílu akademie vám evropský šampion ve steacích Daniele Govoni prozradí tajný postup na...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

  • Nejčtenější

Houbaři nosí z lesů první hříbky. Mapa ukáže, kam jít

29. května 2024  9:14

Meteorologové nepředpovídají jen počasí, na základě měření stovek jejich stanic zkoušejí...

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

KVÍZ: Kolíčky na prádlo, nebo posvátný gong? Poznejte produkty z e-shopů

28. května 2024

V internetových obchodech najdete tisíce drobnůstek, o kterých na první pohled ani nemusíte tušit,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zařiďte si v zahradě vlastní koberec medvědího česneku pro příští jara

28. května 2024

Nemusíte drancovat parky či lesy, s košíkem a nůžkami si můžete příští jaro vyběhnout pro medvědí...

K hobby horsingu živého koně nepotřebujete. Zábava je to ale převeliká

1. června 2024

Je dost možné, že jste o hobby horsingu ještě neslyšeli, ale pravděpodobné, že jste se s ním již v...

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...