Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Párky a klobásy s menším rizikem rakoviny? Možná pomůže plevel

Jak udělat červené maso zdravějším? Vědci věří, že na to přišli. Přidávají do něj antioxidant z křídlatky japonské, kterou jinak známe jako úporný plevel. Její výtažek podle nich pomáhá snížit riziko, že se v těle začnou tvořit karcinogenní látky.
Přehnaná konzumace masa s dusitany zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého...

Přehnaná konzumace masa s dusitany zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. | foto: Profimedia.cz

„Obavy ohledně vysoce zpracovaného červeného masa často souvisí s přidanými dusitany. Ty totiž bývají spojovány s rozvojem rakoviny,“ říká Gunter Kuhnle z univerzity v Readingu, který se podílí na mezinárodním vědeckém projektu PHYTOME. 

Jeho první výsledky vyšly v srpnu v časopise Molecular Nutrition and Food Research.

Červené víno, nebo radši křídlatka?

Projekt PHYTOME sleduje, co se stane, když dusitany v masných výrobcích částečně nahradí nebo se k nim přidají rostlinné alternativy.

„Když jsme do průmyslově zpracovaného červeného masa přidali přírodní přísady, snížila se v lidském těle tvorba sloučenin, které můžou souviset s rakovinou,“ popisuje Kuhnle.

Křídlatka japonská

Fallopia japonica, Reynoutria japonica

Křídlatka sice bohatě kvete, rozmnožuje se ale v první řadě oddenky.
  • Pochází z Japonska, odkud se v 19. století začala vozit do Anglie jako okrasná rostlina
  • Dnes se v Evropě i USA řadí mezi hlavní invazní plevele
  • Na rozdíl od Asie tu nemá přirozené nepřátele
  • Vyroste až o 8 centimetrů za den, je nesmírně odolná, agresivní, vytlačuje a dusí ostatní rostliny
  • Má ovšem i přínosy: uvažuje se o ní jako o obnovitelném zdroji energie, v tradiční medicíně se využívá při hojení ran a prevenci rakoviny, obsahuje totiž silný antioxidant resveratrol

V rámci studie testovali směs výtažků z ovoce, rozmarýnu nebo třeba zeleného čaje. Důležitou roli hrál resveratrol – látka rostlinného původu, která má údajně antioxidační účinky.

Přirozeně se nachází v červeném víně, ovoci nebo oříšcích, ale výzkumníci se rozhodli pro extrakt z křídlatky japonské, kterou v Evropě známe hlavně jako neústupný a rychle se šířící plevel. Pro pokus se hodila proto, že nemění strukturu ani chuť masného výrobku a navíc nepatří mezi potenciální alergeny.

Vědci tak mohli výtažek přidat do mletého masa i solného nálevu, který použili při přípravě uzenin. V běžné výrobě se přitom slanina, šunka a další masné výrobky konzervují pouze s pomocí dusitanů, především dusitanu sodného. 

Ty jsou spojovány s produkcí karcinogenních sloučenin – nitrosaminů – přímo v těle, a tedy s vyšším rizikem rakoviny konečníku a tlustého střeva.

Zkouška přímo na strávnících

Během dvou týdnů jedlo 63 účastníků studie nejprve běžně zpracované červené maso, potom bílé maso a nakonec výrobky z červeného masa zpracované metodou PHYTOME, tedy s přidanými přírodními výtažky. 

Na konci každého „dietního období“ vědci zkoumali přítomnost dusitanů v jejich slinách, stolici a moči. U účastníků, kteří jedli vařené nebo uzené maso s rostlinným přídavkem, našli pokaždé výrazně méně dusitanů než u ostatních.

Ukázalo se, že přírodní aditiva můžou proti dusitanům dokonce do určité míry chránit. „Zajímavé bylo také to, že extrakt z křídlatky spolehlivě snižoval tvorbu nitrosaminů i v případě, že jsme účastníkům dávali pít vodu s maximální povolenou koncentrací dusičnanů,“ uvádí Gunter Kuhnle. 

„I kdyby se tedy při výrobě některých potravin nedalo dusitanům a dusičnanům vyhnout, rostlinné výtažky by mohly aspoň snížit jejich potenciálně škodlivé účinky.“

Problém s vysoce zpracovaným masem

Dietologové ovšem upozorňují, že z párku nebo slaniny se zdravé potraviny zázračně nestanou, ať už budou obsahovat méně dusitanů, více antioxidantů, nebo oboje. 

Podívejte se, jak dokáže křídlatka japonská zavařit přírodě i u nás:

„Může to pomoci vyřešit jeden ze zdravotních problémů, které z jejich konzumace plynou. Ale je třeba zvážit také příjem soli a tuku,“ řekl Daily Mailu dietolog Duane Mellor z birminghamské Aston University. 

Ocenil však, že se ve zpracování masa znovu objevují tradiční produkty, jako jsou bylinky, díky kterým například při konzervaci není potřeba tolik soli.

Podle britské Národní zdravotní služby je červené maso samo o sobě dobrým zdrojem bílkovin, vitaminů a minerálů a může být součástí vyváženého jídelníčku. Problém nastává, když ho jíme moc, především pokud je vysoce průmyslově zpracované a obsahuje množství aditiv.

Přehnaná konzumace takového masa (cca víc než 70 gramů denně) podle NHS skutečně zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...