Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvěřinu koupíte u myslivců podstatně levněji než v obchodě

Až sedmkrát levněji než v běžném prodeji můžete sehnat kančí nebo třeba srnčí maso přímo u myslivce. Ovšem pouze u těch, kteří mají speciální oprávnění takové úlovky prodávat, napsal týdeník 5plus2.

Pokud milujete zvěřinu, je levnější ji nakoupit u myslivce, který má pověření, jež ho opravňuje zvěř zkontrolovat a rovnou ji prodávat. | foto: Profimedia.cz

Na prodej domácího včelího medu, vajec či třeba drůbeže si už Češi zvykli. Čím dál častěji se ale také před vraty hospodářů objevují cedule nabízející jelena či divočáka. 

Nejde přitom o drzost jakýchsi pytláků, naopak. Čeští myslivci už několik let mohou získat certifikát, který je opravňuje zvěř zkontrolovat a rovnou ji prodávat. Mnoho lidí ale o této možnosti, jak přijít k chutné a čerstvé divočině, vůbec neví. 

Od myslivců je to levnější

Pořízení masa přímo od myslivců přitom vyjde mnohem levněji než nákup v obchodě. Kilo divočáka od nich stojí kolem 50 korun, kilo srnčího přibližně 110 korun, divoká kachna přijde na 30 korun za kilogram. Pro srovnání, za kilo divočáka dáte v běžných obchodech kolem 350 až 400 korun. 

Cena je vysoká navzdory tomu, že v roce 2017 bylo divočáků uloveno 230 tisíc kusů, nejvíc v historii. Že tento druh zvěřiny nezlevní, se diví i známý kuchař Jaroslav Sapík, který z kanců připravuje ve své restauraci v obci Klokočná oblíbené speciality. „Přece když je divočák přemnožený a tolik kusů se ho uloví, není možné, aby cena jejich masa byla stále tak vysoká,“ přemítal kuchař právě v rekordním roce 2017. 

Vysokou cenu zvěřiny v obchodech ovlivňuje přísnější legislativa, nutné speciální veterinární prohlídky každého kusu zvlášť a náročnější zpracování. Aby však myslivci mohli zvěřinu prodávat, musí absolvovat kurz „laického prohlížitele zvěřiny“. 

Když poté úspěšný lovec ověří, že zvíře je zdravé, může ho rovnou nabídnout přímému spotřebiteli, tedy nikoliv do hospod a restaurací.

Myslivci maso porcovat nesmějí

Výrazně nižší cena masa pořízeného od certifikovaného myslivce má ale jeden háček – zvíře dostanete celé, tedy i s kůží či peřím. 

Je pouze vyvrhnuté, často zbavené hlavy a je třeba ho nechat někde naporcovat tak, aby se kusy masa mohly uložit do mrazáku. Sami myslivci ještě před prodejem totiž maso porcovat nesmí, mohou jim v tom bránit zákonná omezení. 

„Zákazník si buď zvíře rozporcuje sám, protože to umí, nebo o službu někoho požádá,“ potvrzuje hajný Jiří Samek ze zámku v Rychnově nad Kněžnou, který zvěřinu prodává. V praxi to často vypadá tak, že zákazník po nákupu divokého zvířete požádá o naporcování přímo toho samého myslivce, od něhož jej pořídil. 

Jak výhodně nakoupit

Divočák nejvhodnější ke koupi má kolem 50 kilogramů živé hmotnosti, vyvržený pak váží kolem 30 kilogramů. Jeho cena se pohybuje zhruba okolo 1 500 korun.

Po stažení a vykostění získá zákazník 15 až 20 kilogramů čistého masa. Zájemci si mohou nechat zpracovat i kůži zvířete. Tu je vhodné okamžitě nasolit, přeložit, smotat a poslat do speciální firmy, kde ji vyčiní. Cena vyčinění se u divočáka pohybuje mezi 700 až 3 000 korunami, záleží na velikosti zvířete.

A mnohdy uspěje. Říká se tomu „soukromá sousedská výpomoc“. „Sehnat někoho, kdo celé zvíře naporcuje, je už soukromá věc každého kupujícího a je dobré se myslivců zeptat, zda nemohou zvíře naporcovat,“ radí myslivec Jiří Kasina. 

Kompletní zpracování srnce, tedy stažení, vykostění a rozdělení na jednotlivé kusy, hajný Jiří Samek zvládne přibližně za hodinu a půl, zákazníkům tuto službu ale nenabízí. Další možností, jak s nezpracovaným zvířetem naložit, je, že ho po domluvě dovezete k řezníkovi nebo na zvěřinový provoz, kde tuto službu nabízí. 

Cena za naporcování se pak může pohybovat od 300 do 1 200 korun, podle velikosti zvířete. 

Musíte na školení

Zmiňovaný průkaz „laického prohlížitele zvěřiny“ je možné získat na školeních, která organizuje Veterinární a farmaceutická fakulta ve spolupráci s okresními mysliveckými spolky.

Za jednodenní školení a složení zkoušky se platí 4 500 korun. První certifikáty se začaly vydávat před 15 lety. 

„Cílem je, aby většina honiteb v Česku, kterých je necelých šest tisíc, měla alespoň jednoho prohlížitele a zvěřina se tak dostala rovnou k lidem,“ vysvětluje myslivec Kasina. 

„Dobře to funguje v Rakousku, kde myslivci mohou zvěřinu rovnou naporcovat a prodávat zákazníkům jednotlivé partie jako kýtu, hřbet a podobně. To čeští myslivci automaticky dělat nemohou a zákazník si musí zatím rozporcování zvířete zařídit sám,“ dodává s tím, že čeští myslivci tlačí na legislativu, aby mohli zvěř v budoucnu rovnou porcovat také. 

Pokud se jim to podaří prosadit, mohla by se levná zvěřina pro zákazníky stát mnohem dostupnější. 

Zajíc je dnes vzácnost

Kdy je nejlepší u myslivců zvěřinu nakupovat? Divočák se loví celoročně, srnčí od poloviny května do konce září, spárkatá zvěř jako jelen, daněk či muflon se loví od srpna, zejména na podzim. 

Vždy je lepší pro kulinářské využití koupit mladší kus. V listopadu a prosinci se také pořádají zaječí hony. „Sehnat zajíce je dnes spíš náhoda, je o ně obrovský zájem a myslivci si je spíš nechávají. Zajíc je dnes vzácnost,“ podotýká myslivec. „Zajíci hodně utrpěli současným zemědělstvím. Přitom v 60. a 70. letech jsme je jako honci ani nestíhali odnášet,“ uzavírá.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Džungloidní zahrada přinese úrodu v biokvalitě pro příštích sedm generací

3. června 2024

Soutěž Její více než hektarová zahrada leží vysoko nad vesnicí, v kopci, přesto o ni s láskou zvládne...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Koupací jezírko stojí hodně úsilí. A nejméně půl milionu, říká odborník

31. května 2024

Premium Kdo by netoužil po jezírku či bazénu na koupání, kde z vody není cítit chlór, přesto je čistá....

Pršelo, což je pro houby ráj. Pochlubte se úlovky z lesa

31. května 2024

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. A...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tito nejroztomilejší mazlíčci vyhráli granule, deku i lahodné kapsičky

1. května 2024  1:05,  aktualizováno  31.5 13:22

Hlasování v květnové anketě o nejroztomilejší mazlíčky skončilo a my vám můžeme představit vítěze....

Terén zahrady vymodelovali i s pomocí balvanů, do záhonů zvolili štěrk

7. června 2024

Soutěž Po mnoha letech se vrátili do svého rodiště v Pardubickém kraji a vlastními silami vybudovali...

Víkend otevřených zahrad už si žije vlastním životem, radují se organizátoři

6. června 2024

Již v sobotu se po celé České republice symbolicky otevřou návštěvníkům více než dvě stovky zahrad,...

Magie chutí. Dvacet let ochutnával čokolády, dnes vyrábí vlastní a páruje k alkoholu

5. června 2024

Premium Kakaový bob je perfektním nositelem chuti. Zatímco většina čokoládoven přidává k čokoládě ořechy,...

Zahrada na chalupě po mamince se stala pro manžele soukromým kvetoucím rájem

5. června 2024

Soutěž Manžel paní Evy zdědil ve východních Čechách stavení po své mamince a ještě za jejího života se o...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...