Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen sami masožrouti, v chladnějších dnech se do zeleniny tolik nehrneme. A to je škoda. Teplé saláty jsou na podzim bezvadnou alternativou lehkého oběda či večeře.

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem | foto: Profimedia.cz

Vydatný fazolový salát

Ingredience na 4 porce:

Vydatný fazolový salát
  • 2 jarní cibulky
  • 5 větších rajčat
  • 1 červená paprika
  • 400 g konzerva bílých fazolí
  • 400 g konzerva červených fazolí
  • 100 g černých oliv
  • čerstvé bylinky dle chuti a dostupnosti
  • Na zálivku:
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového krému
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na nudličky.
  2. Ingredience na zálivku prošleháme v misce metličkou. Bylinky nasekáme najemno (můžeme použít i sušené).
  3. Fazole slijeme a propláchneme studenou vodou. Pak je vložíme do kastrůlku, zalijeme trochou vody a prohřejeme. Neměly by se vařit. Slijeme a přendáme je do mísy.
  4. Přidáme k nim nakrájenou zeleninu, olivy a bylinky, rychle promícháme a naaranžujeme na talíře. Přelijeme zálivkou a ihned podáváme.

Tip: Nemusíte použít konzervované luštěniny. Fazole, cizrnu nebo jiné boby můžete den předem namočit do studené vody, pak ji slít a v nové vodě luštěniny uvařit doměkka. Další postup už je stejný.

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Ingredience na 4 porce:

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem
  • 2 menší bulvy červené řepy
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 zralé pomeranče
  • 100 g rukoly
  • listy kadeřavého salátu
  • 200 sýra s modrou plísní
  • 100 g vlašských ořechů

Pracovní postup:

  1. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme, potřeme trochou olivového oleje a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
  2. Pomeranče vyfiletujeme, to znamená, že je oloupeme a rozdělíme na dílky následujícím způsobem: nejprve odkrojíme horní a dolní „póly“ pomeranče, pak oloupeme celou vrchní slupku i se spodní bílou. Potom velmi ostrým nožem oddělujeme jednotlivé dílky tak, že nožem kopírujeme bílou slupku mezi nimi. Vzniknou nám tak krásné oranžové filety.
  3. Ořechy nasekáme na větší kusy a na suché pánvi je lehce orestujeme. Salát a rukolu omyjeme a osušíme.
  4. Na talíře vyskládáme salátové listy, na ně rozložíme upečenou řepu, posypeme rukolou, pomerančem, rozdrobeným sýrem a opraženými ořechy. Nakonec lehce zakápneme olivovým olejem a podáváme.

Tip: Kdo nemá rád sýr s modrou plísní, může ho nahradit třeba balkánským nebo kozím sýrem.

Teplý salát z růžičkové kapusty

Ingredience na 4 porce:

Teplý salát z růžičkové kapusty
  • 400 g růžičkové kapusty
  • 2 lžíce másla
  • 200 g tyrolské sušené šunky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu
  • balzamikový krém
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Růžičkovou kapustu očistíme a dáme vařit do osolené vody asi na 5 minut. Pak slijeme a propláchneme ledovou vodou, aby si kapustičky zachovaly krásně zelenou barvu.
  2. Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm opečeme nakrájenou tyrolskou šunku a na plátky nakrájený česnek.
  3. Dáme stranou a ve výpeku rychle orestujeme kapustičky (můžeme je předtím překrájet na poloviny).
  4. Ke konci opékání přidáme med, lehce promícháme a nakonec ke kapustičkám vsypeme orestovanou šunku s česnekem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec můžeme zakápnout ještě balzamikem.

Tip: Kapustičky můžete před podáváním ještě smíchat s bramborami, které jste předtím i se slupkou nakrájeli na osminky, pokapali olejem a pekli na plechu vyloženém pečicím papírem v rozpálené troubě dozlatova.

Autor:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...