Nejlépe zahřeje poctivá polévka. Zkuste ji podle Koko nebo Pauluse

  11:00
Spolu s klesajícími teplotami nastává ideální doba na misku teplé polévky. Následující recepty můžete až do čtvrtka ochutnat na pražském Andělu, kde je připravují přední čeští kuchaři pro benefiční Polívkovou smršť. Utržené peníze pomohou lidem po mozkové mrtvici nebo jiném poškození mozku.
Foodblogerka Veronika Koko Kokešová

Foodblogerka Veronika Koko Kokešová | foto: Alena Hrbková pro Polívkovou smršť

Zlatý drůbeží vývar

Podle receptu Veroniky Koko Kokešové

Ingredience na 1,5 litru vývaru:

Zeleninový vývar s nudlemi
  • cca 600 g drůbežích kostí a masa (ideálně skelet včetně krku doplněný dalšími krky nebo křídly)
  • 50 g mrkve
  • 50 g celer bulva
  • 40 g petržel
  • 100 g cibule
  • 50 g řapíkatý celer
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks bobkový list
  • 4 ks černý pepř
  • 3 ks nové koření
  • několik snítek čerstvé petrželky

Pracovní postup:

  1. Tajemstvím zlaté barvy vývaru je zelenina opečená místy dohněda, zapečené kosti a také ponechání čistých vrstev slupky na cibuli. Všechnu zeleninu očistěte, okrájejte, oloupejte - u každé uvádím gramáž již opracované zeleniny, která přijde do vývaru. Bylinky a řapíkatý celer si dejte stranou. Ostatní pokrájejte na větší kusy, cibuli oloupejte jen špinavou vrchní slupku a horizontálně ji rozkrojte na dvě poloviny. Na oleji v hrnci nebo na pánvi vše opečte.
  2. Do hrnce přidejte i drůbeží kosti s masem a vložte do trouby zapéct asi na 15 minut a 220 °C. Dejte na sporák, přidejte zbývající ingredience, zalijte studenou vodou. Přiveďte k mírnému varu a nechte pozvolna táhnout minimálně 90 minut. Poté slijte.
  3. Vývar můžete doplnit celestýnskými nebo polévkovými nudlemi.

Celerový krém s portským vínem a lanýžovým olejem

Podle receptu Romana Pauluse, šéfkuchaře Radisson Blu Alcron

Ingredience:

Celerový krém podle Romana Pauluse
  • 60 g másla
  • 500 g celeru oloupaného
  • 50 g šalotky
  • 125 ml bílého vína
  • 80 ml bílého portského vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 0,4 l smetany
  • sůl, pepř
  • citrónová šťáva
  • lanýžový olej

Pracovní postup:

  1. Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme celer na kostičky, také krátce restujeme cca 10 až 15 minut.
  2. Přidáme víno, portské a vývar a vaříme do měkka, přidáme smetanu, provaříme, ochutíme a rozmixujeme. Polévku propasírujeme přes jemný cedník, pokud má polévka správnou konzistenci, přidáme pár kapek lanýžového oleje a vymixujeme tyčovým mixérem do pěny.
  3. V sezoně podáváme také s čerstvým bílým nebo černým lanýžem.

Dýňová polévka se semínky

Podle receptu Marka Fichtnera, šéfkuchaře Augustin Restaurantu

Ingredience:

Dýňový krém se semínky
  • 750 g dýně hokaido
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 ks šalotky
  • 150 g pórku
  • 150 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 až 3 PL bílého vinného octa
  • 2 PL cukru krystal
  • 150 ml bílého vína
  • sůl
  • 250 ml smetany 33 %
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • bobkový list
  • tymián

Pracovní postup:

  1. Dýni hokaido rozřízneme na čtvrtiny a vybereme semínka, nemusíme ji ale loupat. Osolíme a potřeme olivovým olejem. Dáme péct do trouby rozpálené na 160 stupňů Celsia na 30 až 40 minut.
  2. Mezitím v hrnci na zbytku oleje osmahneme šalotku s pórkem a česnekem do sklovita. Přidáme tymián a bobkový list. Zastříkeneme octem a vínem. Přidáme upečenou dýni a zalijeme vývarem. Vaříme, dokud slupka dýně nezměkne. Rozmixujeme, přecedíme, přidáme smetanu a zjemníme máslem. Nakonec dochutíme do sladkokysela solí, cukrem a octem.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...