Chutě Velikonoc: nadýchaný mazanec, beránek a nádivka jako muffin

  2:36
Jen málokdo z nás si odpustí velikonoční hodování. Tradičně k němu patří pečená masa i sladkosti. Upečte si s námi makového beránka, ten nejlepší mazanec a nádivku jako muffin, která se nebude nevzhledně povalovat po talíři.

Velikonoční mazanec | foto: Restaurace a hotel U Schnellů

Nejstarším doloženým velikonočním koláčem u nás je mazanec, který se podle tradic peče na Bílou sobotu, aby o Velikonoční neděli na stole nechybělo sladké pečivo. Nahoře bývá naříznutý do kříže, což symbolizuje ukřižování Ježíše Krista. O recept na mazanec se s námi podělil Jan Barták, šéfkuchař Restaurace U Schnellů.

Mazanec

  • 2 žloutky
  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 30 g droždí
  • 50 g rozinek
  • mandle
  • citronová kůra
  • malý panák rumu
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla

1. Z části mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, který necháme nakynout.

2. Další suroviny smícháme, přidáme žloutek, mléko, rozpuštěné máslo a rum a smícháme s vykynutým kváskem. Zpracujeme na těsto a necháme kynout na teplém místě 30 - 40 minut.

3. Bochánek, který z těsta vytvarujeme, dáme na plech a ještě asi 10 minut necháme kynout. Poté ho potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a dáme péct do předem rozehřáté trouby na 200 stupňů asi na 10 minut. Pak teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě asi 30 minut.

Makový beránek s kávou

Sladký beránek je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole. Kdekdo zná recepty z piškotovéhobiskupského, tvarohového i kynutého těsta, ale v Českém ráji se od nepaměti pečou beránky makové.

Červená pole máků se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky byly oblíbenou kulinářskou surovinou. Recept na makového beránka nám prozradil Jiří Mikula, majitel Pekárny Mikula, která je tradičními recepturami a výrobními postupy v Českém ráji a Pojizeří proslulá.

Těsto (pro velkou formu):

Makový beránek s polevou z bílé čokolády
  • 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem)
  • 1 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g rozehřátého másla
  • čtvrt litru vychladlé silné černé kávy
  • půl prášku do pečiva
  • citronová kůra
  • ořechy
  • rozinky

1. Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimíchejte citronovou kůru, ořechy a rozinky.

2. Nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40 – 50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle. Pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo.

3. Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte. Můžete ho jen pocukrovat, nebo polít čokoládovou či citronovou polevou. Zdobení je jen na vás. Odměnou vám bude šťavnatá chuť se zajímavou příchutí kávy.

Pokud chcete překvapit netradičně zeleným beránkem, podívejte se, jak jej nabarvíte zeleným čajem.

6. dubna 2012

Nádivkové muffiny

Na správné velikonoční hostině nesmí chybět ani velikonoční nádivka, často nazývaná jako hlavička nebo sekanice. Receptů na její přípravu existuje nepočítaně, ale jedno mají všechny společné: nesmí v ní chybět symbol jara, zelené bylinky, ať už jde o mladé kopřivy, petrželku, pažitku či špenát.

Tradičně se používaly až tři druhy masa, nejčastěji vepřové, skopové, králičí, jehněčí, kůzlečí nebo telecí, zkrátka z hospodářských zvířat. A právě maso z telecí hlavy dalo nádivce název hlavička. Nechte se inspirovat receptem na nádivku s ovesnými vločkami servírovanou jako muffiny v košíčcích.

Ovesné nádivkové muffiny
  • 3 celozrnné housky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 200 ml mléka
  • 300 g uzeného masa (nebo uzeného tofu)
  • 40 g čerstvých kopřiv
  • sůl a pepř

1. Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme mlékem a znovu promícháme.
2. Kopřivy spaříme horkou vodou a nasekáme. Smícháme s masem, houskami a ovesnými vločkami. Přidáme žloutky, osolíme a opepříme.
3. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Naplníme formu a pečeme zhruba 30 minut.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

Levandulové lanýže

Levandulové lanýže

Střední

45 min

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...