Pozvěte přátele na houbové hody, uvařte podle šéfkuchaře z Krkonoš

  0:41
Čas hub je tu a kdo je má rád nejen v lese, ale i na talíři, určitě nepohrdne klasickou smaženicí, taštičkami plněnými houbami, nebo vepřovou panenkou ve slanině podávanou s houbovou omáčkou. "Pozvěte přátele na oběd," říká Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou a nabízí rozpis hned pro deset gurmánů.

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou podle šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. | foto: Archiv hotelu Horizont

Bramborové taštičky plněné houbami

Recept na 10 porcí

Bramborové taštičky plněné houbami podle šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu...

Potřebujete:
1 200 g vařených brambor ve slupce (oloupaných a vychladlých) 
2 vejce
300 g hrubé mouky
150 g krupice
15 g soli
450 g čerstvých hub
300 g cibule
3 g kmínu
3 g mletého pepře
200 g másla

Postup:

1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme mouku, vejce a zpracujeme těsto, které rozválíme a nakrájíme na čtverečky.

2. Do středu vkládáme vychladlou směs na másle a třetině cibule orestovaných hub s kořením, přeložíme a utvoříme taštičky, které vkládáme do vařicí vody a vaříme 7-10 minut.

3. Dohlížíme na to, aby se nepřichytily na dno nádoby.

4. Hotové vyjmeme a klademe na talíř, přeléváme restovanou cibulkou se zbytkem hub.

5. Podáváme z červeným dušeným zelím.

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou

Recept na 10 porcí

Vepřová panenka ve slanině podávaná s houbovou omáčkou podle šéfkuchaře Jiřího...

Potřebujete: 

1500 g vepřové panenky
400 ml smetany ke šlehání 
300 g lahůdkové slaniny
100 g másla
400 g čerstvých hub
10 g soli
3 g mletého pepře
100 ml oleje

Postup:

1. Vepřovou panenku očistíme, nakrájíme na cca 150 g špalíčky, které opepříme, osolíme, zabalíme do slaniny a opečeme zprudka na oleji po všech stranách asi dvě minuty a dáme na tři minuty zapéct do trouby, rozehřáté na 180 stupňů.

2. Očištěné a na plátky nakrájené houby orestujeme na másle, opepříme, zalijeme smetanou a necháme přejít jemně varem.

3. Poté osolíme a případně dochutíme pepřem.

4. Na střed talíře dáme hříbkovou omáčku a na ni klademe maso rozkrojené šikmým řezem.

5. Podáváme se žemlovým knedlíkem.

Smaženice z čerstvých hub

Recept pro 4 osoby

Houbová smaženice podle šéfkuchaře Jiřího Švestky z hotelu Horizont v Peci pod...

Potřebujete:

450 g čerstvých hub
100 g cibule
8 vajec
5 g soli
2 g kmínu
2 g mletého pepře
80 g oleje, másla nebo sádla

Postup:

1. Na pánev si dáme tuk. Očištěné a nakrájené čerstvé houby (použijte ideálně smrkový hřib, ale i směs - žampiony, smrkový hřib a růžovka) lehce orestujeme na tuku, přidáme na jemno krájenou cibuli a restujeme s houbami asi tak dvě tři minutky. Pozor nepřepálit cibulku, měla by nám maximálně zesklovatět. Raději použijte lahůdkovou cibulku, která je chutnější.

2. Zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a přidáme kmín.

3. Jakmile smaženice začíná houstnout, ihned sundáme z ohně a klademe na talíř, můžeme jemně zakápnou lanýžovým olejem a posypat čerstvou pažitkou.

4. Jako příloha je nejlepší čerstvý chléb, někdo má rád i tousty.

Autor:
  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

Levandulové lanýže

Levandulové lanýže

Střední

45 min

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...