Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

aktualizováno 
Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou? Můžete ji nasušit na později, ale také hned zpracovat na skvělý oběd či večeři v lehce italském duchu.

Houbové rizoto | foto: Profimedia.cz

Chalupářská houbová polévka

Ingredience na 4 porce:

Chalupářský houbový krém
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 větší pórek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 l masového nebo zeleninového vývaru
  • čerstvý tymián
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Na olivovém oleji restujeme nasekanou cibuli a pórek, asi po třech minutách přidáme česnek a ještě chvíli opékáme. Pak přisypeme dvě třetiny nakrájených hub a za občasného míchání lehce orestujeme.
  3. Přilijeme vývar, přivedeme k varu, dochutíme solí a tymiánem a na mírném plameni vaříme asi 25 minut.
  4. Mezitím na másle orestujeme zbylé nakrájené houby a dáme je stranou.
  5. Hotovou polévku dosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem, rozmixujeme a vmícháme smetanu. Prohřejeme a podáváme posypanou orestovanými houbami a několika lístky tymiánu.

Tip: Pokud nemáte čerstvé houby, můžete sušené dopředu namočit do teplé vody a přidat je na stejném místě receptu i s vodou, ve které se namáčely. Polévku také můžete servírovat s kostičkami opečeného tvrdšího chleba.

Krémové houbové rizoto

Ingredience na 4 porce:

Houbové rizoto
  • 1 velká cibule
  • 1,5 hrnku čerstvých hub
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1,5 hrnku rýže na rizoto
  • 1 litr masového nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • strouhaný parmazán na posypání
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Do kastrolu nebo hluboké pánve nalijeme olej, rozpálíme ho a vsypeme nakrájenou cibuli. Za stálého míchání ji opečeme dosklovata. Pak přidáme nakrájené houby, zasypeme mletým kmínem a restujeme asi tři minuty.
  3. Potom přidáme rýži, promícháme a asi po minutě zalijeme několika naběračkami horkého vývaru. Osolíme. Promícháme, snížíme plamen a necháme probublávat. Rýže by měla být stále trochu potopená.
  4. Průběžně přidáváme po naběračkách horký vývar a promícháváme ode dna. Když je rýže měkká (bude to trvat 20-25 minut), vmícháme máslo a trochu čerstvě mletého pepře. Dochutíme solí.
  5. Podáváme posypané nasekanou petrželkou a strouhaným parmazánem.

Tip: Do rizota můžete také přidat suché bílé víno. Udělejte to ještě předtím, než do kastrolu přidáte vývar. Promíchejte a nechte trochu odpařit. Pak pokračujte podle receptu.

Lasagne s rajčaty a houbami

Lasagne s rajčaty a houbami

Ingredience na 4 porce:

  • 12 plátků lasagní
  • 1 cibule
  • 200 g čerstvých hub
  • 4 velká masitá rajčata
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 150 g strouhaného sýra
  • Na bešamel:
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 300-400 ml mléka
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Plátky lasagní si můžeme předvařit v osolené vodě, ale není to nutné.
  2. Cibuli oloupáme a nasekáme najemno. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme nakrájíme na plátky.
  3. Na olivovém oleji orestujeme cibuli dosklovata, přidáme houby, osolíme, opepříme a dusíme asi pět minut. Dáme stranou.
  4. Připravíme si bešamel. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku na mírném plameni a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme ji 300 ml studeného mléka a průběžně prošleháváme, aby se neudělaly hrudky. Ochutíme mletým muškátovým oříškem, solí a čerstvě mletým pepřem a za stálého míchání vaříme, až vznikne hustší bešamel.
  5. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem, poklademe plátky lasagní, na ně nalijeme trochu bešamelu, poklademe plátky rajčat a houbovou směsí a tímto způsobem vrstvíme. Nakonec bychom měli mít plátky lasagní, které přelijeme zbylým bešamelem a posypeme strouhaným sýrem.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Tip: Do houbové směsi můžete přidat také nasekanou slaninu nebo mleté maso.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Pořádek přerostl v teror. Sbal holku a uteč, radila vyměněná manželka

Patrik svou ženu Veroniku miluje, ale pořádek v bytě ještě víc.

Šestadvacetiletý sanitář Patrik je tak posedlý pořádkem, že diváci reality show Výměna manželek mohli u televize snad i...

Znásilnění i vážná nemoc. Problémy jsou normální, říká medička

Anežka si z dětství nese traumatický zážitek, s nímž se postupně úspěšně...

V dětství se stala obětí znásilnění a nedávno kvůli Crohnově nemoci přišla o metr střeva. Přesto je dvacetiletá Anežka...

Manuál, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

Ilustrační fotografie

Když zakročíte včas, můžete nejenom zmírnit průběh nachlazení, ale i podstatně zkrátit dobu, kdy vám je špatně. Co...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

I po narození dětí by ženy měly myslet nejdřív na sebe, říká blogerka

Nicole Knighttová - na první fotografii je v den porodu, na druhé deset dnů po...

Pětadvacetiletá Nicole Knighttová z Austrálie vypadala deset dnů po porodu druhého dítěte stejně jako před otěhotněním....

Další z rubriky

Pracny, košíčky a další skvělé cukroví, které pečeme v redakci

Košíčky s ořechovou náplní

Také letos vám přinášíme osvědčené recepty na vánoční cukroví, které se peče v rodinách redaktorek OnaDnes.cz. Věříme,...

Prvorepublikové vánoční menu. Hodujte na Štědrý den jako naši pradědové

Slavnostně prostřený stůl

Na svátečním stole se ve většině českých rodin už po desetiletí objevuje především rybí polévka a smažený kapr s...

Odlehčené recepty nejen pro ty, kdo chtějí letos konečně zhubnout

Kuskus se sušenými rajčaty a fetou

Také jste si koncem roku nad prohýbajícími se stoly a plnými talíři slibovali, že budete od ledna jíst jen zdravě? Tak...

Najdete na iDNES.cz