Čtvrtek 25. února 2021, svátek má Liliana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 25. února 2021 Liliana

Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou? Můžete ji nasušit na později, ale také hned zpracovat na skvělý oběd či večeři v lehce italském duchu.

Houbové rizoto | foto: Profimedia.cz

Chalupářská houbová polévka

Ingredience na 4 porce:

Chalupářský houbový krém
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 větší pórek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 l masového nebo zeleninového vývaru
  • čerstvý tymián
  • 150 ml smetany na vaření
  • 1 lžíce másla
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno.
  2. Na olivovém oleji restujeme nasekanou cibuli a pórek, asi po třech minutách přidáme česnek a ještě chvíli opékáme. Pak přisypeme dvě třetiny nakrájených hub a za občasného míchání lehce orestujeme.
  3. Přilijeme vývar, přivedeme k varu, dochutíme solí a tymiánem a na mírném plameni vaříme asi 25 minut.
  4. Mezitím na másle orestujeme zbylé nakrájené houby a dáme je stranou.
  5. Hotovou polévku dosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem, rozmixujeme a vmícháme smetanu. Prohřejeme a podáváme posypanou orestovanými houbami a několika lístky tymiánu.

Tip: Pokud nemáte čerstvé houby, můžete sušené dopředu namočit do teplé vody a přidat je na stejném místě receptu i s vodou, ve které se namáčely. Polévku také můžete servírovat s kostičkami opečeného tvrdšího chleba.

Krémové houbové rizoto

Ingredience na 4 porce:

Houbové rizoto
  • 1 velká cibule
  • 1,5 hrnku čerstvých hub
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1,5 hrnku rýže na rizoto
  • 1 litr masového nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce másla
  • strouhaný parmazán na posypání
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Do kastrolu nebo hluboké pánve nalijeme olej, rozpálíme ho a vsypeme nakrájenou cibuli. Za stálého míchání ji opečeme dosklovata. Pak přidáme nakrájené houby, zasypeme mletým kmínem a restujeme asi tři minuty.
  3. Potom přidáme rýži, promícháme a asi po minutě zalijeme několika naběračkami horkého vývaru. Osolíme. Promícháme, snížíme plamen a necháme probublávat. Rýže by měla být stále trochu potopená.
  4. Průběžně přidáváme po naběračkách horký vývar a promícháváme ode dna. Když je rýže měkká (bude to trvat 20-25 minut), vmícháme máslo a trochu čerstvě mletého pepře. Dochutíme solí.
  5. Podáváme posypané nasekanou petrželkou a strouhaným parmazánem.

Tip: Do rizota můžete také přidat suché bílé víno. Udělejte to ještě předtím, než do kastrolu přidáte vývar. Promíchejte a nechte trochu odpařit. Pak pokračujte podle receptu.

Lasagne s rajčaty a houbami

Lasagne s rajčaty a houbami

Ingredience na 4 porce:

  • 12 plátků lasagní
  • 1 cibule
  • 200 g čerstvých hub
  • 4 velká masitá rajčata
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 150 g strouhaného sýra
  • Na bešamel:
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 300-400 ml mléka
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Plátky lasagní si můžeme předvařit v osolené vodě, ale není to nutné.
  2. Cibuli oloupáme a nasekáme najemno. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme nakrájíme na plátky.
  3. Na olivovém oleji orestujeme cibuli dosklovata, přidáme houby, osolíme, opepříme a dusíme asi pět minut. Dáme stranou.
  4. Připravíme si bešamel. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku na mírném plameni a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme ji 300 ml studeného mléka a průběžně prošleháváme, aby se neudělaly hrudky. Ochutíme mletým muškátovým oříškem, solí a čerstvě mletým pepřem a za stálého míchání vaříme, až vznikne hustší bešamel.
  5. Zapékací misku vymažeme olivovým olejem, poklademe plátky lasagní, na ně nalijeme trochu bešamelu, poklademe plátky rajčat a houbovou směsí a tímto způsobem vrstvíme. Nakonec bychom měli mít plátky lasagní, které přelijeme zbylým bešamelem a posypeme strouhaným sýrem.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Tip: Do houbové směsi můžete přidat také nasekanou slaninu nebo mleté maso.

Autor:
  • Nejčtenější

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

Rozbila jsem jí držku a jemu rozsekala telefon, líčila náhradní manželka

Zatímco Barča (32) je především milující maminka a hospodyně, což ji naplňuje, Kristýna (29) se nechce své rodině...

Trojnásobná máma vydělává odhalenými snímky, ostatní matky ji šikanují

Měsíčně si čtyřiačtyřicetiletá maminka vydělá v přepočtu přes tři miliony korun. A to díky fotkám ve spodním prádle,...

Playmate není spokojená s velikostí ňader, chce je ještě zvětšit

Dvaatřicetiletá Nicole Angele z Floridy nikdy nesnila o ničem jiném než o bujném poprsí. Nyní mají její přednosti...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvaadvacet znaků, že s tímhle mužem vás místo pohádky čeká jen utrpení

Premium Některé ženy jako by se zhlédly v popelce. Věří, že oříšky přinášejí prince. Jenže nakonec jsou z nich spíš veverky –...

Dvaadvacet znaků, že s tímhle mužem vás místo pohádky čeká jen utrpení

Premium Některé ženy jako by se zhlédly v popelce. Věří, že oříšky přinášejí prince. Jenže nakonec jsou z nich spíš veverky –...

Inflace požírá uložené peníze. Kam s nimi, aby jich zmizelo co nejméně?

Premium Naspořili jste 200 000 korun, uložili je na účet, těšili se na úroky a po roce zjistili, že jste zbohatli o celých 340...

Biolog Zrzavý: Covid se postará, abychom umírali i na něco jiného než rakovinu

Premium Podle amerického psychologa a genetika Roberta Plomina mají zděděné geny daleko větší význam při utváření naší...

  • Další z rubriky

Nenaklepávejte, masírujte. Osm rad od odborníka, jak na dokonalé řízky

Nestačí jen koupit kvalitní maso, při přípravě řízků se s nimi musíte trochu „pomazlit“. Jakým chybám se vyhnout a na...

Zázrak jménem vývar. Pomůže v boji s viry i k omlazení pleti

Už naši předkové věděli, že horký vývar dokáže člověka v každé situaci postavit na nohy. A tento trend se zase vrací....

Voňavé horké čaje umí zahřát i největší zmrzlíky a pomohou při rýmě

Čajová sezona je v plném proudu. Týdeník Tina přinesl sedm receptů na horké pití, které vás zahřeje na těle i na duši....

Vášeň prochází žaludkem. Připravte vzrušující valentýnské pohoštění

Víte, že probudit vášeň v partnerovi můžete nejen sexy prádlem a svůdným líčením, ale také promyšleným jídlem? A...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Gabriela Koukalová: Exmanžel mě podváděl a myslím, že utrácel mé peníze

Bývalá světová šampionka v biatlonu, dnes moderátorka televizního pořadu Showtime, Gabriela Koukalová přiznává v...

Bondgirl Rosamund Pike žije v Česku. Překvapili ji opilí rafťáci v Krumlově

Britská herečka Rosamund Pike (42), známá například z bondovky Dnes neumírej, se kvůli natáčení s celou rodinou...

VIDEO: 5 triků, jak v obchodě otevřete mikrotenový sáček. Rychle a bez nervů

Suché ruce a mikrotenové sáčky - často náš největší nepřítel v obchodech. Někdy je to v oddělení pečiva či ovoce a...

Chci kratší pracovní týden a pět týdnů dovolené, říká Maláčová

Válka o kurzarbeit dospěla do fáze podepisování podmínek mírové dohody. Alespoň to tak působí z úst ministryně práce a...

Zemřel český DJ Thomas Coastline. Bylo mu 35 let

Zemřel známý český DJ Thomas Coastline, vlastním jménem Tomáš Malina. V minulosti prodělal rakovinu tlustého střeva. O...