Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hamburger za dvacku je ubožáček, říká kuchař stojící za Burgerfestem

Po devíti letech praxe ve Spojených státech se kuchař Zdeněk Střížek vrátil do Česka. V Praze pomohl rozjet několik restaurací. Nakonec si řekl: "Dělej, co umíš!" a otevřel si vlastní podnik Bejzment s americkou kuchyní. Nejsou to jen hamburgery, i když právě ty ho proslavily. Je totiž zakladatelem Pražského Burgerfestu.
Zdeněk Střížek, zakladatel Pražského Burgerfestu a majitel pražské restaurace Bejzment, vníž nabízí i neobvyklou výzvu - kdo sní za hodinu obří hamburger vážící 1,5 kilogramu, má ho zadarmo.

Zdeněk Střížek, zakladatel Pražského Burgerfestu a majitel pražské restaurace Bejzment, vníž nabízí i neobvyklou výzvu - kdo sní za hodinu obří hamburger vážící 1,5 kilogramu, má ho zadarmo. | foto: Milan BurešMF DNES

"Doma jsem zkoušel vařit odmalička. A když naši viděli, že mě to baví, šel jsem na učňák, Střední odborné učiliště gastronomie U Krbu," líčí své začátky 43letý Zdeněk Střížek, rodilý Pražák přezdívaný Zed.

První džob našel v závodní kuchyni, což je "super škola pro člověka, který se chce naučit českou kuchyni", pak přišla štace v Paláci kultury a oddechu. "Jezdilo tam hodně cizinců, takže se muselo vařit podle jejich gusta." Během devadesátých let Střížek prošel řadou dalších podniků v centru Prahy, až se s přítelkyní v roce 1999 rozhodl vydat do USA, kde zakotvil v Atlantě.

Zdeněk Střížek

Co vám Amerika dala pro vaření?
Z domova jsem znal různé druhy mas, ale zorientovat se v tamní nabídce bylo těžší. Žijí tam Mexičané, Indové, Rusové, Poláci, Češi, to znamená ohromnou pestrost surovin a chvilku trvá, než se s tím člověk srovná.

Tak proč jsou tam tak oblíbené hamburgery?
Žijí strašně rychlý život. Do práce se dojíždí hodně kilometrů, na ohromné vzdálenosti. Nemají čas a kupují si jídlo u benzinky. Lidí, kteří by měli to štěstí a bydlí a zároveň pracují v centru, je minimum. Takže obvyklá praxe je sendvič nebo burger u pumpy, půl litr kafe a jedu.

Taste of America

Bejzment se letos účastní třetího ročníku gastro festivalu Taste of America, do něhož se zapojila řada dalších restaurací. "Chceme lidem ukázat, že americká kuchyně nejsou jen steaky nebo burgery, ale i třeba speciality z New Orleans, kde se mísí vlivy francouzské, španělské i africké kuchyně," říká Zdeněk Střížek. Kompletní seznam restaurací, které nabízejí festivalové menu, najdete ZDE.

Jak funguje kuchař v Americe v porovnání s Českem?
V malém podniku je to stejné. Kuchař má k ruce pomocnou sílu na nádobí. Ve velkých restauracích je to zajímavé tím, že máte k ruce houf cizinců: Mexičanů, Peruánců... A ti neskutečně makají, nediskutují. Všichni přijeli proto, aby se do své země mohli vrátit zabezpečení. Většina z nich má dvě tři zaměstnání, aby uživila rodinu a něco naspořila.

V Atlantě jste vydržel devět let. Proč jste se rozhodl vrátit?
Pořád jsem koketoval s myšlenkou, že by bylo pěkné pracovat tady, ale za americké peníze. Když jsem tu byl v roce 2008 na dovolené, ozvala se mi firma, která hledala někoho, kdo ví něco o vaření a dokáže fungovat v angličtině. Rozjeli jsme dvě restaurace v pražském Palladiu, ale po čtyřech měsících už jsem pro ně byl moc drahý. Kamarád mi pak dohodil hotel Paříž, který jsem po čase vyměnil za hotel Rott. Rok a půl jsem vydržel v pražském Hard Rock Cafe, pak jsem raději odešel. Byla to skvělá zkušenost, ale chtěl jsem se postavit na vlastní nohy.

A zrodil se Bejzment.
Se společníky jsme se domluvili, že uděláme restauraci. Našli jsme prostory na Břevnově, ale největší rozhodování bylo: Jakou kuchyni? Pak jsem si řekl: Co váháš, naučil ses burgery, tak dělej, co umíš. A protože na Břevnově nic podobného nebylo, vsadil jsem na hamburgery.

Jak dlouho trvá, než se podobný podnik zavede?
Trvalo to tak rok a půl. Dlouho jsme hledali řezníka. V hospodě potřebujeme dodávky na čas a stálou kvalitu masa v rovnováze s rozumnou cenou. V řeznictví klidně zaplatíte za kvalitu i třicet korun na kilu víc, což je při odběru třeba metráku masa týdně setsakramentský rozdíl. A totéž bylo s pekařem, než jsme našli housky takové, které by nebyly jako vata.

V hospodě se musíte cítit jako doma v obýváku, tvrdí majitel.
Už se nese porce pro druhého figuranta.

V hospodě se musíte cítit jako doma v obýváku, tvrdí kuchař Zdeněk Střížek

Teď máte restauraci na Andělu. Proč jste ji přestěhoval?
Hledali jsme lepší prostory, protože dosavadní místo na Břevnově se ukázalo jako mrtvé, byť to bylo kousek od Hradu. Tak jsme neprodloužili nájemní smlouvu. Hned tam vznikla další hospoda, která vytasila menu dost podobné našemu, zůstala tam i část našeho personálu. To je k vzteku, ale radši se soustředím na nový Bejzment na Andělu. Chodí k nám plno Američanů a ti si přejí dát si něco víc z jižanské kuchyně, protože USA nejsou jen křidýlka, burgery nebo žebírka. Plánujeme rozšířit tex-mex kuchyni či pořádat víkendové brunche. Mým snem je otevřít další hospodu na Vinohradech a někde za Prahou. A na Andělu z toho udělat klub, kde by se hrál jazz a blues. Na Břevnově jsme občas koncerty pořádali, tady to zatím nejde, ale třeba časem...

Nedrtí vás zavedené řetězce rychlého občerstvení?
Je to obrovská konkurence, když nabízejí hamburger za dvacet korun, u nás mají zákazníci dát třeba stovku. Tam zaplácnou žaludek, ale netuší, že ve srovnání s naším burgerem, udělaným na dřevěném uhlí, je to ubožáček.

Co vám dala loňská premiéra Pražského Burgerfestu? Bude další ročník?
Bude, v půlce října. Jsme poučenější, domluvili jsme si větší prostor na Náměstí Míru, takže bychom neměli dostat takové kapky jako loni, kdy se na mnohé nedostalo. On to byl původně nevinný nápad, aby se pár hospod dalo dohromady a na jednom místě soutěžilo, kdo má nejlepší hamburger. Ze začátku se nikdo moc neozýval, ale nakonec nás bylo na Břevnovském posvícení šest. Měli jsme minimální propagaci. Vůbec jsme nevěděli, zda někdo přijde, všichni byli dost nervozní. A pak to vypuklo. Fronty lidí, docházelo maso, i housky, stánky zavíraly, protože neměly co prodávat. Za dva dny se prodalo na 4 500 hamburgerů. Lidé si to řekli přes sociální sítě. Letos to bude doufám lepší.

Obří hamburger Zdeňka Střížka. Ani svalovec ho nepokořil:

Zdeněk Střížek: Jak na správný burger?

Na hamburger musí být stoprocentní hovězí, 70-80 svalové hmoty a zbytek tuku. Každý vybírá jiný druh, třeba část pupku a část krku. Někomu české maso nevyhovuje, protože se drolí. V praxi nemůžete používat vyzrálé maso, protože to by v hospodě nikdo nezaplatil. To radši nabízíme speciality, třeba z bizona nebo z jehněčího, to každý počítá s tím, že si musí připlatit.

Je třeba uvědomit si, že hamburger není karbanátek. Takže nepřehánět to s kořením, základ je sůl a pepř. Víc toho v podstatě ani nemusí být, aby se nepřebila chuť masa. Osobně se snažím lidi přesvědčit, aby si nedávali víc propečený než medium, to je ideální stav, kdy je maso nejšťavnatější. Nechci jim dávat sušené piliny.

Zbytek záleží na vaší fantazii a vkusu. Sýr, cibule, slanina, něco ostřejšího podle chuti. Jsou restaurace, které dávají i syrečky nebo třeba karamelizovanou cibuli s portským. Já mám radši jednodušší kombinace. A hlavně - my pečeme na dřevěném uhlí, což dá hamburgeru typickou chuť.

Autor:
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

VIDEO: Rychle, či pomalu? Dva způsoby, jak si na grilu užít květovou špičku

26. května 2024

Hovězí květová špička a farmářská zelenina budou vedle našich mistrů grilu hrát hlavní roli v...

Seznamte se s vaší narozeninovou květinou. Může vás dokonale popsat

25. května 2024

Co může být smyslnějšího než květiny? Vnášejí do života radost a ovlivňují prý dokonce i vaši...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...