Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkuste na grilu i arabskou kuchyni: vynikající kofty v tortille

Pokud kroutíte hlavou nad mletou jehněčí kýtou, neděste se, nahradit ji klidně můžete masem hovězím. Příprava placiček není složitá a jejich zabalení do tortilly, nebo arabského chleba, určitě také zvládnete.

Šéfkuchař hotelu Kempinski Marek Fichtner během profesního pobytu v zahraničí mimo jiné dva roky vařil v kuchyni pětihvězdičkového hotelu v Saúdské Arábii, takže koft z mletého jehněčího masa už uplácal nepočítaně.

Pro naše čtenáře je ugriloval přímo na zahrádce hotelu Kempinski v pražské Hybernské ulici a my samozřejmě ochutnali. Zkušenost s arabskou kuchyní byla na skvělé chuti znát, kofty okořenil znamenitě. A v kombinaci s tortillou, kterou Marek Fichtner používá raději než arabský chleba, čerstvou zeleninou a tahini omáčkou nemají chybu. Stojí přinejmenším za zkoušku.

Recept na jehněčí koftu s tahini omáčkou v tortille

Na kofty budete potřebovat 200 g mletého masa (ideálně jehněčí, nebo hovězí kýty), půlku cibule, stroužek česneku, lžíci sekané máty, lžíci sekané petržele, půl lžičky mletého římského kmínu, půl lžičky mletého zázvoru, čtvrt lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého nového koření, slunečnicový olej podle potřeby a sůl.

Jak připravit kofty na grilu

Tahini omáčku si umíchejte z jedné lžíce tahini pasty, 100 g jogurtu, čtvrt lžičky mleté skořice, půlky jemně nasekaného stroužku česneku, jedné lžíce citronové šťávy a špetky soli.

Kofty budete balit do tortilly, takže potřebovat budete ještě tortillu (nebo arabský chleba) a zeleninovou oblohu v podobě zhruba 30 g ledového salátu, jednoho rajčete a kousku oloupané okurky.

Maso umelte a přidejte půlku jemně nasekané cibule, jemně nasekaný stroužek česneku a zhruba lžíci jemně nasekané čerstvé petržele a máty. Z bylinek použijte jen listy, na celé snítky zapomeňte.

K masu přijde ještě koření: zhruba půl lžičky mletého římského kmínu, půl lžičky mletého zázvoru, čtvrt lžičky skořice, půl lžičky mletého nového koření a sůl. Pokud by se vám zdálo maso suché, můžete přidat trochu slunečnicového oleje.

Směs v misce pečlivě ručně promíchejte a můžete tvarovat šištičky. Originální kofty vypadají zhruba jako známější čevabčiči, na gril z nich ovšem udělejte placičky, které se budou na grilu lépe opékat a posléze i lépe balit do tortilly.

Placičky dejte na rozpálený gril a grilujte z každé strany zhruba tři minuty. Mezitím si na na středový pruh tortilly připravte trochu na proužky nasekaného ledového salátu, na jemné plátky pokrájené rajče a na proužky pokrájenou oloupanou okurku. Na zeleninu naneste zhruba lžíci připravené tahini omáčky.

A přidejte i ugrilované kofty.
Tortillu pevně smotejte a její kraje zahněte.
Naplněnou tortillu nechte ještě z obou stran prohřát na grilu.
Naplněnou tortillu nakrájejte na čtyři kousky a můžete servírovat.

Ugrilované placičky položte na tortillu se zeleninou a omáčkou, pevně ji zaviňte, její boční okraje zahněte a nechte ji ještě z obou stran prohřát na grilu. Pak ji rozkrájejte zhruba na čtyři kousky a servírujte. Je to skvělý způsob, jak začít experimentovat s exotickou kuchyní na vlastní zahradě.

Marek Fichtner

Po vyučení působil sedm let na německých a amerických výletních lodích, dva roky vařil v pětihvězdičkovém hotelu v Saúdské Arábii a absolvoval stáž v kodaňské Nomě, jedné z nejlepších restaurací světa (více zde).

Pak přijal nabídku hotelového řetězce Kempinski, který se právě chystal otevřít luxusní hotel v Praze. Od roku 2008 je úřadujícím šéfkuchařem hotelu Kempinski v Hybernské ulici v Praze.

Autor:

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Dokonalý rib eye steak je perfektní s omáčkou z piva a hořké čokolády

Rib eye steak se zámeckými bramborami a slaninou

VIDEO V dnešním dílu akademie vám evropský šampion ve steacích Daniele Govoni prozradí tajný postup na...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...