Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hospodští rádi sáhnou po levné zvěřině, ohrožují tím zdraví strávníků

  16:37
Myslivcům začíná období honů. Největším nepřítelem jsou pro ně pytláci vybavení zbraněmi s nočním viděním, kteří střílí na vše, co se kolem nich pohne. Někteří pak dodávají skolenou zvěř i do restaurací.
Pytláctví je podle myslivců v kraji stále problém a policie se ročně dozví jen o minimu případů. (Ilustrační snímek)

Pytláctví je podle myslivců v kraji stále problém a policie se ročně dozví jen o minimu případů. (Ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Kančí guláš, zajíc na rožni, jelení ragú v jalovcové omáčce. Lidé, kteří si na zvěřině rádi pochutnají v restauracích, by měli být obezřetní, zda si nedali upytlačené zvíře.

"Zeptejte se číšníka, odkud maso je. Pokud začne koktat, je to minimálně podezřelé," radí Aleš Rosol ze společnosti Zvěřina Berbera, který na pomezí Chebska a Tachovska vybudoval jednu z největších zpracovatelských firem v republice.

Nebezpečné choroby

V případě zaječího masa je to hlavně tularémie. Podle ředitelky je nebezpečné nejen požití nakaženého masa, ale také samotná manipulace s nemocným zajícem. Stačí totiž, aby člověk vdechnul infikovaný prach. Tularémie se projevuje hlavně slabostí, vysokými horečkami a záněty mízních uzlin.

"Velká rizika pro člověka představuje také trichinelóza, která se objevuje u černé zvěře. Je to závažná nemoc, která může skončit až smrtí," říká Mária Slepičková. Při nákaze totiž putuje parazit do lidských svalů, v nichž pak roste.

Nemocný člověk má vysoké horečky a bolesti. "Ačkoli se trichinelóza u zvěře již úplně běžně nevyskytuje, v posledním roce byly na území České republiky zjištěny tři případy. Většinou na Moravě. Ovšem zvěř migruje, takže se může stát, že dorazí také na západ Čech," říká ředitelka.

Pytláctví je podle myslivců v kraji stále problém a policie se ročně dozví jen o minimu případů. Pokud ale budou některé restaurace stále brát maso od pytláků, problém nezmizí.

Hospodští podle lidí z krajské veterinární správy dost riskují, protože o zvířeti, z nějž zákazníkům připravují jídla, vůbec nic nevědí. Nemají jistotu, zda bylo zastřelené v plné síle, nebo zda pytlák narazil na kus v posledním tažení, který má několik dní vnitřní zranění kvůli srážce s autem.

Podobné je to s chorobami, které se mohou z nakaženého zvířete přenést na člověka. Pokud ulovený kus nezkontroluje odborník, může kančí guláš k obědu strávníkům pěkně zkomplikovat život.

"Zvěřina podléhá ze zákona povinné kontrole, neboť existuje řada nemocí, které jsou ze zvěře přenosné na člověka," říká ředitelka Krajské veterinární správy Karlovy Vary Mária Slepičková.

Někdo nakoupí zvěřinu legálně, až když tuší kontrolu

Všechny restaurace, které svým zákazníkům zvěřinu nabízí, musí mít podle zákona schválenou registrovanou zpracovnu zvěřiny. Jinak porušují nařízení. Podle trestního zákoníku je porušením zákona nejen nepovolený lov, ale i přechovávání neoprávněně ulovené zvěře či ryb.

Podle Aleše Rosola nejsou výjimečné ani případy, kdy si u nich narychlo objednávají restaurace balíčky s masem ze zvěřiny. Většinou to bývá v době, kdy se k nim dopředu ohlásí kontrola, a oni potřebují mít lidově řečeno papíry k masu, které nabízejí v jídelním lístku.

Legálně ulovené maso přitom musí být opatřené speciální plombou, kterou na každý odstřelený kus umístí myslivec. V řádu desítek minut prohlédne zvěřinu vyškolený člověk, který rozezná příznaky možného onemocnění. Vyvržené zvíře se musí rychle dostat do chladu, a než ho koupí zpracovatelský závod, je znovu pohlédnuté a testované.

Každá plomba je unikátní a dá se z ní vyčíst, kdy a kde bylo zvíře odstřeleno.

Ne všichni kuchaři v restauracích však o takové informace stojí. A důvod? Cena. Podle předsedy karlovarského okresního mysliveckého spolku Evžena Krejčího je u upytlačené zvěře daleko nižší, než cena divočiny z legálního odstřelu. "Je to věc nabídky a poptávky," říká.

Ani Karlovarsku se pytláci nevyhýbají. Největším nepřítelem zvěře jsou hlavně nelegální lovci vybavení zbraněmi s nočním viděním. "Zvěř kvůli nim nemá klid," zlobí se Evžen Krejčí. Vybavit si zbraň nočním viděním přitom není podle myslivců zrovna levná záležitost.

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Czech Nature Photo: Tajemný snímek s pavučinami pořídil vítěz v Austrálii

15. května 2024

Mezinárodní porota si musela pozorně prohlédnout dva a půl tisíce snímků z celého světa, aby...

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

Snědl jsem i syrové kuře. Mistr japonské kuchyně nejen o tom, proč neumíme jíst sushi

23. května 2024

Premium Může se pyšnit titulem mistra světa v přípravě japonského jídla pro nejaponské kuchaře. Jakub Horák...

VIDEO: Na odpady jen jedlá soda a ocet. A můžete zapomenout na krtka

22. května 2024

Čištění zaneseného kuchyňského odpadu je jedním z nejčastějších problémů v domácnosti. Vůbec...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...