Jedním z nejčastějších a nejrozšířenějších mýtů ohledně olivového oleje je ten, že je možné jej použít pouze ve studené kuchyni. Odborníci však upozorňují, že se tento olej začíná přepalovat až při teplotě 210°C, takže ho směle můžeme využít i při teplené úpravě pokrmů.
5 × olivový olej 1. Dejte přednost extra panenskému olivovému oleji. Pouze olej v této kvalitě si zachovává všechny zdraví prospěšné látky, které odpovídají původnímu složení čerstvých oliv. 2. Extra panenský olivový olej je všestranně použitelný, hodí se pro studenou i teplou kuchyni. 3. Při přípravě salátů přidávejte olej dříve než sůl. Extra panenský olej zeleninu jemně obalí, a ta pak nepustí vodu. 4. Extra panenský olej při restování nerozehřívejte. Ingredience vkládejte do studeného oleje, zabráníte tak jeho přepálení. 5. Extra panenský olivový olej skladujte v temnu a při teplotě do 20°C. Případné zakalení nijak nezhoršuje kvalitu výrobku. |
Až do této teploty si totiž zachovává všechny nutriční hodnoty, které jej povyšují nejen na krále kuchyně, ale také na "domácího lékaře". Při vaření i pečení můžeme navíc směle používat i olivový olej s přívlastkem extra panenský.
Tip: Olivový olej bychom měli skladovat na temném a suchém místě při teplotě do 20°C, takže vhodnější než kuchyňská linka je třeba odvětraná spíž nebo vyšší patra chladničky.
Rozdělení olejů a jak je použít?
Extra panenský (extra virgin) je čistým extraktem z čerstvých oliv, a proto je také označován jako "král mezi olivovými oleji". Získává se zásadně mechanickým lisováním bez použití chemie. Olivy se myjí, drtí, lisují a získané oleje se z estetických důvodů filtrují, protože po lisování bývají přirozeně zakalené.
Extra panenský olivový olej je vhodný pro studenou i teplou kuchyni. Označení "extra panenský" zaručuje, že olej splňuje všechna požadovaná kvalitativní kritéria a prošel chuťovou i senzorickou zkouškou s nejvyšším hodnocením ze všech olejů. Jedině extra panenský olej je nositelem všech zdraví prospěšných látek, vitamínů, antioxidantů a polyfenolů.
Olivový olej bez označení extra panenský, je směs rafinovaného oleje, čili chemickými procesy upraveného oleje s panenským olivovým olejem, kterého obsahuje v průměru 8 %. Tento olej neobsahuje vysoké množství zdraví prospěšných složek přírodně získaných olejů a nemá tak výraznou olivovou chuť. Vzhledem k tomu, že prošel nákladnou rafinací, často se jeho cena v obchodech pohybuje na podobné úrovni jako u oleje extra panenského. Doporučuje se na tepelnou úpravu pokrmů, protože je chuťově neutrální.
Sansa neboli Pomace je olej získávaný z olivové drti - odpadu, který zbude po prvním vylisování olejů (slupky, dužina, pecky). Olej se získává z těchto zbytků pomocí rozpouštědel a prochází průmyslovým procesem rafinace. Prodává se také pod názvy "Olio di Sansa di oliva" nebo "Pomace oil". Tento produkt postrádá přednosti olivového oleje a na žebříčku kvality stojí nejníže. Vlastně by ani neměl nést přívlastek "olivový". Je bez chuti a vůně, má žluto-nazelenalou barvou a v případě nutnosti jej lze použít pouze na vaření a smažení, nikoliv ve studené kuchyni.
Inspirace od šéfkuchaře
Ukázku, jak využít olivový olej v kuchyni, pro vás připravil šéfkuchař Dalibor Navrátil z Pražského kulinářského institutu. Vyzkoušejte třeba restované hrušky, které můžete podávat jako delikatesu k masu i sýrům.
Restované hrušky
- 2 ks zelených tvrdších hrušek
- nakládaný zelený pepř (můžeme nahradit bylinkami)
- extra panenský olivový olej
- sůl
- pálenka (nejlépe Grappa)
1. Hrušky omyjeme, osušíme, rozkrájíme na čtvrtiny, zbavíme jadřince a nakrájíme na větší kostky.
2. Na rozpálenou pánev nalijeme extra panenský olivový olej, zahřejeme a nakrájené hrušky orestujeme.
3. Přidáme nakládaný zelený pepř nebo bylinky, mírně osolíme, zastříkneme pálenkou a dolijeme olivovým olejem, aby hrušky byly ponořené.