Avokádový, čufový nebo arašídový? Jak využít méně známé oleje

  1:36
V českých domácnostech hrají rostlinné oleje stále dominantnější roli a v teplé i studené kuchyni stále častěji nahrazují dříve tolik oblíbené máslo nebo sádlo. Co ale vyzkoušet také něco méně obvyklého, třeba olej z avokáda, čufy nebo arašídů? Překvapí vás nejen svou zajímavou chutí, ale také širokými možnostmi využití.

Nebojte se vyzkoušet v kuchyni i méně známé oleje. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Avokádový olej

Získává se lisováním za studena z čerstvých plodů avokáda a skvěle se hodí nejen k ochucování pokrmů, ale i na vaření, smažení, restování nebo pečení. Má sametovou konzistenci, lehce oříškovou vůni a lahodnou ovocnou chuť. Bod přepalování avokádového oleje je přibližně 250°C, což ho řadí na špičku v porovnání s ostatními oleji. Avokádový olej si uchovává své vlastnosti i při vysokých teplotách, takže se perfektně hodí na restování, smažení i pečení. Má vysoký obsah vitaminu E, který přispívá k ochraně buněk (100 ml avokádového oleje obsahuje 18 mg vitaminu E, což představuje 150 % doporučené denní dávky). Je také bohatý na mononenasycené mastné kyseliny.

Jemná pěna z mladého hrášku s krutony a chipsy z anglické slaniny

Jemná pěna z mladého hrášku s krutóny a chipsy z anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 500 g mraženého zeleného hrášku
  • 200 ml smetany
  • 700 ml mléka
  • 0,1 dcl avokádového oleje Avocadoil
  • 2 pol. lžíce mouky
  • 4 plátky toustového chleba
  • 4 plátky slaniny

1. Toustový chleba nakrájíme na malé hranolky, rozložíme na plech a zastříkneme avokádovým olejem. V troubě předehřáté na 200°C opražíme dozlatova.

2. Cibuli nakrájenou najemno zpěníme na avokádovém oleji, zaprášíme moukou, přidáme mléko, smetanu a řádně provaříme. Přidáme rozmražený hrášek, necháme zavařit a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemno.

3. Přepasírujeme přes síto, abychom odstranili zbylé slupky z hrášku, dochutíme solí a pepřem. Na závěr přidáme krutony, zakápneme avokádovým olejem a ozdobíme vypečenými plátky slaniny.

Panenský olej z čufy

Také tento u nás zatím málo známý olej je lisovaný za studena a hodí se do salátů, ke grilování zeleniny a masa, k přípravě dresinků nebo dezertů a podobně. Lisuje se z rostliny, která se jmenuje čufa (chufa) a pěstuje se ve Španělsku. Je to drobná podzemní hlíza hnědé barvy se zvrásněným povrchem připomínající malý seschlý lískový oříšek s vysokým obsahem vlákniny, vitaminů, minerálů, proteinů a přírodního cukru. Olej z čufy má jemnou, zpočátku nasládlou chuť a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (83,8 %), a to především kyseliny olejové.

Telecí plátky se zeleninovou salsou a mangem

Telecí plátky se zeleninovou salsou s mangem
  • 4 telecí plátky
  • 1 paprika
  • 2 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 1/2 manga
  • čufový olej
  • čerstvé bylinky
  • sůl
  • pepř

1. Zeleninu a ovoce omyjeme, papriku zbavíme jadřince, okurku oloupeme, mango oloupeme a vyjmeme pecku. Pak vše nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Ochutíme solí, pepřem a nasekanými bylinkami dle chuti a zakápneme troškou čufového oleje. Dáme uležet do chladu.

2. Telecí plátky lehce osolíme a opepříme, naklepeme rukou a osmahneme na čufovém oleji, asi 4 minuty po každé straně.

3. Podáváme s opečenými bramborami nebo bagetou.

Olej z arašídových oříšků

Získává se lisováním z loupaných semen podzemnice olejné buď přímo nebo po opražení rozdrcených oříšků. Má žlutavý vzhled a typickou oříškovou vůni a chuť. Je důležitou součástí asijské kuchyně, ale používá se i jinde ve světě jak v teplé kuchyni, tak třeba do dresingů nebo salátů. Snese i velmi vysoké teploty (až 230 °C) a obsahuje nenasycené kyseliny a vitaminy E a K.

Salát s kuřecím masem, čekankou a mandarinkami

Salát s kuřecím masem, čekankou a mandarinkami
  • 2 kuřecí prsa
  • listový salát
  • čekanka
  • 1 malý mandarinkový kompot
  • 1 červená paprika
  • loupané mandle (nasekané)
  • sůl
  • pepř

1. Kuřecí prsa osolíme a osmahneme na arašídovém oleji na pánvi. Nakrájíme na kousky a necháme odpočinout.

2. Listový salát i čekanku omyjeme a nasekáme. Papriku omyjeme, zbavíme jader a nakrájíme na nudličky.

3. V míse smícháme salát, čekanku, kuřecí maso a okapané mandarinky z kompotu. Pokapeme arašídovým olejem, osolíme, opepříme a zasypeme sekanými mandlemi.

4. Podáváme s čerstvým pečivem.

  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...