Diskuze
Olivový olej se nehodí jen do salátů. Využijete jej i při vaření
Děkujeme za pochopení.
_m-
No, ono by šlo
olivovým olejem mazat i panty u dveří. Jen jestli to má smysl.
ta_z_anglie
kazdemu dle gusta
Ze je olivoveho oleje na vareni a smazeni skoda je asi dost mozne, ale ja nemam moc na vyber, pokud si chci obcas doprat neco smazeneho. Bohuzel mam alergii na slunecnicovy nebo repkovy olej a vareni s olivovym olejem je pro me spasa a starost min, jestli se po jidle jenom osypu, udusim nebo chytnu zlucnikovy zachvat. Snad prave proto, ze je panensky lisovany za studena a neni rafinovany, tak pusobi mene agresivne? Nevim, nejsem chemik ani dietolog, pisu jen jak na nej reaguje moje telo. Urcite mi tu nekdo napise, ze tim smazenim se z neho stane neco podobneho jak rafinovany, nicmene moje telo se tim nechava spokojene oblafnout a kdykoliv jim jidla, kde je jiny olej, tak to pocitim.
captain cook
Re: kazdemu dle gusta
pokud se naskytne prilezitost, doporucuji zkusit hodne neutralni olej z ryzovych slupek Rice Bran oil.
000
Nekupujte draze náhražky
Olivový, extra panenský olej – takto je označován kdejaký olej i v Lidlu, ale abyste nenaletěli, hledejte na etiketě údaj o aciditě, čili kyselosti, tj obsahu volných kyselin, které nepříznivě ovlivňují celkovou kvalitu oleje. Tento údaj by neměl být vyšší než 1 % , nejlépe tak do 0,8 %. Tuto informaci mám z jedné návštěvy „olivárny“ v Řecku. Jakmile tam tento údaj není, jakože z 99 % není – nebrat!! Já si ho vozím z dovolené v jižních zemích, popř. koupím v Praze na Vinohradské třídě v řeckém krámku Greek Corner, kam ho chodí kupovat i místní Řekové. Je sice dražší, ale máte kvalitu, žádnou náhražku.
LenkaC
Extra virgin
Nevím, zdali se dá kvalitní olivový olej u nás vůbec koupit a když tak kde a za kolik...na studenou kuchyni vozím olej z Řecka ( pokud tam jedu na dovolenou) a to je úplně o něčem jiném než ty oleje, co se dají koupit tady :O
a tak smažím raděj na slunečnicovém...
radnice
Re: Extra virgin
Dobrý extra panenský olej olivový, slunečnicový nebo řepkový se u nás dá koupit, ale nikoliv v supermarketech. Je ovšem dražší a tedy jeho používání při tepelném zpracování potravin je asi taková blbost, jako nechat si udělat na autobus lité disky kol z titanu.
Market
olivovy olej z Francie
Ja pouzivam olivovy olej z Provence z Vallee des Baux jak do salatu, tak i do vareni, pod maso, do taboule, na rozpecenou bagetu.Doda jidlu tu spravnou stbredomorskou chut.
milan963
Milá,
zlatá, kdepak jste vyčetla že panenský olej je vhodný na tepelnou úpravu pokrmů. Neuvěřitelné. Připadá mi, že spolupracujete s p. Babicou Je neskutečné diletantství něco takového psát, cucat si z prstu teploty přepálení a nedej bože Extra Virgin vůbec ohřívat. Ano, slyšel jsem takový blábol už mockrát a je to to samé, jako ze svíčkové dělat guláš. Jde to, ale je to hloupost.
captain cook
Re: Milá,
ve francouzske (provencalske), italske a spanelske kuchyni zasadne pouzivaji na vareni olivovy olej, nebo olivovy olej s pridanim masla pro zjemneni chuti. Spanele, ktere znam na nicem jinem nez olivovem oleji nevari.
Extra panensky olivovy olej se krome salatu pouziva navrch na dochuceni hotovych jidel pred podanim (muzete se zeptat ruznych italskych a spanelskych sef-kucharu a odborniku), tzn. tepelnou upravou projde, ale jen do stejne teploty v jake je hotove jidlo.
U protinozcu se olivovy a extra panensky olivovy olej pouziva stale vic a vic, zvlast po tom co se za poslednich 20 let znacne pozvedla jeho vyroba z domacich zdroju. U nas doma pouzivane extra panensky na salaty, olivovy nebo olivovy lehky na pokrmy stredomorskeho typu, velmi neutralni olej z ryzovych slupek na asijskou kuchyni nebo tam, kde chceme neutralni prichut - napr. na smazeni. Prima australsky makadamiovy olej pouzivame take na asijskou kuchyni, nektere salaty a vubec kde chceme prichut makadamii.
radnice
Pěkná blbost a matení veřejnosti
Pokud používáte extra panenský olivový olej pro tepelnou úpravu pokrmů, pak vyhazujete zbytečně peníze oknem. Jeho přednosti se jakýmkoliv tepelným zpracováním totiž ztrácejí. Pokud je nutné použít olivový olej pro telené zpracování potravin (v ČR dost nepochopitelné, když tu máme řadu domácích zdravých olejů) pak bohatě stačí olej panenský nebo olej se značkou pouze "olivový" (směs panenského a rafinovaného). Pokud nevaříte středomořskou kuchyni, pak je u nás vůbec nesmyslem olivový olej používat. Máme u nás výtečné panenské slunečnicové nebo řepkové oleje, které jsou pro středoevropskou kuchyni typické a mají zcela obdobné výživové hodnoty, jako ten olivový. A v neposlední řadě jejich používáním podporujeme místní zemědělce.
My.WinCleaner
Re: Pěkná blbost a matení veřejnosti
Tak jak to teda myslíš? Panenský na smažení nebo ne? Ale vůbec není pravda, že by se olivový olej nevyužil i v naší kuchyni stejně dobře, jako místní oleje. Řepkový se s chutí olivového nedá vůbec srovnávat.
vecne v opozici
Za studena i za tepla...
No, tak podle me kecy v kleci... olivovy olej, ktery se pripravuje pri nejakych 50 ci 60 °C se pouziva ve studene kuchyni prave kvuli vitaminum, esencialnim olejum, antioxidantum. To ze si na nej nekdo hodi rizek neznamena, ze si ho neusmazi, ale efekt toho oleje je pak k nicemu...
ricpic3
Re: Za studena i za tepla...
samozřejmě kromě chuti - ale o tu v kuchyni vůbec nejde, že?
donau
ono
olivovy olej je tak trocha loteria kedze skutocne pravy resp. kvalitny o.olej nie je lacna zalezíitost a to ze je na etikete napisane extra virgin neznamena ze to je pravda. Myslim ze co sa tyka ceny vs kvalita tak kvalitny olej pod 10EUR je skor rarita. Cital som studiu kde napr o.oleje bezne dostupne v hypermarketoch /v USA/ maju s olivami pramalo spolocne. vacsinou je to zmes roznych olejov esencii a prichuti. Zaujmave ale je ze takmer identicke vlastnosti ma olej repkovy. Kazdopadnel kvalitny o. olej je zazrak a nic sa mu nevyrovna.
Jean-Luc Picard
proboha přestaňte ho vnucovat do všeho
Co to je za recepty, když někdo do "číny" a asijské kuchyně vnucuje olivový olej. Když už, tak jedině arašidový, nebo sezamový k dodání chuti, ale určitě ne olivový.
Nebo zkuste kapra, či řízek na olivovém? Vaše babička by vás s tou pachutí vyhodila ze dveří. Či zkuste buchty mastit oliváček.
Prostě všeho moc škodí a hlavně nic není univerzální a vše má své místo. Olivový olej není všelék. Třeba i v Bulharsku se spíše hodně používá (či používal?) spíše slunečnicový, protože olivový tam neměl tradici v receptech. A Bulharská kuchyně má k té středomořské velmi blízko.
Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická
Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike....
Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup
Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Příběh Miloše: Mám podezření, že třetí dítě není moje, manželka to popírá
Rodina pro mě byla vždycky na prvním místě. Moje žena si ani nedovede představit, jak je...
Nekupujte zajíce v pytli. Sedm signálů, že vám to bude klapat v sexu
Na začátku každého vztahu býváme opatrní, zvláště pak v dospělém věku. Nechceme se zase spálit....
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Původně měly být černé. Jaká tajemství skrývají červené šaty z Pretty Woman
Seriál Kdo by si nepamatoval slavnou scénu z filmu Pretty Woman. Když si prostitutka Vivian (Julia...
Srdeční choroby víc ohrožují abstinenty než příležitostné konzumenty, říká lékař
Premium Aby se pacient mohl uzdravovat, musí dostatečně jíst. V takových případech někdy může mít i dortík...
Žena nepolevuje ve zvětšování rtů, změnit chce i další části obličeje
V přepočtu téměř šest set tisíc korun už dala šestadvacetiletá Andrea Ivanovová z Bulharska za...
Spolupachatel, nebo oběť? Týrané dítě má obvykle dva rodiče, nejen agresora
Pokud mluvíme o týraných dětech, nelze se vyhnout úvahám o druhém rodiči, který, byl-li přítomen v...
Sex, lepší spánek i jídlo. Sedm tipů, jak ošidit geny a stárnout pomaleji
Na rozdíl od dobrého bordeaux naše tělo s věkem nezraje. Svaly ochabují, přibývají vrásky a bohužel...