Velikonoce v kuchyni s redaktorkami OnaDnes.cz

  0:21
Těšíte se na Velikonoce? Pokud budete slavit tento svátek v rodinném kruhu, možná vám přijdou vhod tradiční velikonoční recepty, podle kterých se vaří a peče u redaktorek OnaDnes.cz. Ochutnejte beránka, boží milosti, vajíčkovou tlačenku, jehněčí kotlety na tymiánu nebo velikonoční hlavičku.
Bez velikonočního beránka se svátky jara neobejdou v mnoha domácnostech. (Ilustrační snímek)

Bez velikonočního beránka se svátky jara neobejdou v mnoha domácnostech. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Velikonoční hlavička

(Pavla Matějů)

Velikonoční hlavička

  • 1 kg vařeného uzeného masa (může být i libový bůček)
  • 10 vajec
  • 10 rohlíků
  • česnek
  • pepř
  • trochu strouhanky (sůl podle toho, jak je slané uzené)
  • mladé nasekané kopřivy, případně nasekaná zelená petrželka

1. Rohlíky nakrájíme na kolečka a zalijeme uzeným vývarem, aby byly potopené a rozmočené. Pak přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a vejce.
2. Dochutíme česnekem, pepřem, případně solí a přisypeme trochu strouhanky, aby vznikla vláčná hmota.
3. Nakonec do směsi vmícháme nasekané kopřivy nebo petrželku, nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.

Pošlete váš rodinný velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE.

Jehněčí kotlety na tymiánu

(Lucie Formáčková)

Jehněčí kotlety

  • 4 větší jehněčí kotlety
  • 150 g cibule
  • 50 g másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 větvičky tymiánu
  • 50 g strouhanky
  • 40 g lískových oříšků
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 150 ml sherry
  • 200 ml vývaru
  • sůl, pepř

1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova na másle, přidáme lístky tymiánu a necháme trochu vychladnout.
2. Poté přidáme strouhanku, nasekané oříšky a nasekanou petrželku, osolíme, opepříme, promícháme.
3. Jehněčí kotlety osolíme, opepříme a z obou stran prudce opečeme na rozpáleném oleji.
4. Poté kotlety přendáme do zapékací misky, navršíme na ně strouhankovo-petrželovou směs, zalijeme vývarem, pokapeme balzamikovým octem a pečeme asi 15 minut v předem rozpálené troubě.
5. Poté přilijeme sherry a dopečeme do měkka.

Vajíčková tlačenka

(Petra Barochová)

Vajíčková tlačenka

  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 200 g šunkového salámu vcelku
  • 1 sterilovaná zeleninová směs např. Moravanka
  • 200 g majonézy
  • 1 želatina na vajíčkovou tlačenku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl a pepř

1. Vejce, šunkový salám a zeleninu pokrájíme na kostičky.
2. Nálev z Moravanky doplníme vodou a podle návodu na obalu připravíme želatinu.
3. V míse smícháme všechny ingredience a vlijeme částečně vychladlou želatinu a dochutíme solí a pepřem.
4. Nalijeme do formy na srnčí hřbet a dáme do ledničky ztuhnout.

Šlehačkový beránek

(Johana Barvínková)

Velikonoční beránek

  • 200 g cukru
  • 3 celá vejce
  • 300 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 250 ml šlehačky
  • vanilkový cukr
  • tuk a mouka na formu

1. Cukr, vejce a šlehačku šleháme ručním šlehačem. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva.
2. Beránkovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou a nalijeme do ní těsto. Přiklopíme druhou částí formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 °C.
3. Po 40 – 50 minutách zkontrolujeme špejlí, zda je těsto propečené. Pokud ne, opět ho přikryjeme a dopečeme.
4. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odstát a pak beránka vyklopíme.

TIP: Do těsta můžete přidat také ořechy, rozinky nebo kousky čokolády, případně několik lžic kakaa. Milovníci čokoládové chuti jej mohou ještě nakonec ozdobit čokoládovou polevou.

Boží milosti

(Veronika Veselá)

Boží milosti

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • trošku mléka
  • 100 g cukru
  • trochu soli
  • citronová kůra
  • sklenička bílého vína
  • 5 žloutků
  • 1/2 prášku do pečiva
  • moučkový a vanilkový cukr na obalování

1. Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme těsto. Je zapotřebí tomu věnovat opravdu dlouhou dobu, aby bylo perfektně nadýchané. Pokud si na to netroufáte, zvládne to za vás domácí pekárna (program hnětení).
2. Po vypracování z těsta nožem vykrajujeme tvary dle fantazie a uprostřed uděláme otvor.
3. Smažíme v oleji jako koblihy. Ještě zatepla obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Autor:
  • Nejčtenější

Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

8. června 2024

Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu....

Sladké těšení na léto. Třešně jsou skvělé na koláč, zmrzlinu i k masu

15. června 2024

Většině z nás se při vyslovení slova třešně vybaví léto u babičky, sladké koláče, řezy a dorty,...

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Střední

90 min

Dokonalý dezert jako z michelinské restaurace.

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Vepřová panenka s pepřovou omáčkou

Střední

90 min

Lépe připravenou panenku jste snad ještě nikdy nejedli a pohodlně si ji můžete připravit doma.

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Špagety s omáčkou a bazalkovým pestem

Střední

30 min

S těmito špagetami se budete cítit jako na dovolené v Itálii.

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik tolik, že se jejich cena...