Zatímco vy si k nedělnímu obědu dopřáváte kachničku a jako moučník zakusujete bublaninu, vaši chlupatí mazlíčkové si pomlaskávají leda tak na obligátních granulích nebo konzervě. Jako pamlsek přežvýkávají neslaný nemastný psí suchar. Chcete jim udělat radost? Zpestřete jim jídelníček a upečte jim také nějaké dobrůtky. Potěší je třeba pizza z celozrnné mouky. Radostí vám oblíznou tvář z obou stran!
Recepty nejsou složité, přesto si na výsledcích pejsci pochutnají. Používejte co nejkvalitnější suroviny, abyste zvířátkům zbytečně nezatížili trávení.
Ani veterinář si nemyslí, že by domácí pizza byla pro zvířata velkým zlem. "Jednou za čas určitě jde udělat výjimku. Mělo by to být opravdu jen jako zpestření, nikoliv jako náhražka potravy," upozorňuje veterinární asistent Lukáš Hergert. "Nejopatrněji se chovejte u zvířete, které je zvyklé pouze na granule a konzervy," dodává.
Budete potřebovatNa těsto:
Na zdobení:
|
Do celozrnné mouky přidejte droždí a sůl a promíchejte. S droždím opravdu šetřete, aby z něj pejskové neměli nafouknutý žaludek. Poté přidejte další suroviny.
Na pizzu můžete místo dvou žloutků použít jedno celé vejce. Ale díky žloutkům bude pizza krásně nazlátlá. Díky vývaru bude zase vonět po mase, přesto jej lze nahradit vodou.
Ze všech surovin poté vypracujte nelepivé těsto. Příliš husté těsto nařeďte vývarem, do řídkého zase přidejte mouku. Těsto nechte v misce asi 15 minut odpočinout.
Poté z něj odkrajujte malé kousky, z nichž vytvarujte rukou (případně válečkem) malé placky (o průměru nepřesahujícím asi 10 centimetrů). Vyložte je na plech vystlaný pečicím papírem a jemně je po okrajích potřete olejem.
Středy namažte rajčatovým protlakem - nepoužívejte kečup, je příliš sladký. Rajský protlak v malém množství psům neublíží. Pak pizzu nazdobte - přihlížejte samozřejmě k oblíbeným chutím svého čtyřnožce.
Základem je kuřecí maso nakrájené na malé kousky, aby se dobře propeklo i uvnitř. Můžete ho nahradit nízkotučnou dušenou šunkou. Nezapomínejte ani na zeleninu, použijte tu, kterou má váš miláček nejraději. Zatímco jeden chlupáč si pochutná na paprice, další by za ni tlapku do ohně nedal. Vhodná je například kukuřice, hrášek, mrkev nebo rajče.
Ačkoliv na "lidskou" pizzu sýr patří, na psí ho raději nepoužívejte. "Psům se táhnoucí se rozteklý sýr špatně žvýká a v žaludku hůře zpracovává," doporučuje veterinární asistent Hergert.
Pokud jste na pizzu použili kuřecí maso, pečte ji prvních 10 minut na 110 stupňů, poté přitopte na 150 a dopečte tak, aby bylo maso propečené i uvnitř. Pokud použijete šunku a více zeleniny, stačí péct asi 10 minut na zhruba 130 stupňů, aby se zelenina příliš nepřipalovala.
Pizzy vydrží v lednici bez problémů do druhého dne, přesto mějte stále na paměti, že pro psy rozhodně nejsou hlavní potravou, a proto to s jejich množstvím nepřehánějte.