Recepty na sterilovanou zeleninu, kterou použijete v teplé i studené kuchyni

  7:04
Naložte si zeleninu na kyselo i pikantně. Hodí se vám jako základ jiných jídel či pochoutka třeba ke grilování.

Plněné chilli papričky. | foto: Isifa

Rajčata s česnekem a feferonkou

Rajčata s česnekem a feferonkou.Příprava: 15 minut + sterilování 30 minut

Na 3 menší sklenice

* 2 kg cherry rajčat
* 6 stroužků česneku
* 1 svazek bazalky
* 3 feferonky
* 6 kuliček bílého pepře
* sůl

1. Rajčata omyjeme, osušíme a propíchneme na dvou až třech místech velkou vidličkou.
2. Česnek oloupeme, stroužky podélně rozpůlíme, bazalku a feferonky omyjeme a necháme okapat.
3. Rajčata naskládáme do sklenic, do každé sklenice dáme několik lístků bazalky, čtyři půlky česneku, jednu feferonku a dvě kuličky bílého pepře.
4. Zalijeme vodou, sklenice pevně uzavřeme a sterilujeme půl hodiny při teplotě 90 stupňů.

NÁŠ TIP

Naložená rajčata použijte jako základ omáček na těstoviny nebo pizzu.

Květák se zeleninou

Květák se zeleninou.Příprava: 20 minut + zavařování 30 minut

Na asi 3 sklenice

* 1,5 l vody
* 500 ml octa
* 120 g cukru
* 50 g soli
* 1 lžička hořčičného semínka
* 5 kuliček nového koření
* 6 kuliček černého pepře
* 2 bobkové listy
* 1 květák
* sůl
* 1 malá cuketa
* 2 lžíce oleje
* 1 kapie
* 1 červená cibule
* čerstvá petržel nebo celerová nať

1. Smícháme vodu s octem a kořením a necháme 10 minut povařit.
2. Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a krátce povaříme v lehce osolené vodě. Omytou cuketu nakrájíme na kostky, orestujeme na pánvi na oleji.
3. Kapii rozpůlíme, vyjmeme semena, vypláchneme a necháme okapat. Rozkrájíme na proužky. Povaříme asi dvě minuty v osolené vodě. Cibuli oloupeme, rozkrájíme na tenčí měsíčky.
4. Zeleninu rozdělíme do sklenic, do každé přidáme několik lístků petržele a zalijeme nálevem. Zavařujeme 20 minut při 85 stupňů.

NÁŠ TIP

Přidat můžete i povařenou malou mrkvičku nebo stonky řapíkatého celeru.

Plněné chilli papričky

Plněné chilli papričky.Příprava: 30 minut + pečení 15 minut

Na asi 3 sklenice

* 1 kg chilli papriček nebo feferonek
* olivový olej
* 150 g sýra feta
* 3 stroužky česneku
* 1 sklenička kaparů
* 1 sklenička ančoviček
* 50 ml vinného octa
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Chilli papričky omyjeme, odřízneme vršky a vydlabeme semena, propláchneme vodou a necháme okapat (raději si vemte gumové rukavice). Sýr a česnek nakrájíme na tenké plátky, ančovičky na kousky, kapary propláchneme.
2. Papričky dáme do zapékací misky a zalijeme olejem, tak aby byly zakryté, pečeme čtvrt hodiny. Po vychladnutí slijeme a uschováme si olej. 3. Papričky plníme fetou, ančovičkami a kapary. Naplněné je zakápneme octem, prošlehaným s trochou soli a čerstvě umletým pepřem.
4. Naplněné papričky přendáme do skleniček, zalijeme olejem, zavíčkujeme. V chladničce vydrží několik měsíců.

Papriky se šalvějí

Papriky se šalvějí.Příprava: 30 minut + zavařování 30 minut

Na asi 6 sklenic

* 2 l vody
* 300 ml octa
* 150 g cukru krupice
* 60 g soli
* 1 polévková lžíce hořčičného semínka
* 6 kuliček nového koření
* 10 kuliček pepře
* 3 bobkové listy
* 300 ml oleje
* 3 kg paprik – žluté, zelené a červené
* čerstvá šalvěj

1. Z vody, octa, cukru, soli a koření svaříme nálev. Všechny ingredience povaříme 10 minut. Do hotového uvařeného nálevu prošleháme olej a necháme nálev vychladnout.
2. Papriky omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme jádřince. Rozkrájíme je na centimentrové proužky a asi dvě minuty povaříme v lehce osolené vodě.
3. Scezené papriky přendáme do sklenic, zalijeme nálevem a do každé přidáme lístek šalvěje. Sklenice uzavřeme a sterilizujeme asi 30 minut při 90 stupních.

NÁŠ TIP

Papriky můžete také opéct a naložit do olivového oleje.

Autoři:

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

Dany s Danielou jako vítězové úvodního kola

VIDEO Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

Burger, který potěší nejen chuťové buňky, ale i oko. Bude se líbit nejen...

VIDEO I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

Výborně vypečená pizza s trhanou mozzarellou a žampiony Dannyho s Danielou

VIDEO Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

I podzimní zvěřinu uděláte na grilu. Zkuste srnčí ragú na víně

Zvěřinové ragú s noky

VIDEO Zvěřina je v nejlepší formě právě teď. V dnešním dílu grilovací akademie vám pipMaster a jeho...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...