Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Potíže s vakcínami: dodávky omezí Pfizer, registrace AstryZeneca ohrožena

  14:28aktualizováno  19:16
Farmaceutická firma Pfizer dočasně omezí dodávky vakcíny proti nemoci covid-19 do Evropy, zatímco bude pracovat na zvýšení výrobní kapacity, oznámilo Norsko. Registrace vakcíny od AstryZeneca v EU je podle slovenského ministra zdravotnictví ohrožená z důvodu její možné nízké účinnosti.

Ministři zdravotnictví skandinávských a pobaltských států odeslali Evropské komisi dopis, v němž dávají najevo znepokojení a požadují vysvětlení tohoto kroku. Šéfka komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že objem nasmlouvaný pro první čtvrtletí firma doručí ve slíbeném období.

„Dostali jsme tuto zprávu dnes krátce před desátou hodinou. Očekávali jsme ve třetím týdnu (příští týden) 43 875 dávek vakcíny Pfizer. Teď to vypadá, že jich dostaneme jen 36 075,“ uvedl norský institut v prohlášení citovaném agenturou Reuters. 

Snížení dodávek je důsledkem omezení produkce Pfizeru tak, aby firma mohla zvýšit svou výrobní kapacitu z nynějších 1,3 miliardy na dvě miliardy dávek ročně, sdělil institut.

„Dočasné snížení dodávek zasáhne všechny evropské země... Zatím není zcela jasné, jak dlouho Pfizeru potrvá dostat se znovu na maximální výrobní kapacitu,“ dodal norský institut.

Norsko sice není součástí Evropské unie, v řadě věcí s ní ale úzce spolupracuje včetně nákupu vakcín proti covidu dojednaného Bruselem, píše agentura AFP.

Země žádají vysvětlení

Ministři zdravotnictví šestice unijních zemí - Dánska, Švédska, Finska, Litvy, Lotyšska a Estonska - v reakci na zprávu napsali do Bruselu dopis se žádostí, aby se komise okamžitě s firmou spojila a požádala o veřejné vysvětlení.

„Nejen, že to ovlivní časový plán očkování, ale také to sníží důvěryhodnost celého procesu,“ uvedli ministři v dopise citovaném řadou evropských médií. Dodali, že jejich vlády podporují společnou očkovací kampaň EU, sedmadvacítka se však musí vyvarovat jakýchkoli zdržení.

Von der Leyenová dnes uvedla, že hned po oznámeném omezení zavolala šéfovi Pfizeru. „Ujistil mě, že všechny dávky slíbené pro první čtvrtletí budou doručeny v prvním čtvrtletí,“ řekla na tiskové konferenci bez dalších podrobností.

Brusel neobjednal víc vakcíny kvůli Východoevropanům a Francii, píší Němci

Komise již na přelomu roku čelila výtkám od některých politiků za to, že podle nich zajistila malé množství vakcíny právě od společností Pfizer a BioNTech, která byla jako první schválena pro použití v EU. Unijní exekutiva kritiku odmítala s tím, že problém spočívá v nedostatečné výrobní kapacitě firem. Zároveň však EK z dosavadních 300 milionů dávek rozšířila kontrakt s americkou a německou firmou na dvojnásobek. Společnosti se pak kvůli zvýšenému zájmu rozhodly navýšit kapacitu výroby.

EU má smlouvy se šesti firmami na celkový objem 2,3 miliardy dávek, které mohou být k dispozici pro 450 milionů obyvatel členských zemí. 

Vakcínou od společností Pfizer a BioNTech se očkuje také v České republice. Kromě ní je v ČR používána vakcína od firmy Moderna.

Slabá účinnost vakcíny?

Registrace vakcíny proti nemoci covid-19 od společnosti AstraZeneca v Evropské unii je podle slovenského ministra zdravotnictví Marka Krajčího ohrožená, a to z důvodu její možné nízké účinnosti. Pokud by se tyto informace potvrdily, znamenalo by to problém s počtem dostupných očkovacích látek ve stávající koronavirové krizi. Krajčí to v pátek řekl novinářům.

„Zdá se, že je ohrožena registrace vakcíny od AstraZeneca. Klinické studie nevycházejí nejlépe. Pokud by se potvrdilo, že účinnost té vakcíny není dostatečná, bude to obrovský problém s množstvím vakcín,“ řekl slovenský ministr.

Pochybnosti, zda je vakcína od firmy AstraZeneca vhodná pro dosažení imunity celé společnosti proti covidu-19, dříve vyjádřili například někteří australští vědci. Australské zdravotnické úřady ale označily látku za účinnou a bezpečnou.

Slovensko sužují covidové rekordy. Nitra má v záloze zimní stadion pro mrtvé

Vakcínou od AstraZeneca, která vznikla díky spolupráci s Oxfordskou univerzitou, se již očkuje například v Británii. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nyní posuzuje žádost o její podmínečnou registraci.

Neschválení vakcíny od AstraZeneca v EU by na Slovensku patrně vedlo k prodloužení času, který bude potřeba k očkování populace proti covidu-19. „I v případě, že bychom s touto vakcínou začali očkovat, tak momentálně plán, co je týče proočkování populace, je s ohledem na dodávky vakcín natažen až do pozdních letních měsíců a začátku podzimu,“ uvedl Krajčí.

Podle údajů ze čtvrtka bylo na pětimilionovém Slovensku očkováno proti covidu-19 přes 47 700 lidí, tedy necelé procento populace. Očkování v zemi začalo na konci loňska látkou od společností BioNTech a Pfizer, mezitím Slovensko obdrželo také první dodávku očkovací látky od firmy Moderna.

Slovenští odborníci označili očkování za nejúčinnější způsob pro zvládnutí stávající koronavirové krize. Na Slovensku zejména v říjnu a pak od začátku loňského prosince výrazně stoupal počet nových potvrzených případů infekce. Úřady na to zareagovaly například omezením volného pohybu lidí. V uplynulých dnech se situace ohledně přírůstku nakažených přestala zhoršovat, nemocnice ale nadále zůstávají vytížené kvůli pacientům s covidem.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Sobotní teploty v Česku dosahovaly až 34 stupňů. Na rekord to ale nestačilo

Až na skoro 34 stupňů Celsia v sobotu odpoledne vystoupaly teploty v Česku. Na překonání rekordů to však kvůli extrémním teplotám z minulosti nestačilo. Vyplývá to z informací Českého...

27. července 2024  17:06

Američané se zhlédli v řepce. Jejich plány může zhatit Trumpův volební triumf

Čím dál více amerických firem sází na produkci řepky olejky. Kromě využití v gastronomii totiž roste globální význam této suroviny i na trhu s pohonnými hmotami. Další rozmach plodiny však momentálně...

27. července 2024

Černochová navštívila Ukrajinu. Uctila památku československých legionářů

Ministryně obrany Jana Černochová na Ukrajině uctila památku československých legionářů a vojáků druhé světové války. Připomněla si také oběti vojáků z českých zemí bojujících v řadách...

27. července 2024

Olympijská babička. Číňanka v barvách Chile debutovala na hrách v 58 letech

Paříž (Od našeho zpravodaje) Vzhledem k jejímu úctyhodnému věku je pochopitelné, že si vysloužila právě tuto přezdívku. Zeng Zhiying, 58leté rodačce z Číny reprezentující Chile, říkají „olympijská babička“. Na hrách v Paříži...

27. července 2024  16:58

Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.
Už nikdy nevyhazujte zeleninu z lednice: Přečtěte si, jak prodloužit trvanlivost.

Potravinové dózy jsou nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Jak ale zajistit, aby v nich potraviny zůstaly dlouho čerstvé? Na to jsme se...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....