Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

GLOSA: Komu už chybí Merkelová. Příliš ploché hrudníky a drzí Afričané

  20:37
V Německu se blíží volby do Spolkového sněmu a situace je otevřená tak, jako už mnoho let nebyla. Změny se rýsují i na politických scénách ve Skandinávii. Hlavy státu v Tanzanii a Rwandě nejdou pro ostré slovo daleko. To vše a ještě mnohem méně v nepravidelném výběru podstatných a především nepodstatných světových událostí.
Angela Merkelová při zahájení volební kampaně CDU/CSU v Berlíně (21. srpna 2021)

Angela Merkelová při zahájení volební kampaně CDU/CSU v Berlíně (21. srpna 2021) | foto: Reuters

Němci objevili nový hit – dřevěné figurky Angely Merkelové. Po první várce se zaprášilo jako po posledních currywurstech v kantýně Volkswagenu a vkrádá se tak myšlenka, že kancléřka bude po 16 letech v úřadu některým scházet více, než byli ochotni si připustit. „Už vám chybím?“ bude se moci brzy ptát po trumpovsku.

Už teď se zřejmě stýská předákům Křesťanskodemokratické unie. Zatímco „Mutti Merkel“ dokázala v roce 2017 vyhrát čtvrté volby v řadě i po migrační krizi a s velice sexy heslem Za Německo, ve kterém dobře a rádi žijeme (Für ein Deutschland, in dem wir gut und gerne leben – na sítích zesměšňováno pomocí zkratky fedidwgugl), nynější lídr CDU Armin Laschet má namířeno spíše k epochální prohře. A motto Společně za moderní Německo (Gemeinsam für ein modernes Deutschland) ho asi nezachrání.

Už na jaře CDU/CSU v průzkumech několikrát předběhli Zelení, nyní se ale propadá k 20 procentům a tento týden ji předčila pro změnu SPD, což je ještě potupnější (asi jako když vás v domově seniorů předběhne cestou na oběd, v 10:30, po léta nepohyblivý spolubydlící). Něco takového tu nebylo od jara 2017, kdy se sociální demokraté krátce vzchopili pod vedením Martina Schulze. Stačilo pár věcí – Laschetův smích při katastrofálních povodních či nenahlášení příjmů šéfky Zelených Baerbockové – a dříve vysmívaný lídr SPD, ministr financí Olaf Scholz, je náhle tím třetím, který se směje. Po volbách se tak může stát prakticky cokoliv.

Po letech první. Německá SPD se měsíc před volbami dostala do čela průzkumů

O kritické situaci v CDU svědčí fakt, že při víkendovém zahájení volební kampaně v Berlíně přišla na pomoc i dosud zdrženlivá kancléřka. Už předtím Laschet zkusil oživit kampaň tak, že si šel ve Frankfurtu zaboxovat do ringu. Následně si liboval, jak moc se mu získané zkušenosti mohou hodit. „Při boxování se toho člověk může hodně naučit,“ říkal. To ano, třeba jak dostat do huby.

Evropská politika může brzy přijít i o jinou výraznou dámu: „severskou Merkelovou“ Ernu Solbergovou. S norskou premiérkou známou také jako „železná Erna“, respektive její Konzervativní stranou to před zářijovými volbami nevypadá moc dobře. „Neptejte se jí, jestli prohraje,“ varuje prý její mluvčí novináře usilující o rozhovor. A asi je lepší poslechnout.

Jistě už pak v listopadu skončí ve funkci švédský premiér Stefan Löfven. Trénink na to má – v červnu podal demisi, když jeho kabinet ztratil důvěru, ale potom se do křesla vrátil, když nikdo jiný vládu nedokázal sestavit. Teď už to tedy prý bude doopravdy. Říká, že svému nástupci v čele sociální demokracie chce umožnit, aby se připravil na volby, jež budou příští rok. Spekuluje se, že nástupkyní Löfvena (a první švédskou předsedkyní vlády) by se mohla stát šéfka resortu financí Magdalena Anderssonová nebo ministryně zdravotnictví Lena Hallengrenová. Švédsko mělo po celou pandemii trapně jen jednu.

Po nedůvěře a demisi znovu vítězství. Švédským premiérem je dál Löfven

V Tanzanii jsou oproti Švédsku mnohem dál. Od března tam mají poprvé ženu dokonce v čele státu. Samia Suluhu Hassanová je prezidentkou od března, kdy zemřel (podle mnohých na covid) popírač covidu John Magufuli. Stejně jako její předchůdce, i ona dokáže vyprodukovat pozoruhodné výroky. Když přijímala národní ženský fotbalový tým do 23 let, který uspěl na poháru CECAFA (federace fotbalových asociací východní a střední Afriky), ocenila sice jeho úspěch, zároveň však zkritizovala to, jak některé hráčky vypadají. „Když je tady seřadíte, některé s plochými hrudníky vypadají, že jsou muži, ne ženy,“ nebrala si servítky prezidentka a politovala dotyčné, že se kvůli svému vzezření nevdají. Chybělo snad už jen to, aby řekla, že dotyčné jsou jí odporné.

Afričtí lídři jsou poslední dobou vůbec nějací oprsklí. Rwandský prezident Paul Kagame nedávno svou kritiku obrátil vůči anglické fotbalové scéně. Pustil se do londýnského Arsenalu, který jeho země sponzoruje. Rozezlilo ho, když „kanonýři“ v prvním zápase Premier League prohráli 0:2 s nováčkem z Brentfordu, jenž nejvyšší soutěž nehrál 74 let, což je snad ještě potupnější než zaostávat za SPD. „Nesmíme přijmout průměrnost. Tým musí být postaven tak, aby vítězil, vítězil, vítězil!“ psal na Twitteru.

„Fanoušci si nezaslouží zvykat na něco takového,“ doplnil později (jako kdyby fanoušci Gunners už nebyli zvyklí na ledacos). Musí to být zvláštní pocit, když vás jako neschopné peskuje prezident země, kde ne tak dávno zahynul při genocidě téměř milion lidí. Arsenal každopádně zareagoval po svém – o víkendu padl 0:2 s Chelsea.

A na závěr jedna zpráva z Filipín (nepříliš dobrá v případě, že jste podezřelý z pouličního prodeje drog nebo třeba žena). Prezident Rodrigo Duterte oznámil, že příští rok bude chtít ve volbě hlavy státu kandidovat na viceprezidenta.

Běžte na očkování, nebo vás nechám zavřít. Duterte hrozí Filipíncům

Známý tvrďák proslulý misogynními výroky tak chce podle kritiků trošku znásilnit ústavu a pokusit se aspoň částečně udržet u moci, protože jako prezident má nárok jen na jeden šestiletý mandát. Ještě se tedy řeší, zda by se úmyslu nevzdal, pokud by se o úřad hlavy státu ucházela jeho dcera Sara, jež nyní vede (jako dříve on) město Davao. Mají pozoruhodný vztah. Když před lety řekla, že byla znásilněna, označil ji za hysterku.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...