Na trhu v Trapppes nosí ženy arabského původu šátky. | foto: Profimedia.cz

Francouz si stěžoval, že islám ovládl jeho město. Dostal policejní ochranu

  • 428
Trappes, město nacházející se dvacet kilometrů západně o Paříže, se dostalo na přední strany novin kvůli výroku místního učitele. Didier Lemaire prohlásil, že město se podrobuje islámské radikalizaci. Většina obyvatel města, včetně starosty, s jeho tvrzením nesouhlasí. Většina je ovšem severoafrického původu.

„Žádná smíšená kadeřnictví, severoafrické ženy nemohou chodit do kaváren, je na ně vyvíjen nátlak, aby nosily šátek. Děti nemohou zpívat ve školách. Trappes už není ve Francii,“ řekl pro francouzskou televizi Lemaire.

Po tomto svém prohlášení byl Lemaire, který kritizoval i islámský radikalismus v hlavách svých žáků a který už na tamější škole raději neučí, z bezpečnostních důvodů umístěn pod policejní ochranu.

Načasování tohoto projevu bylo o to problematičtější, že v současné době francouzští poslanci řeší schvalování kontroverzního zákona o boji proti radikálnímu islamismu. Návrh zákona byl předložen po loňské vraždě učitele Samuela Patyho.

„Naši občané jsou stigmatizováni. Šíří se lži a nespravedlivá obvinění o tom, jak to tu funguje, často od lidí, kteří v Trappes nikdy nebyli. Máme tu nějaké problémy s kriminalitou, drogami nebo radikalizací, ale pracujeme na jejich řešení. A naše děti samozřejmě mohou zpívat na všech školách, máme i školní sbory,“ ohradil se proti Lemairově tvrzení starosta města Ali Rabeh.

Lemairovým tvrzením do karet nahrává fakt, že několik desítek mladých lidí z města, které má něco přes 30 tisíc obyvatel, odešlo do organizace Islámský stát v Sýrii nebo Iráku. Zároveň se Trappes nachází v departmentu Yvelines, stejně jako Conflans Saint-Honorine, kde byl zavražděn Paty.

Súdánec ubodal ve Francii úředníka. Ten mu oznamoval, že bude vyhoštěn

Rabeh Lemaira i média obvinil, že poskytnutím prostoru pro taková tvrzení rozdělují společnost. „Mladí lidé se bojí, že se nedostanou na dobré vysoké školy, když zmíní, že jsou z Trappes,“ rozčiluje se starosta a dodává: „Trappes je součástí francouzské republiky, nikdo nemůže tvrdit opak. Byl by takhle obviňován francouzský starosta s jiným jménem?“ Rabeh je synem marockých migrantů.

Z neohlášené reportáže, kterou z Trappes poskytla francouzská televize však vyplývá, že situace ve městě není možná tak tristní, jak ji Lemaire líčil.

Veřejnoprávní televize přinesla reportáž o idyle?

Na jedné straně města popíjí skupinka mužů před barem, zatímco na druhé se jiná vrací z modlitby v nedaleké mešitě. Město má čisté ulice, budovy jsou zrekonstruované a reportéři zaznamenali i kadeřnictví, která nabízela služby jak mužům, tak i ženám. 

Nad učitelem vynesli před jeho smrtí fatvu. Ve Francii vyšetřují desítky lidí

Lepší obrázek podpořil i časopis Trappes, který zmínil, že předměstí Paříže, které čerpá z programu obnovy měst, má novou moderně zařízenou hudební a taneční školu přístupnou i pro nízkopříjmové skupiny, nezaměstnanost se pohybuje jen okolo 5,6 procenta a lyceum, na kterém Lemaire pracoval, má nejlepší výsledky kraji.

Také místní obyvatelé se za své město postavili. „Jsou tu zastoupeny různé ideologie, islamisté i extremistické skupiny, ale spíše okrajově,“ vypráví Jacques Michelet, který vede basketbalový klub.

Místní katolický kněz Etienne Guillet k Lemairovu výstupu dodal, že ne vždycky je snadné žít na místě, kde funguje více komunit, ale v Trappes je podle něj situace velmi dobrá.

Možná dokud člověk právo na svobodný projev nevyužije příliš hlasitě. Nejen Lemaire má policejní ochranu. Požádal o ni i starosta Rabeh, kterému prý také vyhrožují smrtí.

Čečenec sťal v Paříži hlavu učiteli, který přednášel o svobodě slova:

16. října 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Paříž, Francie, Trappes

Video