Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Expert: Některé bavorské nemocnice by bez českých lékařů musely zavřít

  20:17
V Německu pracuje přes 50 tisíc Čechů a každým rokem jich přibývá. Spousta z nich do práce denně dojíždí z Čech, a to hlavně do Bavorska. „Čeští zaměstnanci jsou tu velmi žádaní,“ uvedl v rozhovoru pro iDNES.cz Michael Moritz, výzkumník z norimberského Institutu pro výzkum trhu práce a povolání.
Michael Moritz. Ekonom a výzkumník působící na Institutu pro výzkum trhu práce...

Michael Moritz. Ekonom a výzkumník působící na Institutu pro výzkum trhu práce a povolání (IAB) v Norimberku. Dlouhodobě se zabývá českými pendlery v bavorském pohraničí. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Podle německého úřadu práce (Bundesagentur für Arbeit, BA) pracovalo v celém Německu v září loňského roku 52 551 Čechů. Počet českých zaměstnanců v Německu rapidně stoupá od roku 2011, kdy země občanům Česka a dalších států střední a východní Evropy povolilo vstup na svůj pracovní trh. 

Přibližně polovina všech Čechů pracuje v sousedním Bavorsku, kde však za poslední roky přibylo i mnoho zaměstnanců jiných národností, a sice zejména Chorvatů a Rumunů, kterým Německo svůj pracovní trh otevřelo až v roce 2015, respektive 2014.

Vývoj počtu českých zaměstnanců v Německu a Bavorsku

Češi se dle Moritze za prací stěhují zřídka, a to i v rámci své země. „Neradi opouštějí okruh své rodiny, přátel a známých, a proto dávají přednost dojíždění. Mnohem více přistěhovalců v Německu pochází z jiných postkomunistických zemí, ale to může být i tím, že socioekonomická situace je v Česku ve srovnání s nimi přece jen o něco příznivější. Když západoevropské země EU otevřely svůj pracovní trh občanům nových členských států, přistěhovalo se do nich mnohem více Poláků než Čechů, a to i po přepočtu na celkový počet obyvatel obou zemí. Češi z historických důvodů neradi migrují,“ tvrdí Moritz.

Zatímco Češi pracují zejména v blízkosti hranic, Poláci se naopak soustředí spíše ve velkoměstech. „Může to být ale i tím, že na území bývalé NDR nesídlí tolik úspěšných firem jako v Bavorsku, které je celkově ekonomicky vyspělejší než nové spolkové země. I firmy z jiných spolkových zemí si radši otevřou pobočku v bavorském pohraničí než na východě Braniborska,“ vysvětluje.

Vysokoškoláci do Německa nemíří

Velkým tématem v Česku jsou odchody lékařů do zahraničí. Podle čerstvé statistiky německé lékařské komory loni ve Spolkové republice pracovalo 1 111 českých lékařů, což je o 4,5 procenta více než v roce předchozím. Většina českých lékařů pracuje v nemocnicích. 

„Některé nemocnice by bez českých sester a lékařů musely zavřít,“ upozorňuje Moritz. V pohraničí je podle něj poměrně dost českých lékařů, ale ve srovnání s počtem níže kvalifikovaných zaměstnanců, jako například zdravotních sester, kuchařů, pracovníků v gastronomii či pohostinství, je jejich velmi málo.

Většina Čechů pracujících v Bavorsku má jen střední školu. Vysokoškolské vzdělání má podle Moritze asi jen 10 procent zde pracujících Čechů. Typický český zaměstnanec v Bavorsku je muž ve věku od 25 do 54 let, asi jen třetina Čechů pracujících v Bavorsku jsou ženy. Přibližně dvě třetiny Čechů jsou zaměstnány ve službách, převážně v pohostinství, skladech a logistice. Zbývající třetina pracuje v průmyslu, a sice ve stavebním, spotřebním nebo elektronickém, uvedl Moritz.

Michael Moritz

  • Ekonom a výzkumník, od roku 2007 působí na norimberském Institutu pro výzkum trhu práce a povolání (IAB). Dlouhodobě se zabývá českými pendlery v bavorském pohraničí.
  • Vystudoval národní hospodářství a českou filologii na univerzitách v Řeznu, Praze a Brně. Vyučoval na Západočeské univerzitě v Plzni a také na univerzitě Friedricha Alexandera v Erlangenu - Norimberku.
  • Během svých studií se specializoval na ekonometrii a regionální a mezinárodní ekonomii. Do Prahy dorazil na pozvání Člověka v tísni debatovat o českých gastarbeiterech v Německu a Rakousku.

Češi v Bavorsku obvykle vydělávají o dost méně než je tamější průměr. Je to však způsobené tím, že často pracují v odvětvích s obecně nižšími příjmy. Diskriminováni jsou podle Moritze jen zřídka a místní proti nim nemají žádné předsudky. „Ty měli začátkem 90. let, kdy byly v Bavorsku asi desetkrát vyšší mzdy než v Česku, to se ale úplně změnilo. Dnes chybí kvalifikované pracovní síly a Češi jsou potřeba,“ řekl Moritz. Češi jsou podle něj také žádanější než pracovní síla z jiných zemí. 

Spolupracují i bavorská a česká učiliště

Nejvíce Čechů podle německých úřadů práce pracuje v okresu Cham v Horní Falci, kde sídlí hned několik firem s mezinárodní působností. Navíc je tu poměrně významný i cestovní ruch. Cham pak následují další okresy v Bavorsku a Sasku, zejména podél hranic.

Do vábení českých zaměstnanců jsou zapojeny i bavorské školy. Příkladem je třeba spolupráce učiliště v Domažlicích s učilištěm v hornofalckém Chamu. Čeští učni tak mají možnost strávit několik týdnů ve škole v Chamu, aby si zlepšili němčinu, a zároveň absolvují praxi v tamních firmách.

Němečtí žáci ale na zkušenou do Čech nejezdí. V několika školách se alespoň učí česky, ale poptávka po delším pobytu v Čechách je podle Moritze velmi nízká. „Být jediným německým žákem na české škole by bylo mnohem náročnější než spolu s několika dalšími Čechy strávit pár týdnů na učilišti v Německu,“ dodal Moritz. Bavorští zaměstnavatelé Čechům vzdělání bez problémů uznávají, jen by si podle něj přáli, aby výuka na české straně byla více praktická a nejen teoretická.

Německé společnosti a jejich pobočky v České republice

Bavorské úřady práce v českém pohraničí samy organizují akce, na kterých verbují nové zaměstnance. Česká města se k tomu v dobách vyšší nezaměstnanosti stavěla kladně, to se ale mění. „Teď je naopak nezaměstnanost v Čechách velmi nízká, začínají tu chybět kvalifikované pracovní síly a města si již nepřejí, aby lidé odcházeli za prací do zahraničí. Podobné akce se však přesto i nadále konají,“ upřesnil Moritz.

Často je aktivně hledají samy firmy, které organizují pracovní veletrhy například v Plzni, a navíc v Bavorsku existují welcome centra, jež poskytují poradenství zaměstnancům veškerých národností, i když pro radu si tam chodí nejčastěji právě Češi. „Možností nechat si poradit ohledně práce v Bavorsku je tedy spousta,“ uzavřel Moritz.

Mapa německých okresů podle nejpočetnější zahraniční menšiny. Tmavě modrou barvou jsou označeny čtyři okresy v Bavorsku, kde mezi cizinci převažují Češi.

Proč se v řešení migrace neinspirujeme Austrálií? Jde o menší množství, říká expert

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Z FBI nikdo nezavolal, tvrdí Trump. Chce se vrátit na místo atentátu

Bývalý americký prezident Donald Trump chce znovu navštívit město Butler ve státě Pensylvánie, kde se před dvěma týdny stal terčem neúspěšného atentátu. Termín plánované cesty neoznámil. Podle deníku...

27. července 2024  7:19

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....