Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Polsko chce českou pomoc, na běloruskou hranici vyrazí asi armádní ženisté

  16:19aktualizováno  19:59
Polsko přijalo českou nabídku pomoci se zvládnutím migrační krize na hranicích s Běloruskem. O konkrétní podobě budou obě strany teprve jednat. S největší pravděpodobností ale půjde o vyslání českých armádních ženistů, kteří by pomáhali se zajištěním hraničních plotů. Mandát bude schvalovat Parlament ČR.
Migranti se několikrát pokusili dostat přes polsko-běloruskou hranici. (9....

Migranti se několikrát pokusili dostat přes polsko-běloruskou hranici. (9. listopadu 2021) | foto: Reuters

Podle premiéra Andreje Babiše je Česká republika připravena s Poláky jednat o konkrétní formě pomoci. Jako nejpravděpodobnější vidí vyslání armádních ženistů. Využití armády by vyžadovalo souhlas Parlamentu.

„Začneme teď jednat o konkrétní pomoci a její podobě. S největší pravděpodobností se bude jednat o vyslání ženistů, tedy podobně jako v případě britských vojáků, kteří už v Polsku působí,“ potvrdil šéf české diplomacie Jakub Kulhánek.

Ten je podle svých slov rád, že polská strana zareagovala na nabídku pomoci pozitivně. Vyslání českých policistů a vojáků Varšavě nabídli před týdnem prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš.

„Důležité je zajistit bezpečnost polské a vlastně naší společné evropské hranice proti řízené nelegální migraci, kterou organizuje Lukašenkův režim,“ řekl Kulhánek.

Jak podotkl, už příští týden bude o situaci jednat v Budapešti na setkání ministrů zahraničí V4. „Určitě se budeme bavit o možnosti společné a konkrétní pomoci Polsku,“ dodal a zároveň kvitoval, že na vyslání českých vojáků do Polska panuje shoda mezi končící i nastupující vládou, což by mělo zaručit hladké projednání mandátu pro vyslání českých vojáků v Parlamentu.

Nabídněte Polsku naše vojáky, vyzvala vládu budoucí šéfka obrany Černochová

„Nyní předpokládám, že vláda co nejrychleji předloží návrh na vyslání do Parlamentu ČR, který jej standardním způsobem projedná,” uvedla dosavadní šéfka sněmovního výboru pro obranu a budoucí ministryně obrany Jana Černochová.

Polskou odpověď vítá a považuje podle svých slov za samozřejmost, že by Česko mělo Polsku ve zvládání migrační krize na jeho hranicích pomoci. „Tato krize je vyvolána běloruským režimem a my se musíme postavit za našeho spojence a souseda. Je to nejenom naše povinnost, ale především správná věc,“ dodala.

Polská žádost přišla v pátek

„O konkrétní formě české pomoci a počtech vojáků budeme jednat. Polský dopis přišel dnes a žádný konkrétní požadavek na počet vojáků neobsahuje,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Spojenci posílají vojáky na polské hranice. Varšavě by mohli pomoci i Češi

Ještě kolem 15:30 konkrétní žádost o pomoc Polsko nevyslovilo. „Stále platí nabídka pomoci Polsku, kterou jsme já, prezident a ministr zahraničí opakovaně tlumočili našim polským kolegům v posledních týdnech. Platí, že jsme připraveni vyslat policisty nebo případně i vojáky, pokud o to Polsko požádá,“ uvedl Babiš odpoledne. Později pak polskou žádost potvrdil.

Přijetí nabídky pomoci kvitoval i Hrad. „Pozitivní reakci polské strany vítáme. Prezidentovi Zemanovi na česko-polských vztazích vždy osobně velmi záleželo, a proto mi o jiné nabídku české vojenské pomoci zopakoval na nedávném jednání prezidentů V4,“ konstatoval ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

Polsko podle končícího předsedy vlády oceňuje diplomatickou podporu Česka při zavádění sankcí vůči Bělorusku a na pomoci Polsku panuje shoda mezi končícím kabinetem ANO a ČSSD a pětikoalicí ODS, lidovců, TOP 09 se STAN a Piráty.

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak na páteční tiskové konferenci mimo jiné uvedl, že maďarští a čeští vojáci by byli pravděpodobně využiti ke střežení a udržování hraničních bariér a přístupových cest. 

Ministr rovněž připomněl, že pomáhat do Polska už přijelo 155 britských a 150 estonských vojáků. Od prosince do dubna podle něj mají plnit ženijní a průzkumné úkoly.

23. listopadu 2021

„Jsme vděčni za podporu, kterou nám poskytli naši spojenci. Hybridní útok na Polsko je zároveň útokem na Evropskou unii a Severoatlantickou alianci. Jsme vzájemně solidární,“ řekl polský ministr obrany.

Polská hraniční stráž evidovala jen během 2. prosince celkem 46 pokusů o nelegální překročení hranice z Běloruska. Devíti osobám úřady nařídily opustí polské území. K násilným pokusům o překročení hranice docházelo především na úsecích střežených stanovišť v Narewce a Czermechu.

Polsko čelí migračnímu tlaku na hranicích s Běloruskem od jara, krize se ale vystupňovala na podzim. Varšava, pobaltské země a další unijní státy obviňují režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím bloku.

Minsk se tak podle nich mstí za sankce, které Evropská unie na režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana to popírá.

Premiér Babiš 23. listopadu uvedl, že Polsku opakovaně nabídl vyslání českých policistů či vojáků, tehdy však neměl signály, že by Varšava nabídku pomoci chtěla přijmout. Týž den vyslání českých vojáků na hranice s Běloruskem Polsku nabídl i prezident Zeman.

Autoři: , natoaktual.cz,
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....