Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Zubařka předběhla vládu. Žáky na koronavirus už si školy testují samy

  10:11aktualizováno  16:47
Co zatím nedokázala zorganizovat vláda, udělala mimo jiné jedna okresní zubařka. Druhá základní škola v Sedlčanech na Příbramsku v pondělí spustila zkušební testování žáků na koronavirus. Z 67 školáků, kteří test podstoupili, mělo sedm pozitivní výsledek. Nyní by měli podstoupit klasické PCR testy. Své žáky začala testovat také malotřídka v Branticích na Bruntálsku.

Neinvazivní antigenní testy ze slin zajistila lékařka Laura Roden z organizace Lékaři pomáhají Česku. V Sedlčanech se akce zúčastnilo 85 procent prvňáků a druháků.

Lékařka rodiče dětí, u kterých test ukázal přítomnost nového typu koronaviru, upozornila na možnost falešné pozitivity. V takovém případě by se pozitivně testovaní žáci brzy vrátili do školy. V opačném případě je čeká karanténa. V nejbližší době sedm pozitivních žáků čekají klasické PCR testy.

Testuje se podle ředitele školy Jaroslava Nádvorníka proto, aby se školy mohly opět otevřít a mohla v nich probíhat běžná prezenční výuka dříve, než dojde k poklesu nákazy či dostatečnému proočkování populace. 

„Velmi s touto aktivitou souzním, protože každý týden ve škole je dobrý. V podstatě by se toto připravované opatření dalo shrnout do věty PRAVIDELNĚ TESTOVANÁ ŠKOLA = BEZPEČNÁ ŠKOLA,“ uvedl ve svém prohlášení.

Místní zubařka Laura Roden pro žáky podle ředitele zařídila neinvazivní testování ze slin. „Při testování bude úkolem žáka plivnout do plastové nádobky pouze svou slinu, v ten okamžik nebude mít nasazenou roušku, pak si ji znovu nasadí. Žádné další úkony, kromě ukázněného chování, se od dětí nepožadují,“ uvedla Roden za iniciativu Lékaři pomáhají Česku.

Škola využila certifikované antigenní testy ze slin se senzitivitou 98,1 procenta.

Biochemik: Testy ze slin jsou na spadnutí, bude jich milion měsíčně

Další postup testování provede sama Roden nebo zdravotní sestry. Výsledek jim bude následně znám do patnácti minut. „Budeme se snažit testování provést v přátelském duchu tak, aby ho děti vnímaly jako svou pomoc, kterou poskytují celému městu v boji proti pandemii,“ dodala lékařka. Pokud s testováním rodiče dítěte nesouhlasí, může i tak žák nadále školu navštěvovat.

V případě pozitivity konkrétního žáka by jeho rodiče telefonicky informovala paní doktorka. Nakažený žák zůstane doma a bude předán do péče pediatra.

Plán testování žáků v Sedlčanech

Testování má pokračovat ve čtvrtek, během týdne ho mají podstoupit také žáci na základní škole v nedalekých Petrovicích. „Plánujeme, že by testování probíhalo pravidelně jedenkrát týdně do doby, než by se otevřela škola pro testování dalších ročníků,“ uvedl Nádvorník. Testování by podle něj spolu se žáky podstoupí i učitelský sbor a vychovatelé. 

„Veškeré testy, které jsou nyní na trhu, jsou určené pro profesionální použití, tedy test může být proveden pouze zdravotníkem. Ministerstvo zdravotnictví ale pracuje na změně tak, aby se žáci buď testovali sami doma, nebo aby na ně při odběru dohlížel učitel či jiný pracovník,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Testují i na Bruntálsku

S testováním školáků antigenními testy používanými v Rakousku začala také malotřídka v Branticích na Bruntálsku. Ráno děti vstanou, nasnídají se a rodiče je na covid otestují výtěrem z přední části nosu. Do školy už děti přicházejí s výsledkem testu. Za peníze sponzora pořídila testovací sady do každé rodiny svých školáků. „Každý žák dostal sadu s pětadvaceti testy, pětadvacet špejlemi na výtěr a dvěma kapátky s kontrastní látkou. Při použití jednou týdně testy vyjdou do konce školního roku,“ konstatoval ředitel Adam Šimůnek.

První vlna testování, kterou má škola čerstvě za sebou, zatím pozitivitu neodhalila. Testování je dobrovolné, z devětatřiceti žáků školy se netestují jen dva, jejichž rodiny chtějí počkat, až se začne testovat oficiálně.

Výtěry si trénuje i dvanáct žáků na distanční výuce. „Chceme, aby znaly systém. S výsledkem testu se fotí a posílají fotku do školy. Už se těší, až budou chodit,“ dodal ředitel, který chce na základě testování požádat o výjimku a i dvanáct starších dětí na jejím základě dostat do školy.

Babiš zrušil návštěvu Vídně, ohlásil zkušební testování českých školáků

Premiér Andrej Babiš se měl na plánované cestě do Rakouska seznámit s testováním na tamních školách, cestu musel ale kvůli špatnému počasí zrušit.

Kabinet by se měl v pondělí seznámit s nabídkou všech dostupných testů. Ministerstvo zdravotnictví má podle účinnosti a ceny doporučit vhodné k testování žáků. Babiš předpokládá, že by testovací materiál pro školy nakupovala Správa státních hmotných rezerv. 

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....