Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Z lidí zbylo jen spálené maso. Nacisté vyhladili i českou ves ve Volyni

  9:19
Filmy se o této události netočí, učebnice dějepisu o ní většinou mlčí. Přesně před 68 lety, 13. července 1943, nacisté na území dnešní Ukrajiny zpustošili obec Český Malín. Během pár hodin zaživa upálili či zastřelili 374 volyňských Čechů. Příčinu masakru se nikdy nepodařilo vysvětlit.

Památník obětem v Českém Malíně | foto: Wikimedia Commons

Tehdy devítiletý Josef Řepík přišel v plamenech o matku a sestru. "Otec našel při úklidu kusy matčiných šatů a sestřinu upálenou nohu, ze které zbylo jen chodidlo v botě," vzpomínal v rámci projektu Paměť národa.

V kuchyni našli otec se synem zabitou babičku. "Bylo jí už 78 let a nemohla se pohybovat, tak ji propíchli bodákem. Pod hlavu jí ještě dali zastřelenou kačenu. Takhle ti dacani zesměšňovali smrt starých lidí."

Lidé odváželi ostatky svých příbuzných a sousedů do společného hrobu. "To nebyly ani normální mrtvoly, to byly kusy spáleného masa," vybavoval si Řepík.

Němci obklíčili vesnici brzy ráno. Obyvatele nahnali do domů, které polili benzinem a zapálili. Kdo se pokusil uniknout, toho nacisté zastřelili. Celkem zemřelo 374 Čechů (z toho 105 dětí) a 26 Poláků. V obci shořely zhruba dvě třetiny domů. V sousedním Ukrajinském Malíně Němci téhož dne pobili 132 Ukrajinců.

Pana Řepíka a jeho otce zachránilo, že ještě za tmy vyrazili na pole nasekat krmení a pást krávy. Při zpáteční cestě je pak jedna Polka varovala, aby do vesnice nejezdili, protože "je tam zle". Na tři dny se proto schovali v lese.

Památník obětem z Českého Malína, který se nachází v Novém Malíně na Šumpersku

Bryčkou na svatbu na Volyni

Kromě nich masakr přežilo jen několik desítek lidí. Byli to především mladí muži, kteří na rozkaz Němců odváželi nakradený majetek a dobytek. "Dalších pár lidí nebylo ráno doma, několika se podařilo z hořících domů uniknout," dodává historik Jaroslav Vaculík z Masarykovy univerzity v Brně, který se tématem volyňských Čechů zabývá.

Všichni se po válce spolu s dalšími 10 tisíci rodinami volyňských Čechů vrátili do původní vlasti. Většina přeživších z Českého Malína se usadila ve Frankštátu na Šumpersku. Na počest obětí byla obec v roce 1947 přejmenována na Nový Malín. "Dnes ještě žije sedm lidí, kteří tehdy přežili. Z toho tři bydlí u nás," uvádí právní zástupce Nového Malína Marek Štencl.

Český Malín založili v roce 1871 v carském Rusku čeští přistěhovalci především z Žatecka, Lounska a Rakovnicka. V současnosti vesnici obývají jen Ukrajinci. "Uvažuje se, že se ostatky obětí převezou zpět do České republiky," říká Štencl.

Důvod vyvraždění se asi nikdy neobjasní, míní historik

Dodnes se však nepodařilo zodpovědět klíčovou otázku, proč Němci českou vesnici vyvraždili. "Žádný konkrétní důvod tam podle mě nebyl. Češi plnili dodávky a žádné problémy německé okupační správě nedělali," tvrdí Vaculík.

V oblasti byla tehdy nepřehledná situace. Kromě německých okupantů se tam pohybovali partyzáni ze SSSR, polští odbojáři a také ukrajinští nacionalisté Banderovci. Odborníci spekulují, že Němci chtěli Čechy zapojit do národnostních sporů, případně je zastrašit nebo se jim pomstít za údajnou pomoc sovětským partyzánům. Nelze ani vyloučit, že nacisté hodlali brutálně zakročit v jiné obci a Český Malín vyvraždili omylem.

Další vyvražděné obce

Kromě známých případů Lidic a Ležáků nacisté vyvraždili a srovnali se zemí i další české obce a osady. K několika případům došlo na jaře 1945 na samém sklonku války. Záminkou k masakrům většinou byla podpora partyzánů. V Ploštině na Valašsku Němci 19. dubna postříleli a zaživa upálili 24 obyvatel. O čtyři dny později v nedalekém Prlově upálili 16 lidí, 3 pověsili a 2 zastřelili. Zavražděni byli ti, kdo pomohli zběhům-provokatérům. V Zákřově na Olomoucku Němci 20. dubna zavraždili 19 mužů. V Javoříčku na Litovelsku 5. května komando SS zabilo 38 lidí. 

Vaculík se kvůli tomu před časem obrátil na kolegy v Kyjevě, zda nemají materiály německé vojenské správy. Odpovědi se však nedočkal.

"Pravděpodobnost, že se událost podaří objasnit, je velmi malá. Musely by se objevit archivní materiály. Nikdo ale neví, jestli se nějaké dochovaly a pokud ano, tak kde," říká historik. Podle něj také nikdy neproběhlo vyšetřování tohoto masakru.

Tragédii připomene výstava v Lidicích

Narozdíl od Lidic je osud obyvatel Českého Malína málo známý. "I proto jsme jednali s Památníkem Lidice, aby se povědomí o tragédii dostalo více na veřejnost. Loni se nám podařilo uzavřít smlouvu o spolupráci," říká Oldřich Rejchrt, autor památníku umístěném v Českém Malíně a do letošního dubna předseda Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel.

V pondělí byla o události v prostorách památníku zahájena výstava. Zvýšit informovanost o podobných nepříliš známých nacistických zvěrstvech se snaží také Iniciativa pro podporu vypálených obcích. Jejich tragické příběhy přibližuje i letos vydaná kniha Hlasy z hořících domů.

Stejně jako každý rok se ke smutnému výročí uskutečnila v Novém Malíně vzpomínková akce. Další proběhne v sobotu v Žatci, v jehož okolí také žije velký počet Čechů z Volyně. 

Autor:

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....