Poradci vyšli stát na desítky milionů. Nejvíc utratilo ministerstvo financí

  10:15
Za poradce a poradenské a právní firmy v loňském druhém pololetí nejvíce utrácelo ministerstvo financí, které jim vyplatilo 77,3 milionu korun. Naopak nejméně peněz vyplatilo za podobné služby ministerstvo zahraničí, které na tyto služby vydalo „pouze“ 885 tisíc korun. Vyplývá to ze seznamů poradců a advokátů, které ministerstva zveřejnila na svých internetových stránkách.
Ministryně financí Alena Schillerová během interview pro agenturu Reuters (11....

Ministryně financí Alena Schillerová během interview pro agenturu Reuters (11. září 2019) | foto: Reuters

Zveřejnění seznamů je součástí protikorupční strategie vlády schválené v roce 2013.

Ministerstvo zahraničí za druhé pololetí loňského roku vyplatilo svým poradcům a poradním orgánům 885 tisíc korun. Proti prvnímu pololetí se částka zvýšila o 72 procent. Zhruba polovinu částky vydané za druhé pololetí vyplatilo ministerstvo Advokátní kanceláři Nespala, se kterou má dlouhodobou smlouvu na právní a poradenské služby podepsanou v roce 2004. Ministerstvu poskytovaly poradenské, právní a auditní služby další čtyři firmy. Za konzultace ministerstvo platilo také pěti fyzickým osobám a Ústavu mezinárodních vztahů.

Kolik vyplácela ministerstva poradcům a poradním orgánům v 2. pololetí loňského roku (v korunách):
Ministerstvo zahraničních věcí885 000
Ministerstvo práce a sociálních věcízhruba 4,18 milionu
Ministerstvo spravedlnosti1,99 milionu
Ministerstvo dopravyvíce než 25,5 milionu
Ministerstvo vnitra37,2 milionu
Ministerstvo průmyslu a obchodu2,37 milionu
Ministerstvo zemědělství956 200
Ministerstvo obranyzhruba 1,2 milionu
Ministerstvo životního prostředípřes milion
Ministerstvo financízhruba 77,3 milionu

Ministerstvo práce vyplatilo loni ve druhém pololetí externím poradcům a poradenským a právním firmám zhruba 4,18 milionu korun. Nejvíc peněz vydalo za rady a služby kolem veřejných zakázek a informačních systémů. Proti prvním šesti měsícům minulého roku je celková částka skoro dvojnásobná. Stále je ale výrazně nižší než v předchozích pololetích, kdy překračovala 50 milionů korun. Mezi poradce ministryně Jany Maláčové dál patří exministr práce Zdeněk Škromach (oba ČSSD) a nově pak třeba ekonomka Ilona Švihlíková.

Ministerstvo spravedlnosti vyplatilo v loňském druhém pololetí desítce svých poradců 1,99 milionu korun. Jedinou novou tváří v poradcovském týmu se stal bývalý ministr zahraničí Jan Kohout, který bude od března zastávat místo politického náměstka ministryně Marie Benešové (za ANO). Z poradců obdržel nejvyšší odměnu - 480 000 korun - Vladimír Parez, který ministerstvu pomáhá se stavebními projekty a koordinací investičních akcí. Německý soudce Paul Springer si za půl roku vydělal 360 000 korun, Kohout 240 000 korun.

Ministerstvo dopravy vyplatilo ve druhém pololetí loňského roku svým poradcům a členům poradních týmů více než 25,5 milionu korun. Dalších více než 16 milionů úřad poradcům zaplatil v prvním pololetí. Celkově tak resort vloni na poradce vynaložil přes 41,6 milionu korun. Předloni úřad za poradenské služby zaplatil téměř 90 milionů korun, velká část tehdy směřovala například na studii vodního koridoru Dunaj-Odra-Labe, loni za projekt ministerstvo neplatilo nic.

Ministerstvo vnitra vyplatilo v druhém pololetí loňského roku poradenským společnostem, advokátním kancelářím a advokátům 37,2 milionu korun. U jednotlivých poradců ministerstvo výši odměn neuvedlo. V oblasti zpravodajských služeb radil ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) ve druhém loňském pololetí bývalý ministr vnitra a někdejší ředitel civilní rozvědky František Bublan. Jako poradce pro legislativu působil na ministerstvu někdejší místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Vtipy o zmatené DPH na pivo se nezakládají na pravdě, zlobí se Schillerová

V energetice, průmyslu a zahraničním obchodu Hamáčkovi radil bývalý ministr průmyslu a obchodu a člen ČSSD Milan Urban, bývalý šéf České pošty (ČP) Petr Zatloukal zase působil jako poradce v oboru vedení a řízení ČP. Všichni čtyři muži byli poradci na ministerstvu už v předchozím pololetí.

Nově v druhém pololetí působil na vnitru jako poradce bývalý poslanec ODS Jan Vidím, který v minulosti působil ve sněmovním výboru pro obranu a bezpečnost. Jako poradce náměstka ministra pro řízení sekce ekonomiky a provozu poskytoval poradenství v oblasti bezpečnosti státu a bezpečnostní politiky.

Ministr průmyslu měl tři poradce, ministři obrany a zemědělství po sedmi

Ministrovi průmyslu a obchodu radili loni v druhé polovině roku tři poradci, ministrovi obrany sedm lidí a odbor kanceláře ministra zemědělství evidoval také sedm poradců. Vyplývá to z údajů, které ministerstva zveřejnila na svém webu nebo poskytly ČTK. Za poradenské služby ministerstva vydala řádově miliony korun.

Možná budu mít tři řidiče, říká dvojitý ministr Karel Havlíček

Na ministerstvu zemědělství se částka vyplacená za poradce snížila proti předchozímu pololetí zhruba o 100 tisíc korun na 956 200 Kč. Ministerstvo uvádí jako nejčastější odměnu 200 až 300 korun za hodinu. Mezi poradci, kteří dávají svá doporučení odboru kanceláře ministra Miroslava Tomana (za ČSSD), bylo ve druhém pololetí sedm jmen, mezi nimi například bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Ministerstvo průmyslu a obchodu na svých webových stránkách uvedlo, že ve druhém pololetí loňského roku bylo poradcům a členům poradních orgánů vyplaceno dohromady 2,37 milionu korun. Ve druhém pololetí 2018 to bylo 4,08 milionu korun, meziroční pokles tak činí 42 procent. V prvním pololetí 2019 jim pak bylo vyplaceno 4,88 milionu korun. Poradci tehdejšího ministra Vladimíra Kremlíka (za ANO) na konci roku byli bývalý náměstek MPO Václav Petříček, senátor a bývalý ministr průmyslu Jiří Cienciala a ekonom Miroslav Zámečník. Dalších patnáct lidí pak během druhého pololetí loňského roku radilo na MPO náměstkům a státní tajemnici.

Na ministerstvu životního prostředí se oproti předchozímu pololetí seznam poradců a poradních orgánů příliš nezměnil. Celkově jim resort podle tabulky zveřejněné na webu vyplatil přes milion korun. Mezi poradci byli na konci roku například ekolog, vysokoškolský pedagog a někdejší poslanec za TOP 09 Bořivoj Šarapatka nebo bývalý ministr životního prostředí Bedřich Moldan. V prosinci skončil v Odborném poradním orgánu pro hodnocení výzkumných organizací Tomáš Hák z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Podle mluvčí resortu Petry Roubíčkové za něj dosud nikdo nominován nebyl.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) měl podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška v druhé polovině loňského roku sedm poradců, tedy stejně jako předchozí půlrok. Tehdy měl poradce třeba pro bezpečnost, zahraniční politiku, válečné veterány, duchovní služby a pro výuku angličtiny. Celkově poradcům ministra v druhé polovině roku úřad vyplatil zhruba 1,2 milionu korun. Podrobnější informace ministerstvo zveřejní v pondělí.

Ministerstvo financí vyplatilo v druhém pololetí loni poradním orgánům, poradcům, advokátům a advokátním kancelářím zhruba 77,3 milionu korun, za stejné období předloni to bylo zhruba 23,2 milionu korun. Za nárůstem vyplacené sumy jsou především výdaje advokátním kancelářím, které zastupují Česko v mezinárodních arbitrážích. V prvním pololetí loni MF vyplatilo zhruba 43,2 milionu korun.

Poradcem ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) je podle dokumentu od loňského dubna Radmil Drahoňovský, který poskytuje konzultace v oblasti veřejných zakázek. V druhém pololetí mu MF vyplatilo 83 750 korun.

Straníci a Ostraváci. Resort kultury začínají obsazovat Zaorálkovi lidé

Poradní sbor ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) tvoří pět lidí, z toho dva částečně nahrazují práci kabinetu ministra. Tuto sekci, kde pracovali vždy lidé, kteří připravovali pro ministra podklady a pomáhali mu s agendou, zrušil Zaorálkův předchůdce Antonín Staněk (ČSSD). Dnes Zaorálkovi s organizací cest nebo přípravou na vládu pomáhají Daniela Vašátková a Jakub Bakule. Poradní sbor ministra doplňují Přemysl Houda, Ilja Racek a René Kühn, vyplývá z údajů na webu ministerstva.

Vašátková a Bakule pracují na plný úvazek a dostávají kolem 40 000 korun měsíčně. Tři externí poradci musejí každý měsíc odevzdat výkaz práce s počtem odpracovaných hodin. Limit pro ně je 20 hodin týdně, maximální výše vyplacené částky by měla být 32 000 korun za měsíc, sdělila na dotaz ČTK Iva Awwadová z tiskového oddělení MK.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...