Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud se zabýval záznamy ze seancí kutnohorské sekty, vyloučil veřejnost

  16:27
Městský soud v Praze v pondělí přehrál část zvukových nahrávek z „léčitelských seancí“ usmrceného vůdce kutnohorské sekty Richarda Š. Důkaz provedl za zavřenými dveřmi, audio je totiž součástí stále probíhajícího vyšetřování druhé větve kauzy. Z vraždy sektáře viní obžaloba dvě ženy, obě vinu odmítají.

Několikahodinový audiozáznam, který má zachycovat, jak se autoritářský léčitel Richard Š. choval během sezení ke svým klientům, tajně pořídily jeho někdejší spolupracovnice, nebo možná přesněji – služky.

V rámci hlavního líčení je u soudu předložila státní zástupkyně Jana Murínová, která je získala od středočeských policistů objasňujících druhou větev kauzy (více zde: Člen sekty z Kutné Hory spáchal sebevraždu. Bál se rituálu, kde ubili muže).

Žalobkyně zároveň žádala, aby audio nemohla slyšet veřejnost a nedošlo tak k narušení probíhajícího vyšetřování druhé části případu. Předsedkyně senátu Daniella Sarah Sotolářová jí vyhověla a veřejnost vyloučila.

V kauze léčitele z Kutné Hory viní policie šest lidí z neposkytnutí pomoci

Soudkyně ještě předtím provedla všechny listinné důkazy a připomněla, že posledním, co zbývá, je dokončení výslechu revizního znalce z oboru psychiatrie, což by mělo proběhnout za dva týdny. Zároveň upozornila, aby si strany připravily své závěrečné řeči.

Obhajoba zpochybňuje revizní posudek, který měl vnést jasno do toho, zda obžalované ženy byly při údajném vraždění při smyslech a zda věděly, co dělají. Advokáti proto soudu navrhli neobvyklý krok – revizi revizního posudku.

„Podle našeho názoru nebyl zadán jako revizní posudek a nesplňuje jeho náležitosti. Podle toho, jak při minulém hlavním líčení probíhal výslech pana profesora Hosáka (znalce – psychiatra, pozn. red.), tak máme za to, že jeho závěry, už jen z odborného hlediska, nejsou správné,“ řekla iDNES.cz obhájkyně Andrea Vejběrová.

Obhajoba je od počátku přesvědčená, že klientky byly pod tak silným vlivem vůdce sekty Richarda Š., že jednaly v podstatě jako roboti, a když jim muž údajně řekl, ať ho zabijí, poslechly. Revizní znalci však mají jiný názor – podle nich si ženy byly vědomy, co páchají.

„Žádné pochybnosti o revizním znaleckém posudku nemám. Znalci zcela logicky, odborně a jednoznačně vyvrátili závěry znaleckých posudků zpracovaných na žádost obhajoby. Naopak potvrdili správnost posudků z přípravného řízení,“ uvedla státní zástupkyně Jana Murínová.

„Narušené“ dítě

V průběhu pondělního hlavního líčení zazněly další detaily ze sektářova života tak, jak je ve vazbě v listopadu 2022 sepsala jedna z obžalovaných žen a jeho „pravá ruka“ – bývalá učitelka tělocviku Irena Stejskalová. Richard Š. (†50) se jí svěřil, že podědil léčitelské schopnosti po svém dědovi i tátovi.

„Otec ho brával k léčení klientů a Ríša ho už jako dítě v úspěšnosti léčení předčil. Otec Antonín se bál konkurence a díky svým známostem s lékaři umísťoval Ríšu do ústavů jako ‚narušené‘ dítě. Podle slov Ríši mučil otec Antonín celou rodinu. Dědečka prý přiměl k oběšení se. Babička byla usmrcena tím, že ji strčil ze schodů. Manželka od něj odešla, dceru sexuálně zneužíval. Později ji ochromil zavedením bodného předmětu do páteře. Skončila v ústavu pro postižené,“ vzpomínala obžalovaná žena, co jí sektář vyprávěl o své rodině.

Mladý léčitel se zpočátku živil jako vrátný nebo kuchař v kutnohorské nemocnici. Časem si ve městě pořídil byt. Nastěhoval se tam s Olgou P. a jejími dvěma dcerami. Trojice žen se starala o jeho zázemí, domácnost, poštu, oblečení i kontakt s vnějším světem.

V bytě začal léčit. Půlhodinové seance, za které inkasoval 500 korun, provozoval sedm dní v týdnů, vždy od šesté hodiny ranní do desíti večer. Noví klienti se k němu dostávali prostřednictvím těch, které už „léčil“. Nejprve bral jednotlivce, později dvojice i početnější skupinky lidí – to už pracoval jen v neděli a v pondělí. „Říkal, že má tady na Zemi vyšší poslání a že léčení lidí je pro něj něco jako vedlejšák,“ vzpomínala Stejskalová.

Klientům doporučoval, ať konzumují enzymové tablety, dále jim „ordinoval“ denní cvičení, zejména kliky, a denně také měli svou domácnost vytírat Savem, používat čističku vzduchu, žehlit vše včetně ponožek a spodního prádla, otužovat se, nepít kávu a alkohol.

4. května 2023

V sexu střídal matku i dceru

Začátkem prosince 2021 se od něj „hospodyně“ ze dne na den odstěhovaly. Richardovi Š. se zhroutil svět. Svou pobočnici Stejskalovou žádal, ať se s nimi spojí a zařídí, aby se vrátily.

„Telefonát s nimi byl dlouhý a pro mě zdrcující... že už to s Ríšou nemůžou vydržet, že je na ně strašně přísný, že jim stále nadává, že je tam občas i fyzické násilí, že se mu v ničem nezavděčí... a teď přijde to, co se mnou otřáslo... že si teď střídá intimně jednou matku a jednou dceru a že se jim to hnusí a že to takto nechtějí. Mně se sesypal svět, protože jsem celé ty roky (15 let) měla za to, že Ríša žije v celibátu,“ popsala ve svých poznámkách bývalá tělocvikářka.

Richard Š. si pak našel do své domácnosti náhradu – mladou zubní lékařku Magdalenu, která později z lásky k němu přijala jeho příjmení. Udělal si z ní služku, zároveň ji nutil pracovat a v noci měla bdít – hlídat jeho spánek.

Těžko představitelné vypětí, které zubařka prožívala, trvalo zhruba deset měsíců – do října 2022, kdy Magdaleně a učitelce Stejskalové nařídil, aby ho usmrtily.

Samozvaný léčitel podle obžaloby nejprve dobrovolně spolkl lék se zklidňujícími a hypnotickými účinky, který mu zubařka podala. Ihned poté chtěla zavolat záchrannou službu, v tom jí ale muž i pedagožka zabránili. Zubařka ho poté řízla skalpelem do třísla a na zápěstí a vpíchla mu celkové anestetikum. Právě na akutní otravu touto látkou podle znaleckého posudku muž zemřel.

Obě vysokoškolsky vzdělané ženy po činu podle obžaloby čekaly, až mužovo tělo samo zmizí, protože jim to před svým skonem sliboval. Když se tak nestalo, ženy se společně obrátily na policii.

Podle státní zástupkyně vraždily společně a po předchozím uvážení, za což jim hrozí 12 až 20 let vězení.

6. září 2023

Autor:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Nečistý boj o trampské kempy na Kokořínsku: úřad tajně uzavřel dohodu

17. června 2024

Premium České vědecké kapacity se zastaly existence nelegálních trampských tábořišť v CHKO Kokořínsko. Nyní...

Na ochranu sportovců v Česku nikdo nedohlíží, říká zakladatelka iniciativy

17. června 2024  19:48

V zahraničí dohlíží na bezpečnost sportovců tzv. Safeguarding Officeři. Chrání je před obtěžováním...

Putinova vzdálená neteř se stala náměstkyní na obraně, její manžel ministrem

17. června 2024  19:46

Ruský diktátor Vladimir Putin vyměnil několik náměstků ministra obrany a na jednu z těchto pozic...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  19:37

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...