Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S lidmi si hrál pro svoji zábavu, řekla svědkyně o usmrceném léčiteli

  12:34aktualizováno  13:17
V kauze údajně zavražděného kutnohorského léčitele Richarda Š. vypovídali v pátek u Městského soudu v Praze někteří z jeho klientů. Jedna z žen ho označila za manipulátora, který vyhledával lehce ovlivnitelné lidi a mimo jiné i pro svoji zábavu zasahoval do jejich životů.

Veronika S. měla problém otěhotnět. Proto začala před více než deseti lety navštěvovat léčitele Richarda Š. žijícího v Kutné Hoře. Na nedělní seance dojížděla nepravidelně ze zahraničí, kde v té době žila. Za „léčbu“ platila 500 korun. Sezení podle ní probíhalo tak, že „léčený“ člověk stál, léčitel ho držel za břicho a za záda, kolem seděli ostatní a drželi se za ruce.

„Na svém těle jsem cítila, že mnou prochází nějaká energie. Cítila jsem, v jaké části těla se ta energie nachází. Netuším, jak léčitelé léčí. Každý má svoje metody. Když jsem se ho na to ptala, nedokázal mi to vysvětlit. Určitě mi nějak pomohl, například výživovými radami,“ uvedla svědkyně. Doplnila, že později otěhotněla, avšak neúspěšně.

Až zpětně si prý uvědomila, že Richard Š. byl manipulátor. „Vybírali se ti lehce manipulovatelní, ti, co měli nějaké trauma a bylo lehké je odseknout od rodin,“ vzpomínala.

S lidmi si podle svědkyně hrál, dělal různé vztahové i stěhovací rošády, třeba řekl dvěma lidem, že se mají sestěhovat k sobě, ale nesmí spolu žít jako milenci, jen mají sledovat zrcadlení svých charakterových vlastností. Sázel do nich prý pomyslná semínka.

„Přišli k němu dva cizí lidé –⁠ kluk a holka. Klukovi řekl, líbíš se jí, holce řekl, líbíš se mu. Zasadil semínko a čekal, co z toho vykvete. Přišlo mi, že to dělal pro zábavu, protože měl deprese,“ vypověděla. Stejným způsobem vytvářel příběhy a stavěl některé klienty proti svým rodinám. „Udílel rady podobné pokynům, člověk si snad ani nedovolil pochybovat,“ řekla svědkyně.

Výnosná sekta zavražděného léčitele. Guru zubařky Saxany měl 90 milionů

Ona sama prý byla jednou z mála, kdo se mu dokázal vzepřít. „Nikdy jsem od něj necítila nátlak, jak ho mohli cítit jiní, nikdy na mě nezvýšil hlas, nebyl na mě zlý, nikdy mi neřekl: půjdeš tam a uděláš to. Já bych to stejně neudělala. Nechci ze sebe dělat rebela, ale já jsem nad tím přemýšlela. Když jsem ho neposlechla, žádný trest nenásledoval,“ dodala.

Léčitele zároveň označila za muže s takovou autoritou a nadvládou, že byl nad všemi psychology. Kvůli problémům s očima přicházel o zrak a údajně už v roce 2018 se Veronice S. svěřil, že by chtěl dobrovolně odejít ze světa. „Napsal mi smsku, že už to nedává, že lidi jsou zlí.“

Za polibek do vlasů vyloučen z léčby

„Byl také trochu paranoidní, co se týče úklidu. Pánové byli tlačeni k častějšímu mytí. Mnoha lidem tím pomohl se o sebe začít pořádně starat. Někdy to bylo tak extrémní, že to byla opravdu dezinfekce domova. Ti, co měli třeba ekzémy, to však jenom kvitovali,“ vysvětlovala.

Svědek Tomáš S. začal k léčiteli chodit před lety kvůli bolavým kloubům. Později mu Richard Š. oznámil, že má roztroušenou sklerózu. „Podle lékařů jsem ji neměl. Ale Richardovi jsem věřil. Za léčbu, za jedno sezení, jsem platil 500 korun,“ uvedl muž.

Na pokyn léčitele se musel také rozejít se svou partnerkou nebo začít žít s nyní obžalovanou kutnohorskou zubařkou Magdalenou Š. V domácnosti žil spolu s nimi ve třech další léčitelův klient.

26. dubna 2023

„Řekl (léčitel) o ní, že je ku**a, ať si s ní zkusíme žít. Byl puntičkář na úklid, naučil mě uklízet. Museli jsme denně vstávat ve čtyři hodiny ráno, někdo utíral prach, někdo podlahu, hodně jsme dbali na hygienu na toaletě. Základním čistícím prostředkem bylo Savo,“ popsal svědek.

Léčitel mu také nařídil, aby jel na léčení do lesa, kde měl být nahý, bez jídla a přemýšlet o sobě. K dalším detailům tohoto „kempování“ odmítl svědek vypovídat, což předsedkyně senátu označila za pochopitelné. Středočeská policie totiž stále vyšetřuje okolnosti, za jakých v souvislosti s touto „léčbou v lese“ přišli o život dva léčitelovi klienti.

Tomáš S. také uvedl, že ho Richard Š. na rok a půl „vyloučil z léčby“, protože si dovolil políbit do vlasů Terezu P., která léčiteli pomáhala v domácnosti.

Svou pozdější partnerku, obžalovanou zubařku Magdalenu Š., měl léčitel podle svědkyně Veroniky S. zcela ovládnout. „Dosáhl její naprosté oddanosti. Plně věřila, že to, co Ríša činí a jak se chová, je správné. Až po jeho smrti jsem se dozvěděla o tom, jak měl být agresivní,“ prohlásila svědkyně.

Nařídil mi, ať ho zabiju, nešlo odmítnout, slyšel soud obhajobu bizarní vraždy

Dvaatřicetiletá zubařka a pětašedesátiletá učitelka v důchodu Irena Stejskalová, která rovněž patřila do okruhu léčitelových nejbližších lidí, podle obžaloby usmrtily Richarda Š. po půlnoci na 4. října 2022 v bytě starší z žen v pražských Hájích. Podle žen si muž smrt přál.

Samozvaný léčitel proto nejprve dobrovolně spolkl lék se zklidňujícími a hypnotickými účinky, který mu zubařka podala. Ihned poté chtěla zavolat záchrannou službu, v tom jí ale muž i pedagožka zabránili. Zubařka ho poté řízla skalpelem do třísla a na zápěstí a vpíchla mu celkové anestetikum. Právě na akutní otravu touto látkou podle znaleckého posudku muž zemřel.

Obě vysokoškolsky vzdělané ženy po činu podle obžaloby čekaly, až mužovo tělo samo zmizí, protože jim to před svým skonem sliboval. Když se tak nestalo, ženy se společně obrátily na policii.

Podle státní zástupkyně vraždily společně a po předchozím uvážení, za což jim hrozí 12 až 20 let vězení.

26. dubna 2023

Autor:
Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...