Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Vojenskou základnu USA nechce 83 % Čechů

  11:58
Drtivá většina obyvatel si v Česku nepřeje americké raketové základny. Vyplývá to z prvního průzkumu veřejného mínění na toto téma. Zpracovala ho agentura Median pro MF DNES.
Američtí experti v Česku zkoumají, kde by mohly být základny. Ilustrační foto.

Američtí experti v Česku zkoumají, kde by mohly být základny. Ilustrační foto. | foto: ČTK

ČTĚTE TAKÉ:
Američané zkoumají Libavou kvůli raketové základně

Průzkum agentury Median pro MF DNES ukázal, že odpor vůči umístění americké základny na českém území je nečekaně silný, že mnozí nedělají rozdíl mezi situací nyní a po roce 1968 a že spousta lidí vlastně vůbec neví, oč jde.

"Lidé většinou nemají dost informací o tom, co by pro ně trvalá přítomnost amerických jednotek znamenala. Takže u nich převládají zpravidla obavy a někdy i strach," vysvětlil Jaroslav Hadrava z agentury Median.

S přítomností amerických jednotek souhlasí 17 procent obyvatel, proti je 83 procent dotázaných. Hlavním důvodem k odmítnutí raketové základny je suverénně bezpečnost. Opírá se o ni každý třetí dotázaný z těch, kdo řekli "ne".

Když měli svůj postoj vysvětlit, ukázalo se, že se bojí hlavně terorismu, neboť mají pocit, že umístění základny přivolá nežádoucí pozornost teroristů, podobně jako se to dříve tvrdilo o Rádiu Svobodná Evropa v centru Prahy.

Kromě toho se objevuje ještě jeden zjednodušující soud: rakety nás před teroristy neochrání. Tyto obavy nejsou liché, protože je často zmiňují i věrohodní experti. Základna protiraketové obrany může být zajímavým cílem - jako každá jiná americká základna. Právě v tom logika českých obav poněkud klouže.

Prozatím není vůbec jasné, co by případně v Česku mohlo vzniknout. Pokud by zde byly třeba jen radary, pak by to byla základna, jakých mají USA po světě mnoho. Jenže k brodu je zatím daleko, něco takového zřejmě ještě nevědí ani v Pentagonu.

Síla vyvolává problémy
Pokud by měli teroristé zálusk útočit proti americkým cílům, zřejmě by si vybrali něco jiného než základnu v českých lesích. Není ani pravděpodobné, že by "trestali" Česko, protože základna je primárně vojenským objektem.

Velkou roli u těch, kdo základnu odmítají, hraje to, že by byla americká. Zkušenost s násilným pobytem dvou cizích armád na českém území za posledních pár desítek let vyvolává příslušnou reakci: přítomnost cizích vojsk je špatná a nežádoucí.

Kromě toho zřejmě hraje roli situace v Iráku, kde Češi vidí - jak si myslí - že síla vyvolává problémy. S tím souvisí i jedna česká názorová zvláštnost, kterou průzkum přesvědčivě ukázal: když se budeme tvářit, že nic nevidíme, nic nebudeme dělat, nic se nám nestane.

Pro ty, kdo základnu chtějí, je skoro stejným argumentem jako zvýšení bezpečnosti rozšíření ekonomických příležitostí a pracovních míst. Všude ve světě Američané zaměstnávají místní, a když základny ruší, jako třeba v Německu, lokální ekonomika klopýtá. Jaký by byl hospodářský přínos základny, je však zatím ve hvězdách.

Američané jako Sověti
Se základnami nejčastěji nesouhlasí lidé nad padesát let. V této skupině je proti 94 procent dotázaných. "Neblahé zkušenosti s dvacetiletým pobytem sovětské armády jsou ve starších lidech silně zakořeněné," míní Hadrava a dodává, že rodiče tuto averzi leckdy přenášejí i na děti.

Přítomnost amerických raketových vojsk v Česku má největší podporu u mladších lidí do třiceti let. S umístěním základen v Česku souhlasí 31 procent z nich.

Kde by mohla vzniknout americká základna.

Američtí experti zkoumají terén
V úterý zahájil průzkum tří armádních výcvikových prostorů. Konkrétně jde o Boletice, Jince a Libavou. Boletice leží v Jihočeském kraji a jeho hejtman Jan Zahradník tvrdí, že pokud Česko vstoupilo do NATO kvůli bezpečnosti, mělo by k tomu přispět i výrazným činem - přijetím antiraket USA.

Stejně to chápe obyvatelka Libavé u Olomouce Lenka Křivánková. "Konečně by tu začaly fungovat obchody a služby. Když se v Německu rušily americké základny, lidé protestovali," řekla.

Šéf ODS Mirek Topolánek, který sestavuje novou vládu, věří, že základna by pro Česko znamenala přínos. "Výrazně by zvýšila bezpečnost země a potvrdila by naši důvěryhodnost jako spojence v NATO," řekl. Upozornil také, že základna by měla i pozitivní ekonomické dopady.

Plukovník "jehně"
Je to trochu symbolické: dvaadvacetičlenný tým amerických odborníků, kteří od úterý posuzují, zda by bylo v Česku možné umístit základny protiraketové obrany, vede plukovník "jehně". I tak se dá přeložit jméno programového manažera Protiraketové agentury USA Williama Lamba.

Onu symboliku plukovníkova jména spatřují čeští raketoví odborníci i v tom, že Američané nediktují své požadavky, nýbrž se Prahy trpělivě ptají, zda si mohou prohlédnout tři armádní výcvikové prostory. Svůj příjezd kvůli volbám na žádost české vlády dokonce odložili.

Jedním z důležitých kritérií je podle českých diplomatů pro Američany navíc podmínka, že své střely namířené proti balistickým raketám nevyzpytatelných režimů nerozmístí v zemi, která s touto ochranou nesouhlasí.

A co budou experti protiraketové agentury v Česku dělat? Informací není mnoho. Drahomíra Nová z tiskového odboru ministerstva obrany však naznačuje, že mohou zkoumat silnice do armádních cvičišť. Američany navíc bude zajímat, jaké jsou v Boleticích, Jincích a na Libavé přírodní podmínky. Podle ministra obrany Karla Kühnla se zohledňuje i dostatek pracovních sil.

Proč Češi nechtějí základny?

Kvůli bezpečnosti.
Byly tady už sovětské rakety.
Jsem pacifista.
Jsme malá země.
Ať si je udělají doma.
Nechci u nás cizí armádu.
Amerika je špatná.
Nejsme militantní stát.
Jsme mírová země.
Obdoba Varšavské smlouvy.
Zdroj: Median pro MF DNES, 354 respondentů
Autoři:

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera dubajského vládce Spojených arabských emirátů, šejka Muhammada bin Rašída Maktúma...

22. července 2024  9:36

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....