Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Iráčané, kteří utekli z českého „kravína“, získali v Německu azyl

  19:03
Iráčané, kteří odmítli český azyl a utekli do Německa za lepším životem, nakonec uspěli. Uprchlíci našli v Německu útočiště na církevní půdě, a úřady je proto nemohly vrátit zpět do vlasti. Lhůta pro možné vyhoštění nyní vypršela a skupina uprchlíků získala definitivně azyl, někteří z nich pak dlouhodobé povolení k pobytu.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Kolem uprchlického tábora v Hamburské ulici v Drážďanech projíždí tmavý mercedes. Okna stažená, hudba na plné pecky a uvnitř čtyři iráčtí mladíci kývají hlavami do rytmu rapu. Ukazují, jak se jim v Německu daří, a natáčejí si na mobil migranty, kteří je za plotem sledují. Ještě před rokem a půl na tom však byli podobně. 

Žili právě ve zdejším uprchlickém táboře, do kterého utekli za lepším životem z Čech. Tam je přesídlila česká nezisková organizace jako pronásledované irácké křesťany, kterým hrozila v jejich zemi smrt. Sedmnáctičlenná rodina Georgise Batta známá svým výrokem o tom, že v Jihlavě „nebude bydlet v přemalovaném kravíně“, má vyhráno. Němci už je nemohou vrátit do Česka nebo vyhostit do Iráku, jak plánovali. Získali definitivně azyl, někteří z nich pak dlouhodobé povolení k pobytu.

„My samozřejmě jejich osud sledujeme a víme, že část z nich nyní získala azyl a část přechodné povolení pobytu v Německu. Víme, že se jim daří, ale v osobním kontaktu s nimi nejsme. Naším cílem bylo dostat je do bezpečí, a to se podařilo,“ řekl Jan Talafant z nadace Generace 21, která zařídila přesídlení Iráčanů do Česka v lednu 2016.

Iráčané z Česka uprchli v dubnu 2016 do Německa, kde požádali o azyl. Když jim jej německé úřady zamítly a drážďanský soud nařídil jejich zpětnou deportaci do Česka, skryli se v malém hornolužickém městečku Herrnhut, česky Ochranov, u Evangelické jednoty bratrské. Ta jim poskytla dočasný, takzvaný církevní azyl. Přesně na dobu, než uplynula lhůta pro jejich možné vyhoštění ze země.

„Nemůžu o jejich případu mluvit, vedení to zakázalo. Zákaz je striktní, nesmím vám ani říct, jestli tu ještě bydlí,“ zaráží snahy zkontaktovat rodinu Battových zaměstnankyně církve.

MF DNES zjistila, že dodnes tu bydlí už jen někteří z nich. Část rodiny se odsud odstěhovala na jedno z drážďanských sídlišť do panelového domu, kde získala byty, další zase do Norimberka, kde měli příbuzné. „Několikrát týdně chodíme na němčinu, jezdíme na výlety, poznáváme Sasko,“ chlubí se jeden z uprchlíků Martin Batto na internetu.

Německý sen

Na internetu na sociálních sítích týden co týden zveřejňují snímky a videa, jak grilují, pořádají společné rodinné večeře nebo se jen tak fotí právě na výletech po Německu.Tam mohli zůstat díky církevnímu azylu. „Ten dostali na dobu, kdy je mohlo Německo vyhostit. Tedy de facto byli schováni na území církve, a jakmile vypršela doba, kdy je mohla země vyhostit, mohou se znovu volně pohybovat. Je to způsob, jak se legálně vyhnout vyhoštění,“ přikyvuje koordinátor projektu přesídlení Talafant z nadačního fondu Generace 21.

Z čeho nyní Iráčané financují svůj život v Německu, nakoupili vybavení bytů, obří televize, kožené sedačky, osobní automobil apod., není jasné. K fotkám s drahým vybavením na sociálních sítích jen připsali „užívej života a nestarej se“.

To, proč církev o uprchlících dál mlčí, má jednoduché vysvětlení. Nechce riskovat, že u jejího domu budou pochodovat odpůrci migrace. Právě v Sasku má základnu protiimigrantské hnutí Pegida. Evangelíci dokonce sami v noci střeží dům, ve kterém azylanté žijí. 

Věřící MF DNES vzkázali, že poskytnutí azylu Battovým podle nich bylo správným rozhodnutím. Po odsunu z Německa by podle nich rodině hrozilo nebezpečí. „Nedalo se vyloučit, že by rodinu čekalo vyhoštění z Česka do Iráku, čímž by se členové rodiny ocitli ve stavu ohrožení života. Proto Bratrská jednota okamžitě vyšla vstříc jejich prosbě o církevní azyl,“ napsala církev ve vyjádření.

Rodina Georgise Batta přiletěla do Česka spolu se skupinou 89 lidí, které sem přesídlila zmíněná nezisková organizace. Po třech měsících však zmizeli s tím, že nejsou spokojeni, jaké byty jim Česko nabídlo. Několik týdnů bydleli v rekreačním zařízení Okrouhlík u Jihlavy, následně jim jihlavská radnice nabídla byty přímo v centru krajského města. 

Opravené, s novými kuchyňskými linkami, podlahami i čerstvě vybílené a vykachličkované. Iráčané je odmítli a následně uprchli do Německa. „Byty, které pro ně byly připravené, město dnes normálně dál pronajímá jako jakékoliv jiné městské,“ řekl mluvčí radnice v Jihlavě Radek Tulis.

Tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec sliboval, že se Česko zasadí o návrat Iráčanů zpět do země. To se nepodařilo, ačkoliv Němci v dubnu 2016 poslali českému ministerstvu dopis, aby si Praha Iráčany převzala zpět. Bylo to hned po jejich zadržení v Německu. Česko to kvůli formálním chybám odmítlo a program přesídlování iráckách křesťanů z uprchlických táborů na Blízkém východě vláda zastavila.

Dnes už osud Iráčanů úřady nezajímá. „Skupinu osob, která získala status v Německu, dále nesledujeme,“ uvedla včera pro MF DNES mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...