Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Topolánek: Hledám vojsko, které půjde za mnou

  10:03
Čas na rozmyšlenou skončil. Mirek Topolánek zůstává v politice. "Nejsem žádný chudáček, umím se bránit. Umím ránu přijmout i vrátit. Někteří lidé se chovají v politice jako neuvěřitelní šmejdi," říká předseda ODS v rozhovoru pro MF DNES.

Předseda ODS Mirek Topolánek vysvětluje, proč zůstává lídrem strany a co chce v politice ještě dokázat. | foto: Kateřina ŠulováČTK

Baví vás ještě politika? V poslední době jste popudlivý a máte pocit, že všichni na vás pořád útočí.
Samozřejmě, že mě baví. Něco mě na ní baví hodně, pak je něco, co mě nebude bavit nikdy. A to je snad u každé profese, to je normální. Normální džob, profese, řemeslo. Je čím dál méně lidí, kteří ho zvládají profesionálně. Kdybych měl generelně odpovědět, tak současná česká politika přece nebaví nikoho.

Proto jste odešel ze Sněmovny?
To přece nebylo tak, že bych odněkud utíkal. Byl to naprosto promyšlený, chladnokrevný krok. Prostě snaha dostat se z hřiště, kde nejsou žádná pravidla, začít si před volbami lajnovat hřiště nové, stanovit si svoje pravidla, která si myslím, že česká politika má mít. Já už do Sněmovny nepotřebuji chodit, odsud už nic dobrého nevzejde.

Když už nejste poslanec, platí vás teď ODS?
Ano, strana mi dává plat, stejně jako to bylo před volbami 2006, než jsem se stal poslancem. Takto jsou stanovena naše pravidla, že předseda strany je placeným funkcionářem, když není v parlamentu. Mám plat ve výši předsedy poslaneckého klubu (zhruba 90 tisíc korun hrubého – pozn. red.).

Povedete tedy vůbec ODS do voleb příští rok na jaře?
Určitě, vzal jsem si na to krátký čas na rozmyšlenou.

Proč tedy neodejít z české politiky do Bruselu a být eurokomisařem?
Spekulace, že o to usiluji, byla špinavá hra. Kdybyste se mě zeptal před třemi měsíci, odpovím vám, že existují tři jména, která připadají v úvahu jako eurokomisař: Fischer, Topolánek, Paroubek. Teď vám řeknu, která to rozhodně být nemohou: Fischer, Topolánek, Paroubek. I kdybych s tou myšlenkou koketoval, tak politická konstelace je úplně jinde. Já jsem s tou myšlenkou ani nekoketoval. Člověk v politice přijímá určité výzvy. Já to dělat nechci. Žertem říkám, že už nad sebou nikoho nesnesu, čili nemohu dělat v komisi, kde je nějaký šéf.

A podle čeho se rozhodujete, zda zůstat v domácí politice?
Podle toho, jestli mám ještě chuť nechat do sebe kopat, nechat na sebe plivat, nechat o sobě psát lži. Toto sice nechci, ale zjistil jsem, že odpovědnost lídra pravice za rozumnou politickou scénu mi nikdo nevezme. Já rozhodně z boje utíkat nebudu. Porvu se o své místo jak v ODS, tak na politické scéně. Mám za sebou intenzivní kampaň, potřeboval jsem si odpočinout. Každá kampaň vezme sílu a o to hůř, když nepřijde to vyústění v podobě nějakého výsledku. Zmar, frustrace, beznaděj, zjištění, co je dvacet let po revoluci možné – to jsem musel v sobě srovnávat. Hru na osobní útoky bez jakéhokoliv ideologického náboje, hru na závist, nenávist, dehonestaci prostě hrát nebudu.

Tím, jak teď kolem sebe ve všech vidíte nepřátele, mi připomínáte Václava Klause na konci 90. let.
To teda musím říct, že se mýlíte. Já jsem si přece ty lži nevymyslel. Jestli už nejsem schopen se ani bránit útokům, tak je musím překousnout a jít dál. Pravdu byste měl, kdybych hystericky křičel a na každou vylhanou větu podával žalobu. To nedělám. Já se s tím prostě musím srovnat, že mí soupeři používají prostředky za hranou zákona. To je čistě můj osobní souboj o integritu. Nemám pocit, že bych byl hysterický, že bych kolem sebe sekal a neustále podával žaloby a trestní oznámení.

No, občas s vámi emoce cloumají. Posíláte novinářům SMS, kde jim ostrým slovníkem vynadáte...
Esemesky beru jako soukromý dopis.

Máte pocit, že do vás kopou i političtí soupeři?
Ale vy ze mě děláte chudáčka, nechte toho, prosím vás. Já nejsem žádný chudáček, já se umím bránit. Umím ránu přijmout i vrátit. Někteří lidé se chovají v politice jako neuvěřitelní šmejdi. Prostě není možné, když společnost je založena na dodržování dohod, smluv, na platnosti zákonů, toto všechno porušovat jenom proto, že chci nějaké voliče. To není můj styl a nikdy nebude.

A jaký je tedy váš styl?
Společnost je v trablech, dvacet let po revoluci neví, kde je, kam patří, zpochybňuje se euroatlantická vazba země a projevují se sympatie k autoritativním režimům Ruska a Číny. Nejsme schopni uspořádat volby. Ptám se: A co dál? Podle mě jsme na určité křižovatce, společenské, politické, ekonomické. Jediným možným řešením je pokus vystoupit z nefunkčního modelu a začít hledat a rýsovat nové hřiště. Proto chci přijít a předložit společnosti dlouhodobější vizi a nejenom program okamžitých výhod a momentálních bonusů. Kam společnost má kráčet a co pro to má udělat. Na to potřebuji čas, prostor, za sebou vojsko. To je přesně ta situace, v níž se nacházím – hledání vojska, hledání týmu.

Jsou takové změny vůbec možné, když hlavními "vojevůdci" v politice zůstanou Topolánek a Paroubek?
Paroubek bez Topolánka je mrtvý politik. On přece žije jen z toho, že populisticky vykládá své levicové bludy a vymezuje se vůči mně. Žije z toho, že útočí na mě.

Obráceně to snad neplatí?
Naopak to nefunguje. Je evidentní, že já jeho hru hrát nebudu. Myslím si, že Jiří Paroubek je politik minulého tisíciletí. Úkolem politika není dehonestovat, ale nabídnout alternativu. Já ji chci nabídnout.

Vedle sebe existovat nemůžete. Souhlasíte, že volby rozhodnou, kdo z vás bude muset z politiky odejít?
Osobně se domnívám, že řada hráčů v byznysu i politice má cíl daleko jednodušší, a to je odstranit oba. Protože díky té animozitě je fakticky vyloučena velká koalice, po které touží velký byznys. Velký byznys ji chce hlavně proto, že to je klídeček, smrádeček a jsou nějaké jistoty, předvídatelná situace. To, že to destruuje politický systém, je jim úplně jedno, protože byznysově je to takhle správně. Velcí kluci, kteří stojí a tahají za nitky, si myslí, že dost bylo Paroubka i Topolánka. Já se tomu nemíním úplně podrobit.

Kdo jsou ti velcí kluci?
Snad nečekáte, že vám to řeknu. Já teď chci vybudit trochu spící ODS po fatální porážce v loňských krajských volbách. Strana se prakticky neaktivizovala, pořád hledá nějaké problémy. Potřebuji ódéesku probudit, motivovat. Potřebuji za sebe říct: Já, Mirek Topolánek, tady znovu stojím, kdo jdete se mnou, postavte se za mě. Potřebuji za sebe dostat vojáky, abych cítil sílu.

Vy ji teď v ODS za sebou necítíte?
U veřejnosti podporu cítím, jak potkávám lidi. Teď potřebuji motivovat vlastní stranu, která je nabourávána odchodem Václava Klause, stranou Svobodní Václava Klause. Lidem se najednou líbí poměrně černobílé scénáře a zapomněli na to, že politika je bolestný, trpělivý a mravenčí proces, kde nejsou v takto polarizované společnosti žádné revoluční kroky možné.

ODS se láme na Lisabonské smlouvě posilující Brusel?
Lisabonská smlouva je možná výbušné téma v ODS, ale veřejnost nezajímá, a dokonce významně nezajímá ani voliče ODS. Ve straně je výbušnou věcí jen proto, že Václav Klaus si vybral dvě témata – Evropskou unii a globální oteplování – a na nich se vymezuje vůči celému světu. Přestože s ním sdílím celou řadu názorů na Lisabonskou smlouvu, nemám rád ortodoxní fundamentalistické postoje. Dělá mu to popularitu, dostává se na přední stránky světových médií, je tímto zajímavý, ale to je jeho hra. Říkám, že evropská integrace nám spoustu věcí bere. Ale to, co nám dává, je natolik zásadní a důležité, že nevidím jediný důvod, proč by Češi měli být náfukové, kteří budou tvrdit: my jsme jediní chytří z celé EU, všichni ostatní jsou idioti, my dobře víme, jak ta smlouva je škodlivá a povede do pekel.

A vaše ODS – jaká má být?
ODS musí ukázat vůli po vítězství a semknutost. Na kongresu chci přesvědčit ODS, že stojí za to se porvat o voliče seriózním způsobem, dlouhodobou vizí. Nebude to odlišné od toho, co jsme tvrdili v 90. letech, ale musí za tím stát konkrétní recepty, konkrétní činy. Nesmí to být jen proklamace.

Jak bude vize vypadat? Například být za deset let jako Finsko?
Tak to není, máme specifickou situaci. Střední Evropa je složité území, byla předmětem zájmů z Východu i Západu, máme jinou historii. My přece nemůžeme kopírovat nějaké vzory, my si můžeme vzít příklad z konkrétních řešení. Pro mě jsou sympatické prvky anglosaské politiky, skandinávské politiky.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...