Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Babiš využívá svých médií, tvrdí Sobotka. Nesmysl, reagoval ministr

  11:14
Ministr financí Andrej Babiš využívá podle premiéra Bohuslava Sobotky svých médií ke zvyšování tlaku na sociální demokracii. Předseda vlády to v pátek uvedl v souvislosti se zjištěními MF DNES o nevýhodné privatizaci OKD, za kterou Sobotka jako ministr financí zodpovídal. Babiš jeho tvrzení označil za nesmysl.

Sobotka na články o prodeji státního podílu OKD reagoval po pátečním jednání grémia ČSSD.

"Je potřeba si uvědomit, v jakých médiích se tato informace objevuje. Jsou to média, která vlastní pan Babiš, který je naším koaličním partnerem a se kterým jsme teď ve sporu ve věci financování zdravotnictví a ve věci prodloužení těžby na Dole Paskov. Čili já myslím, že si to nelze vykládat jinak, než že pan Babiš využívá i tento nástroj k tomu, aby zvýšil tlak na koaličního partnera," řekl novinářům Sobotka.

Kauza privatizace OKD

Babiš jeho slova popřel. "Je to nesmysl. Přece sám víte, že do Mafry nezasahuji," napsal ministr v SMS redaktorovi iDNES.cz.

Sobotkovo tvrzení odmítla i šéfredaktorka MF DNES Sabina Slonková. "Obsah MF DNES vzniká v redakci MF DNES, Andrej Babiš s ním nemá nic společného," uvedla Slonková. Babišův Agrofert je majitelem vydavatelství Mafra, do kterého patří iDNES.cz, MF DNES či Lidové noviny.

"Případ OKD jsme začali mapovat od ledna letošního roku, kdy vyšly první díly, mimo jiné proto, že Bohuslav Sobotka mířil do premiérského křesla a stejně jako v jiných případech jsme chtěli čtenáři poskytnout komplexní informaci, kdo se stává jejich premiérem, jaké má majetky, jaká slabá místa. OKD navíc není žádná stará kauza, právě v lednu policie zahájila výslechy obviněných postav případu. A to, že by si články o OKD a premiérovi kdokoli objednal, je lež," doplnila Slonková.

Články o privatizaci OKD publikoval i server iDNES.cz, jeho šéfredaktor Michal Hanák se proti výroku premiéra také ohradil. "Nepracujeme na ničí objednávku. Za obsah serveru iDNES.cz odpovídá pouze redakce. Článek jsme zveřejnili, protože zjištění MF DNES je natolik závažné, že by ho měli znát i naši čtenáři," uvedl Hanák.

Okamura podal na Sobotku trestní oznámení kvůli OKD

Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura a místopředseda Jaroslav Novák podali trestní oznámení na premiéra Bohuslava Sobotku kvůli prodeji státního podílu OKD. "Celá transakce působí tak, že Bohuslav Sobotka, případně rovněž další členové vlády se mohli dohodnout s kupcem, aby prosazoval nejnižší cenu za OKD, neboli co největší ztrátu a škodu pro stát, který zastupoval," uvedlo hnutí.

Sobotka k tomu uvedl, že policie prodej podílu OKD vyšetřuje již řadu let. "Já jsem jí v této věci poskytl maximální součinnost. Jsem dokonce přesvědčen, že žádný prodej státního majetku nebyl v minulosti vyšetřen tak důkladně jako prodej akcií OKD. Prodej se uskutečnil za tržních podmínek, což mimo jiné potvrdilo i dnešní vyjádření současného spoluvlastníka pana Bakaly pro MF DNES (Bakalovo vyjádření čtěte zde)," reagoval premiér.

MF DNES zjistila, že stát prodal v roce 2004 společnosti Karbon Invest Ostravsko-karvinské doly výrazně pod cenou. Když o prodeji žádala informace Evropská komise, Sobotkou vedené ministerstvo financí poslalo do Bruselu dokumenty hájící prodejní cenu, které nechal vypracovat Karbon Invest (více čtěte zde).

Vláda Stanislava Grosse prodala 45,88 procenta akcií OKD za 4,1 miliardy korun, znalecký ústav Novota přitom hodnotu podílu odhadl na 10,3 miliardy korun. Premiér odmítá, že by při privatizaci pochybil, trvá na tom, že stát prodal svůj podíl za tržní cenu.

O situaci v OKD a dole Paskov se chce ministr financí podle svých slov osobně přesvědči. Vládní koalice se kvůli podpoře pro OKD pře. "Chci se přesvědčit o celém řešení OKD, nejen Paskova. Měli bychom postupovat podle smlouvy jak byla podepsána," uvedl Babiš.

Sobotka po pátečním grémiu také uvedl, že je znepokojen situací na ministerstvu financí, které podle něj žádá odklad v přípravě zákonů, jež mají zlepšit výběr daní. Ministerstvo to odmítá. "Nežádali jsme o posun termínu u žádné novely či zákona.
Jediné, co chceme posunout, je z nelegislativních úkolů vlády, analýza k zákonu o majetkových přiznáních. Úkol i termín předložení zákona samotného však zůstává stejný," řekl mluvčí resortu Marek Zeman.

Bělobrádek: Spory řešme na jednáních koalice, ne tiskovkách

ČSSD a ANO mají v současnosti ve vládě několik sporů. Ministři za ANO například na středečním jednání kabinetu odmítli navýšení plateb za státní pojištěnce (více čtěte zde). Rozdílně se koaliční partneři staví i ke kauze protonového centra (více zde).

Neshody panují také kolem prodloužení těžby v Dole Paskov, kterou utlumuje právě OKD. Ministr průmysl a obchodu Jan Mládek (ČSSD) navrhl, aby stát poskytl podporu 1,1 miliardy korun. S tím nesouhlasí ANO ani KDU-ČSL (více čtěte zde).

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka by se rozdílné názory na jednotlivá témata měly řešit v rámci běžných jednání, například v rámci koaliční rady nebo předsednictva vlády.

 "My se do těchto sporů nezapojujeme. Zažili jsme si nějaké vymezování se i v rámci vyjednávání koalice, teď by tyto věci měly patřit do systému řádného jednání. Takovéto vzkazování si a hrocení problému na tiskových konferencích vůbec nepovažuji za šťastné," řekl iDNES.cz vicepremiér. Zda se neshody projevují i na atmosféře při jednáních vlády, nechtěl komentovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - OLOMOUC (A12493)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....