Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Návrat Kalouska, školné i nadstandardy. Místopředseda chystá oživení TOP 09

Vysíláme   10:00
Během horké fáze kampaně do eurovoleb nechce tříštit pozornost, ale ve druhé polovině roku chystá velký „rebrand“ své strany. V Rozstřelu to řekl místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel, který se nebrání ani zavedení školného na vysokých školách, rozšíření nadstandardů ve zdravotnictví ani návratu Miroslava Kalouska do nejvyšších ústavních funkcí.

Politika Miroslava Kalouska a také Karla Schwarzenberga byla podle Havla hlavním důvodem, proč TOP 09 nejprve volil a následně do ní i vstoupil. „Miroslav Kalousek je stále členem strany ve Středočeském kraji. A čas od času jsem účasten na jednání, na nichž je i on,“ říká Matěj Ondřej Havel.

„(Kalousek) V současné době není členem vlády, takže si asi může dovolit některé kroky glosovat s větší odvahou a razancí, jak to třeba dělá na síti X,“ navazuje Havel s tím, že on sám by se rád dočkal toho, aby se Kalousek znovu zapojil do aktivní politiky TOP 09.

Kalousek se s Pekarovou baví

A není tedy chybou, že nakonec Kalousek nekandiduje do Evropského parlamentu?

„Já si myslím, že domácí politika by Miroslavu Kalouskovi slušela víc než evropská. Myslím, že bude mít ještě co říci. Myslím si, že by mu slušelo to, kdyby zastával nějakou ústavní funkci. My jsme mu například nabídli kandidaturu do Senátu, což odmítl.“

A co neshody mezi Kalouskem a současnou předsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou? Jsou reálné? Nebo jde o mediální zkratku?

„Je tam určitá konfrontace názorů, protože on někdy dosti peprně, ostře komentuje dění. Ale domnívám se, že to vychází spíš z toho, že je to taková mediální konfrontace.“

„Že to asi může působit jako nesmířený boj, že ti dva lidé spolu v rámci TOP 09 vůbec nemluví. Ale mohu dosvědčit, že Markéta Pekarová Adamová je schopná s Miroslavem Kalouskem mluvit a Miroslav Kalousek mluví s ní,“ tvrdí poslanec.

Školné a nadstandardy ve zdravotnictví

A jak si představuje Matěj Ondřej Havel „rebrand“ své strany? „Na druhou polovinu tohoto roku se chystáme na to, abychom strategicky a srozumitelně komunikovali nějaká řešení, recepty pro Českou republiku.“

Podle poslance to bude vycházet z dlouhodobého ukotvení TOP 09 jako konzervativně-liberální strany, která chce vycházet z politiky zodpovědného hospodaření se státními financemi, v zahraniční politice se hlásí k odkazu Karla Schwarzenberga a jeho lidskoprávní agendy a nebojí se hovořit ani o kontroverzních tématech jako je školné na univerzitách nebo rozšíření nadstandardů ve zdravotnictví.

„Co se školného na vysokých školách týče, můžu vám říct svůj názor: pokládám ho za prospěšnou věc, ale jen tehdy, pokud bude velmi dobře nastaven systém sociálních stipendií,“ navrhuje Havel.

„A dovedu si představit i diskuzi o nadstandardech ve zdravotnictví, nicméně ne jako zpoplatnění standardu. Pokud bychom diskutovali o nadstandardech, tak to neznamená snížení kvality péče v tom bezplatném ranku pro nás pro všechny. Znamená to, že si můžete připlatit třeba za to, že budete na pokoji sám nebo že budete mít třeba vířivku v porodnici,“ dodává poslanec TOP 09.

Langšádlová je erudovaná odbornice

A jak Havel zpětně hodnotí vyhazov ministryně pro vědu Heleny Langšádlové? Podle místopředsedy TOP 09 není nic neobvyklého, když dojde ke změně na ministerském postu. „Je to přirozené, normální. Koneckonců je to osmá změna v současné vládě.“

Matěj Ondřej Havel řekl, že Helena Langšádlová svou odbornou práci zvládala bez větších problémů a těšila se i podpoře odborné veřejnosti. Nezvládla však komunikaci.

„Tým paní ministryně Langšádlové čítal asi jenom 14 lidí a je jejím manažerským rozhodnutím, komu a kolika lidem svěří komunikaci a jak si tým sestaví. To je vždy odpovědnost konkrétního ministra,“ míní poslanec.

Lajky nestačí, věda potřebuje peníze, říká nový ministr Ženíšek

„Paní ministryně připustila, že komunikaci podcenila, že ji to mrzí a my skutečně musíme mít na lidi ve vládě nároky, které odpovídají tomu, aby byla skvělá jak obsahová složka, tak komunikační složka,“ doplňuje Havel s tím, že v tom očekává kvalitativní změnu od nového ministra pro vědu Marka Ženíška.

Poslanec zároveň předpokládá, že Helena Langšádlová zvládne svou novou sněmovní roli, v jejímž rámci se má jako poslankyně zabývat bojem s dezinformacemi. „Dezinformacím a hybridním hrozbám se totiž věnuje dlouhá léta.“

„Ještě třeba v minulém volebním období, byť byla opoziční poslankyní, to bylo její velké téma. Myslím si, že to je v tomto ohledu skutečně erudovaná odbornice. Připomeňme třeba, jak varovala před vstupem ruského investora do našich jaderných energetických programů,“ uzavírá Havel.

Dochází v TOP 09 k vnitrostranickému boji mezi liberály a konzervativci? Ke kterému křídlu on sám patří? A bude ještě někdy TOP 09 kandidovat samostatně, nebo se už jednou provždy stane přívěskem koalice SPOLU? I na to odpovídal poslanec Matěj Ondřej Havel v Rozstřelu.

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Jihlavsku ráno zemřel po nárazu do stromu řidič auta

15. června 2024  12:36

Řidič osobního auta zemřel ráno při nehodě mezi obcemi Kamenice a Pavlínov na Jihlavsku. Vyjel mimo...

Do Česka se vrací bouřky a lijáky. Hrozí i to, že se zvednou hladiny řek

15. června 2024  12:19

Přímý přenos Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu v poledne vydal výstrahu před bouřkami, které mohou...

Prezident Pellegrini nastoupil do úřadu. Složil slib před národem

15. června 2024,  aktualizováno  12:18

Vítěz dubnových prezidentských voleb na Slovensku Peter Pellegrini se ujal úřadu. Inaugurace začala...

Krvavá fotbalová párty. V Německu muž nožem napadl tři lidi, předtím zabíjel

15. června 2024  10:45,  aktualizováno  12:14

Německá policie v pátek večer ve městě Wolmirstedt v Sasku-Anhaltsku zastřelila muže, který předtím...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři lidé, si těsně před...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...