Premiér Petr Fiala při obhajobě vládního úsporného balíčku ve Sněmovně...

Premiér Petr Fiala při obhajobě vládního úsporného balíčku ve Sněmovně (13.července 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Fiala nasadil tmavý prsten. Hlídá mu zdraví i spánek, vysvětlil mluvčí

  • 256
Je to výrazný detail, kterého si po chvíli všimne každý. Premiér Petr Fiala nosí dva prsteny. Na levé ruce má zlatý snubní prsten, na pravé v posledních týdnech přibyl tzv. chytrý prsten tmavé barvy. Ten podle dostupných záběrů začal nosit v polovině června. „Měří mu některá zdravotní data. Například to, jak spí,“ potvrdil ve čtvrtek mluvčí vlády Václav Smolka.

Zatímco snubní prsten nosí předseda vlády od roku 1992, kdy se oženil se svou manželkou Janou, černý kroužek má na ruce necelý měsíc. Na fotografiích si ho poprvé lidé všimli 20. června, kdy se předseda ODS účastnil národní konference Naše bezpečnost není samozřejmost, kde vláda projednávala dopady války na Ukrajině, zajištění obrany Česka i rizika umělé inteligence.

„Není tajnou informací, že pan premiér se vyžívá v nových technologiích. Jeho nový prsten, který nosí v posledních dnech, je propojený s jeho telefonem a měří mu některá zdravotní data. Například to, jak spí,“ uvedl mluvčí vlády Václav Smolka.

Premiér podle něj nosí prsten značky Oura Ring. Ten před lety začínal jako módní doplněk s několika chytrými funkcemi, jako je měření tělesné teploty či tepu při spánku nebo sportu. První verzi chytrého prstenu začala firma prodávat v roce 2015.

Pořídit se dá už od necelých osmi tisíc korun. Prsten, který je ve spojení s mobilní aplikací, dokáže odhadnout kolik času člověk strávil v jaké části spánku (lehký spánek, REM, hluboký spánek).

Balíček nikoho existenčně neohrozí, hájil ho před poslanci premiér Fiala

„Když máte například velký výkyv ve svém HRV (variabilita srdečního rytmu) nebo se kvalita vašeho spánku změní, řekne vám, abyste si dali přestávku. Jindy vám naopak řekne, že jste připraveni si dát pořádně do těla,“ uvádí společnost.

Premiérův prsten není jediným doplňkem, který v posledních týdnech zaujal veřejnost. Na květnové tiskové konferenci, kde vláda představila konsolidační balíček a důchodovou reformu, zaujal doplněk Heleny Horské. Členka Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonomka Raiffeisenbank měla na krku přívěsek v podobě chemického vzorce LSD.

Vládní reformy s LSD na krku. Nešlo o symbol, outfit jsem ladila, říká Horská

Podle Horské neměl být symbolem, jen se hodil k výběru šatů. „Návrhářce se líbil jeho tvar, protože není kulatý. Uznávám ale, že konference byla dlouhá a chápu, že někteří už raději řešili detaily,“ sdělila ekonomka.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video